Euroopan kansalaisen palkinto 2015  

 
 
Euroopan kansalaisen palkinto -mitali  

47 henkilöä ja organisaatiota EU-jäsenmaista sai Euroopan kansalaisen palkinnon seremoniassa Brysselissä tunnustuksena heidän eurooppalaisen yhteistyön ja yhteisten arvojen eteen tekemästään työstä. Voittajat julkistettiin 3. kesäkuuta. Suomesta palkinnon sai Ikäihmisten olohuone.

Varapuhemies Sylvie Guillaume (S&D, Ranska), joka on tuomariston puheenjohtaja, totesi seremoniassa: "Palkinnon saajat ovat muun muassa tarjonneet terveydenhuoltoa köyhimmille, antaneet ruoka-apua, suorittaneet pelastustoimintaa, olleet solidaarisia, tarjonneet koulutusta, taistelleet radikalisoitumista vastaan ja puolustaneet HLBTI-oikeuksia. He ovat eurooppalaisia, jotka edistävät sosiaalista koheesiota, ja olen iloinen, että parlamentti pystyi tällä lailla palkitsemaan heidän työnsä."


Brysselissä järjestetään palkintoseremonia palkinnonsaajille lokakuussa.


Euroopan kansalaisen palkinto


Euroopan kansalaisen palkinto on jaettu vuodesta 2008 lähtien projekteille ja aloitteille, joilla edistetään rajat ylittävää yhteistyötä sekä kansojen välistä yhteisymmärrystä EU:n sisällä.


Jokaisella mepillä on oikeus ehdottaa yhtä ehdokasta, joka voi olla henkilö, ryhmä tai järjestö. Kansalliset tuomaristot, joihin kuuluu vähintään kolme meppiä, laittavat ehdokkaat järjestykseen. Palkinnon myöntävään tuomaristoon kuuluu muun muassa parlamentin varapuhemiehiä sekä entisiä puhemiehiä.