Saharov-palkinto: Raif Badawi, Venezuelan demokraattinen oppositio ja Boris Nemtsov 2015 finalistit

Saudiarabialainen bloggaaja Raif Badawi, Venezuelan demokraattinen oppositio ja venäläinen murhattu oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ovat kolme finalistia tämän vuoden mielipiteenvapauden puolesta jaettavan Saharov-palkinnon saajaksi. Asiasta äänestettiin parlamentin ulkoasianvaliokunnan, ihmisoikeuksien alivaliokunnan ja kehitysyhteistyövaliokunnan yhteiskokouksessa tänään.

Kolme Saharov-finalistia: Raif Badawi, Venezuelan demokraattinen oppositio ja Boris Nemtsov
Kolme finalistia: Raif Badawi, Venezuelan demokraattinen oppositio ja Boris Nemtsov © Courtesy of Amnesty International & © AP images/European Union - EP

Palkinto myönnetään vuosittain suvaitsemattomuutta, fanaattisuutta ja sortoa vastustaville poikkeuksellista työtä tehneille yksilöille tai ryhmille. Voittaja valitaan lokakuun 29. päivä ja palkintoseremonia järjestetään Strasbourgin täysistunnossa 16. joulukuuta.


"Meillä on kolme erinomaista ehdokasta, joilla on kaikilla täydet edellytykset tulla valituksi Saharov-palkinnon voittajaksi", sanoi Elena Valenciano, ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtaja. Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok totesi, että "Raif Badawin valinta tekee selväksi, että puolustamme ilmaisunvapautta", että Venezuelan opposition valitseminen kolmen finalistin joukkoon osoittaa, että "haluamme demokraattisen prosessin Venetsuelaan" ja että "Boris Nemtsovin, joka murhattiin Venäjällä oppositioroolinsa vuoksi, valinta näyttää, miten tyytymättömiä olemme ihmisoikeuksien kehitykseen Venäjällä".


Euroopan parlamentin myöntämä Saharov-palkinto 2015, finalistit:

Raif Badawi, saudiarabialainen bloggaaja ja Free Saudi Liberals -sivuston kirjoittaja. Hänet on tuomittu 10 vuoden vankeuteen, tuhanteen raipaniskuun ja huomattaviin sakkoihin Islamin arvojen loukkaamisesta sivustollaan. Häntä ehdottivat S&D-, ECR- sekä Greens/EFA-ryhmät.


"En voi kuvitella, että täällä tänään ketään sidottaisiin julkisesti ja ruoskittaisiin siksi, että henkilö on ollut rohkea ja kertonut mielipiteensä. Nimittämällä Raif Badawin haluamme kunnioittaa kaikkia, jotka taistelevat maailmassa sananvapauden puolesta", totesi S&D-ryhmän puolesta puhunut Pier Antonia Panzeri (Italia).

ECR-ryhmän puheenvuoron käyttänyt Anna Fotyga (Puola) kertoi ryhmän tukevan ehdokkuutta.

Tamás Meszerics (Greens/EFA, Unkari) kertoi, että yhdestä maailman tiukimmin rajoitetusta yhteiskunnista tuleva bloggaaja on sananvapauden puolesta käytävän taistelun symboli. "Eurooppa ei voi olla enää hiljaa, kun ihmisiä kidutetaan ja tapetaan siksi, että he ovat kertoneet mielipiteensä Saudi-Arabiassa."


Venezuelan demokraattinen oppositio Mesa de la Unidad Democràtica, vuonna 2008 perustettu oppositiokoalitio ja Venezuelan poliittiset vangit. Heitä ehdottivat EPP-ryhmä sekä mepit Fernando Maura Barandiarán ja Dita Charanzová.


"Vaikka Venezuelan hallitus on demokraattisesti valittu, se tällä hetkellä käyttää diktaattorimaista valtaa kansaa kohtaan. Tämä ehdottamamme ryhmä on Venezuelan demokraattinen oppositio ja he yrittävät ilmasta mielipiteensä", kertoi EPP-ryhmän kannasta puhunut Luis de Grandes Pascual (EPP, Espanja).

Fernando Maura Barandiarán (ALDE, Espanja) kertoi, että palkinnon myöntäminen demokraattiselle oppositiolle olisi keino tukea heitä ja antaa heille myös suojaa.


Boris Nemtsov, venäläinen fyysikko, entinen varapääministeri ja oppositiojohtaja, joka surmattiin Moskovassa helmikuussa 2015. Häntä ehdotti ALDE-ryhmä.


"Hän oli johtava henkilö venäläisessä kansalaisyhteiskunnassa ja työskenteli demokraattisen, vauraan ja rauhallisen Venäjän puolesta. (...) Hän toimi oppositiojohtajana ja kansalaisaktivistina korruption ja vallan väärinkäytön paljastamiseksi Venäjällä. (...) Hän joutui maksamaan työstään hengellään", kertoi Urmas Paet (ALDE, Viro).


Saharov-palkinto: Kuinka voittaja valitaan?


Mielipiteenvapauden puolesta jaettava Euroopan parlamentin palkinto perustettiin vuonna 1988. Sillä kunnioitetaan yksilöiden ja yhteisöjen työtä ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien puolesta. Viime vuonna palkinnon sai kongolainen gynekologi Denis Mukwege.


Poliittinen ryhmä tai vähintään 40 parlamentin jäsenen ryhmä voi ehdottaa Saharov-palkinnon saajaa. Ulkoasiainvaliokunta ja kehitysyhteistyövaliokunta äänestävät ehdotuksista kolme finalistia. Parlamentin puhemiehestä ja poliittisten ryhmien johtajista koostuva parlamentin puheenjohtajakokous valitsee voittajan näiden kolmen joukosta.

Aikataulu

  • 28.9.2015: Ehdokkaat palkinnon saajaksi esitellään ulkoasianvaliokunnan, kehitysyhteistyövaliokunnan ja ihmisoikeuksien alivaliokunnan yhteiskokouksessa Brysselissä
  • 15.10.2015: Äänestys kolmesta finalistista ulkoasianvaliokunnan ja kehitysyhteistyövaliokunnan kokouksessa
  • 29.10.2015: Parlamentin puhemies ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat päättävät, kuka saa vuoden 2015 Saharov-palkinnon
  • 16.12.2015: Palkintoseremonia Strasbourgissa joulukuun täysistunnon aikana