Saharov-palkinto: "Raif Badawi oli rohkea sanoessaan 'ei' heidän barbaariudelleen"

"Raif Badawi oli tarpeeksi rohkea sanoakseen 'ei' heidän barbaariudelleen. Siksi he ruoskivat hänet", vankilassa olevan saudiarabialaisen ihmisoikeusaktivistin vaimo Ensaf Haidar sanoi ottaessaan vastaan vuoden 2015 mielipiteenvapauden puolesta jaettavan Saharov-palkinnon miehensä puolesta Strasbourgissa keskiviikkona 16. joulukuuta. Raif Badawille myönnettiin Saharov-palkinto hänen sananvapauden puolesta Saudi-Arabiassa tekemästään työstä.

Saharov-palkinnon saaneen Raif Badawin vaimo vastaanotti palkinnon vankilassa olevan miehensä puolesta.
Saharov-palkinnon saaneen Raif Badawin vaimo vastaanotti palkinnon vankilassa olevan miehensä puolesta.

"Badawista on tullut symboli ja inspiraation lähde niille, jotka taistelevat perusoikeuksien puolesta alueellaan ja sen ulkopuolella", sanoi puhemies Martin Schulz seremoniassa. "Suuresta riskistä huolimatta hän on bloggaajana urheasti puolustanut mielipiteenvapautta ja käyttänyt sananvapauttaan täyttäen vapaan median puuttumisen synnyttämän tyhjiön maassaan."


Puhemies Schulz vaati Saudi-Arabian kuningas Salmania armahtamaan bloggaajan heti ja vapauttamaan hänet ehdoitta.


Hän kehotti saudiarabialaisia viranomaisia "lopettamaan rauhanomaisen mielipiteenilmaisun systemaattisen estämisen" ja viittasi muun muassa Waleed Abu al-Khairiin, Abdulkarim Al-Khodriin, Ashraf Fayadhiin and Ali Mohammed al-Nimriin. Hän sai lämpimät suosionosoitukset täysistuntosalissa, kun hän vaati kuolemaantuomitun Mohammed al-Nimrin vapauttamista. Puhemies muistutti, että Saudi-Arabia valittiin hiljattain YK:n ihmisoikeusneuvostoon.


"Olemme valmiit käymään dialogia ihmisoikeuksista", mutta "ei terrori, eikä epäinhimillinen oikeusjärjestelmä estä meitä taistelemasta ihmisoikeuksien puolesta. Mikään turvallisuusargumentti, asesopimus tai öljyraha ei saa ohjata meitä pois tieltämme", Schulz totesi Haidarille.


Puhemies Schulz toivotti kahden finalistin edustajat myös tervetulleeksi seremoniaan. Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez edusti Venezuelan demokraattista oppositiota ja Boris Nemtsov Foundation for Freedom -säätiön johtaja Olga Shorina Saksasta edusti Boris Nemtsovia.

"Raif Badawi ei ole rikollinen. Hän on kirjoittaja ja vapaa ajattelija"


"Vapaasti ajattelevat arabit ovat tottuneet kätkemään ajatuksensa saadakseen ne läpi", Ensaf Haidar sanoi ja lainasi miehensä sanoja Strasbourgissa pidetyssä Saharov-seremoniassa: "Vapaita ja edistyksellisiä ajatuksia pidetään jumalanpilkkana arabiyhteiskuntien omaksumassa ideologiassa. Siinä jokainen vapaa ajatus edustaa rappiota ja poikkeamaa 'oikealta polulta.'"


"Raif ei ole rikollinen", Haidar sanoi. "Hän on kirjoittaja ja vapaa ajattelija, siinä kaikki. Hänen rikoksensa on olla vapaa ääni maassa, joka ei hyväksy kuin yhden mielipiteen ja yhden ajatuksen." Ensaf Haidar asuu tällä hetkellä lastensa kanssa Kanadassa.


"Hän on vain ajattelija, joka kieltäytyi olemasta osa laumaa, joka seuraa aivan eri ajassa eläviä uskonoppineita, jotka hallitsevat ihmisiä epäoikeudenmukaisilla ja tyrannimaisilla laeilla."


Haidar kiitti Euroopan parlamenttia Saharov-palkinnosta. "Palkinnon myöntäminen Raif Badawille oli historiallinen teko. Se on rohkea teko teiltä, herra puhemies Schulz, sekä kaikilta niiltä, jotka äänestivät Raifia voittajaksi."


Raif Badawi. Sensuroitu. Vangittu. Ruoskittu. Mutta ei vaiennettu.


Badawi on saudiarabialainen bloggaaja ja mielipiteen- ja ilmaisunvapauden puolustaja, joka tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan, 1 000 ruoskaniskuun ja suureen sakkoon jumalanpilkasta hänen verkkosivuillaan, joiden tarkoituksena on edistää sosiaalista, poliittista ja uskonnollista keskustelua.


Kansainvälinen protesti ja huoli hänen terveydestään ensimmäisen ruoskinnan jälkeen ovat tähän mennessä estäneet ruoskinnan jatkamisen, mutta hän on yhä vankilassa eli hän ei pääse noutamaan palkintoaan henkilökohtaisesti.


Saharov-palkinnon historiassa on ollut monia vastaavia tapauksia. Kotiarestissa ollut myanmarilainen/burmalainen Aung San Suu Kyi, jolle palkinto myönnettiin vuonna 1990, pääsi noutamaan palkintonsa henkilökohtaisesti vasta 23 vuotta myöhemmin.


Myös vuoden 2015 Sahrov-finalistien edustajat ovat paikalla seremoniassa. Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez edusti Venezuelan demokraattista oppositiota ja Boris Nemtsov Foundation for Freedom -säätiön johtaja Olga Shorina Saksasta edusti Bonis Nemtsovia.


Voit katsoa seremonian suorana lähetyksenä verkkosivuillamme ja seurata sitä sosiaalisessa mediassa #FreeRaif ja #SaharovPalkinto -hashtagien avulla.

Bloggaaja ja ihmisoikeusaktivisti.
Bloggaaja ja ihmisoikeusaktivisti.

Lisätietoa

Facebook-toimittaja päivän ajan -voittajat haastattelivat Ensaf Haidaria

Raif Badawi: Voiko Saharov-palkinto auttaa saudiarabialaista bloggaajaa pääsemään pois vankilasta?