LUX-elokuvapalkinnon voittaja: ”Kyse on maailman pelastamisesta” 

 
 

”Nainen sotajalalla” voitti LUX-elokuvapalkinnon 2018. Ohjaaja Benedikt Erlingsson puhuu haastattelussa ilmastonmuutoksesta ja demokratian haasteista.

”Kyse on demokratiasta, mediasta, taistelusta ympäristön puolesta ja ihmisten oikeudesta toimia, vaikka sääntöjen vastaisestikin.” Näin kuvaili islantilaisohjaaja Benedikt Erlingsson elokuvaansa Nainen sotajalalla, joka voitti vuoden 2018 LUX-elokuvapalkinnon. Hauska ja surrealistinen ”taide-toimintatrilleri musiikilla höystettynä” tuo esiin jylhän islantilaismaiseman kautta pakottavan kiireen vastata kohtaamiimme ympäristöongelmiin.

Hätähuuto

”Elokuvani on myös varoitus. Vallalla on kummallinen kieltämisen kulttuuri ja ongelman lykkääminen tuonnemmaksi. Meidän täytyy muuttaa elintapaamme, ja tämä on suuri haaste meidän sukupolvellemme,” Erlingsson totesi palkinnonjakotilaisuuden järjestetyssä Facebook-haastattelussa.

Nainen sotajalalla (Kona fer í stríð) kertoo musiikinopettaja Hallasta, joka elää kaksoiselämää kiihkeänä ympäristöaktivistina. Alkaessaan suunnitella toistaiseksi rohkeinta operaatiotaan, Islannin ylänköalueen tuhoavan alumiinitehtaan sabotointia, Halla saa kuulla, että toivottu adoptiotytär odottaa häntä Ukrainassa. Hänen on päätettävä, miten sovittaa yhteen taistelunsa ympäristön puolesta ja sisin toiveensa tulla äidiksi. Voimaa hän saa luonnosta ja muista ympäristöaatetta kannattavista ihmisistä.

”Naiset pelastavat jatkuvasti maailmaa”

Kysymykseen siitä, miksi hän valitsi naispäähenkilön (jota esittää Halldóra Geirharðsdóttir), Benedikt Erlingsson vastasi: ”Naiset pelastavat maailmaa jatkuvasti. He käyttävät usein eri menetelmiä kuin miehet. Maailma kaipaa pelastamista tänä päivänä, ja taistelussa ympäristön puolesta naiset ovat etulinjassa.”

Puhemies Tajani onnittelee vuoden 2018 Lux-palkinnon voittajia  

Poliittinen keskustelu

Myöntäessään palkintoa täysistunnossa parlamentin puhemies Antonio Tajani totesi: ”Kilpailun finalistit käsittelevät kolmea keskeistä teemaa Euroopan tulevaisuudessa: äärinationalismin uhkia, kiirettä pelastaa planeettamme ja tarvetta löytää johdonmukaisia ja yhtenäisiä ratkaisuita maahanmuuttokysymykseen. Näyttämällä meille uusia ja henkilökohtaisia näkökulmia Eurooppaan te vaikutatte merkittävästi täällä parlamentissa päivittäin käytävään poliittiseen keskusteluun.”

Benedikt Erlingssonilla oli myös vuoden 2019 EU-vaaleihin liittyvä viesti: ”Olemme viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä jotain ilmastonmuutokselle. Jos emme toimi nyt, lapsemme eivät voi enää vaikuttaa asiaan. Tämän vuoksi meidän on äänestettävä. Äänestäminen on yksi parhaista välineistä käytössämme maailman pelastamiseksi.”

Vuoden 2018 LUX-palkinnon finalistit olivat Styx, Nainen sotajalalla ja The other side of everything. Löydät elokuvien esitysajat ympäri Eurooppaa täältä.

Voit myös äänestää omaa suosikkiasi kolmen finalistin joukosta ja osallistua näin kilpailuun, jossa on palkintona matka Karlovy Vary -elokuvafestivaaleille Tšekin tasavaltaan ensi vuonna.

Eurooppalaista elokuvaa tukemassa

Viimeisten 12 vuoden ajan LUX-palkinto on omalta osaltaan tukenut eurooppalaista elokuvaa. Vuosittain kolme finalistia tekstitetään EU:n 24 viralliselle kielelle, ja niitä esitetään ympäri Eurooppaa. Voittajasta tehdään lisäksi kuulo- ja näkövammaisille sopivat versiot ja se saa tukea kansainvälistä levitystä varten.