Romanian puheenjohtajuuskausi neuvostossa

Romania aloitti EU:n neuvoston puheenjohtajamaana 1. tammikuuta 2019. Kysyimme romanialaismepeiltä, mitä he odottavat tulevalta puolivuotiskaudelta.

Romanian puheenjohtajuuskauden logo. Romania on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa tammikuusta kesäkuuhun 2019.
Romanian puheenjohtajuuskauden logo

Tammikuun täysistunnossa mepit keskustelevat Romanian pääministeri Viorica Dăncilăn kanssa puheenjohtajuuskauden prioriteeteista.

Ennen täysistuntoa haastatellut romanialaismepit odottivat puheenjohtajuuskauden keskittyvän pitkän aikavälin budjettiin sekä luovan uuden vision brexitin jälkeiselle EU:lle.

Ensimmäistä kertaa puheenjohtajamaana toimiva Romania on asettanut tulevalle puolivuotiskaudelle seuraavia prioriteetteja:

  • EU:n talouskasvun vauhdittaminen
  • Kilpailukyvyn parantaminen
  • Sisäisen turvallisuuden tehostaminen
  • Euroopan yhteisten arvojen tukeminen, eli demokratian, vapauden ja ihmisarvojen kunnioittaminen EU:ssa ja sen rajojen ulkopuolella
  • Rasismin, ulkomaalaisvihamielisyyden, juutalaisvastaisuuden, suvaitsemattomuuden ja populismin vastustaminen.

Romania järjestää 9. toukokuuta epävirallisen Eurooppa-neuvoston Sibiussa, missä päämiehet keskustelevat EU:n tulevasta suunnasta. Kyseessä on EU-päämiesten ensimmäinen kokous Iso-Britannian EU-eron jälkeen ja ennen toukokuun lopussa järjestettäviä EU-vaaleja.

Meppien odotukset

Marian-Jean Marinescu, EPP:n varapuheenjohtaja: ”Romanian puheenjohtajuuskaudelle osuu monia tärkeitä asioita EU-agendalla, kuten maahanmuutto, brexit, monivuotinen rahoituskehys ja tietenkin EU:n tulevan suunnan määrittäminen. Nähdäkseni neuvottelut vuosien 2021–2027 EU-budjetista tulevat olemaan suurin testi sekä Romanialle että unionille, sillä EU:n tulevaisuuden uudelleenarviointi vaatii konkreettisia muutoksia politiikkaan ja rahoitukseen.”

Victor Boştinaru, S&D:n varapuheenjohtaja: ”Odotan yhteisymmärrystä EU:n tulevaisuutta koskevasta visiosta, johon ei kuulu kahden tai useamman nopeuden ratkaisuita tai eurooppalaista projektia vahingoittavia jännitteitä. Sen vuoksi haluan uskoa Sibiun huippukokouksen luovan solidaarisen ja yhtenäisen visin tulevaisuudesta. Odotan, että huippukokouksessa syntyy sopu budjetista. On mahdolista, että brexit-sopimus syntyy Sibiussa, missä tulisi myös tehdä merkittävä päätös laajentumisen jatkamisesta Länsi-Balkanille ja itäisen kumppanuuden uudelleen määrittelystä pragmaattisemmalla tavalla. Mielestäni Romanian puheenjohtajuuden aikana Euroopan puolustuspolitikan suunta tulisi määritellä tiukasti.”

Laurenţiu Rebega, ECR: ”Haluaisin, että kolmeen keskeiseen aiheeseen löytyisi aktiivisia ja älykkäitä ratkaisuita. Nämä aiheet ovat monivuotinen rahoituskehys, brexitiin liittyvät ongelmat sekä EU-vaalit toukokuussa. Lisäksi olisi hienoa, jos Romania käynnistäisi uudelleen koheesiohankkeita, jotka voisivat herättää uudelleen EU-kansalaisten toiveet ja luottamuksen.”

Norica Nicolai, ALDE:n varapuheenjohtaja: ”Ensimmäinen puheenjohtajuus tulee valitettavasti vaikeaan aikaan niin EU:lle kuin kotimaallenikin. Brexit ja budjettineuvottelut muuttavat EU:n tulevaisuuden suuntaa. Populismin ja ääriliikkeiden nostaessa kannatustaan unionissa toivon, että Romania voi vahvistaa EU-myönteisiä arvoja. Uskon Romanian kykyyn hoitaa puheenjohtajuuskausi ja tuen poliittisesti sen ponnisteluja lainsäädännön loppuunviemiseksi.”