Mitä tapahtuu EU-vaalien jälkeen? 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Miten uusi Euroopan parlamentti järjestäytyy vaalien jälkeen? Entä miten komission puheenjohtaja valitaan? Katso infografiikastamme.

Toukokuun 26. päivä järjestetyissä EU-vaaleissa kansalaiset valitsivat 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin seuraavien viiden vuoden ajaksi. Seuraavaksi vastavalitut mepit puolestaan valitsevat seuraavan Euroopan komission puheenjohtajan ja muut komissaarit.

Euroopan tason poliittiset puolueet ovat valinneet kärkiehdokkaansa komission puheenjohtajan virkaan. Vaalien jälkeen EU-maiden päämiehet ehdottavat tehtävään henkilöä ottaen huomioon vaalien tuloksen, ja parlamentti äänestää puheenjohtajasta heinäkuussa. Parlamentti on ennakkoon ilmoittanut, ettei se aio hyväksyä ehdokasta, joka ei ole osallistunut kärkiehdokasmenettelyyn.

Ennen heinäkuun ensimmäistä täysistuntoa parlamentin jäsenten täytyy valita, mihin poliittiseen ryhmään he haluavat kuulua. Edellisellä istuntokaudella ryhmiä oli kahdeksan, mutta niiden määrä voi vaihdella.

Heinäkuun täysistunnossa mepit äänestävät myös parlamentin puhemiehestä ja varapuhemiehistä.

Seuraavaksi jäsenmaat ehdottavat komissaareja yhdessä uuden komission puheenjohtajan kanssa.

Kutakin komissaariehdokasta kuullaan parlamentin valiokunnassa, joka on vastuussa komissaarin vastuualasta, minkä jälkeen komissiosta äänestetään kokonaisuudessaan parlamentin täysistunnossa.

Uuden komission on tarkoitus astua virkaan 1. marraskuuta.

EU-vaalien 2019 aikajana