EU-vaalit 2019: äänestysaktiivisuus korkein 20 vuoteen 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Vaalien tuloksen selvittyä tuoreet parlamentin jäsenet järjestäytyivät poliittisiin ryhmiin. Seuraavaksi on aika päättää tulevasta komission puheenjohtajasta.

Lopullinen vaalitulos  

Äänestysvilkkaus

Tällä kertaa yli 50 % eurooppalaisista käytti äänioikeuttaan, mikä on korkein äänestysprosentti EU-vaaleissa 20 vuoteen. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta vuoden 1979 kaikkien aikojen ensimmäisten suorien EU-vaalien jälkeen, kun äänestysvilkkaus kasvoi.

Äänestysprosentti nousi 21 jäsenmaassa, joista seitsemässä kasvua oli yli 10 prosenttiyksikköä. Suurin kasvu nähtiin Espanjassa, jossa äänestysprosentti oli tämän vuoden vaaleissa noin 20,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2014.

Kurkkaa lisää vaaliuutisia liveblogistamme.

Tulokset

Tiedot vaalituloksista löydät tulossivuiltamme.

Poliittiset ryhmät

Vaalien jälkeen vastavalittujen meppien on valittava, mihin poliittiseen ryhmään liittyä tai millaisen uuden ryhmän perustaa. Ryhmät muodostuvat useiden eri maiden edustajista, joilla on samankaltaisia poliittisia näkemyksiä. Yhdeksännen istuntokauden ensimmäiseen täysistuntoon mennessä poliittisia ryhmiä oli muodostettu seitsemän.

Poliittiseen ryhmään kuuluminen tuo etuja, kuten vaikutusvaltaa ja puheaikaa, mutta ryhmien on täytettävä tietyt kriteerit. Niihin täytyy esimerkiksi kuulua vähintään 25 meppiä ainakin seitsemästä jäsenmaasta.

Katso usein kysyttyjä kysymyksiä poliittisista ryhmistä.

Kärkiehdokkaat

Eurooppalaiset poliittiset puolueet asettavat kärkiehdokkaansa Euroopan komission puheenjohtajan tehtävään ennen EU-vaaleja. Vaalien jälkeen Eurooppa-neuvosto valitsee tehtävään ehdokkaan ottaen huomioon vaalien lopputuloksen, ja parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta.

Kärkiehdokkaisiin viitataan toisinaan saksankielisellä termillä spitzenkandidaten. Menetelmää käytettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2014 vaaleissa, kun nykyinen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker valittiin tehtävään.

Vaalitulosten perusteella kärkiehdokkaat pyrkivät nyt muodostamaan parlamenttiin enemmistön kannattamaan omaa pyrkimystään komission puheenjohtajaksi.