Lokakuun täysistunto Strasbourgissa: EU-budjetti, Syyria, Saharov, mehiläiset 

 
 

Lokakuun täysistunnossa mepit vaativat lisää rahaa ilmastotoimiin, kritisoivat Turkin sotilastoimia Syyriassa ja äänestivät mehiläisten suojelun puolesta.

Brexit

Tiistaina mepit keskustelivat EU:n ja Ison-Britannian viime viikolla saavuttamasta brexit-sopimuksesta. Perussopimusvaliokunta on jo alkanut tutkia sopimusta, mutta suurin osa mepeistä on sitä mieltä, että parlamentin tulee äänestää siitä vasta, kun britit ovat sen hyväksyneet. Lue parlamentin brexit-koordinaattori Guy Verhofstadtin kommentit Facebook-livelähetyksessämme.

EU-budjetti vuodelle 2020

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona kantansa vuoden 2020 EU-budjettiin ja on näin valmis neuvotteluihin EU-maiden neuvoston kanssa. Mepit lisäsivät komission ehdotukseen yli 2 miljardia euroa ilmastotoimiin.

Syyria

Turkin viimeaikaiset sotilastoimet Syyriassa olivat täysistunnon agendalla keskiviikkona. Mepit tuomitsivat Erdoganin hallituksen toimet ja vaativat EU:ta asettamaan sanktioita Turkille, kuten pakotteita hallitusviranomaisia vastaan, aseenvientikiellon ja kauppasopimusten tai jopa tulliunionin jäädyttämisen.

Mehiläiset

Keskiviikkona mepit pyysivät komissiota esittämään uusia, tiukempia sääntöjä, joilla suojeltaisiin mehiläisiä kasvintorjunta-aineilta. Täysistunto myös torjui nykyisen ehdotuksen, jonka jäsenmaat olivat vesittäneet.

Saharov-palkinto

Parlamentin vuosittain jakama mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnetään tänä vuonna Kiinan uiguurivähemmistön oikeuksia puolustavalle Ilham Tohtille. Puhemies David Sassoli julkaisi vuoden 2019 voittajan torstaina, ja palkintoseremonia järjestetään täysistunnossa Strasbourgissa 18. joulukuuta.

Junckerin komissio

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa tiistaiaamuna käydyssä keskustelussa mepit arvioivat komission päättyvää viisivuotiskautta. Mepit antoivat Junckerille kiitosta talous- ja maahanmuuttokriisien ja brexit-neuvottelujen hoitamisesta sekä talouskurista luopumisesta, mutta sanoivat myös toivoneensa enemmän toimia ilmaston ja ympäristön sekä väärinkäytösten ilmiantajien suojelemiseksi.

Laajentuminen

Parlamentti vahvisti torstaina tukensa laajentumisneuvotteluiden avaamiselle Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa. Mepit olivat pettyneitä siihen, että EU-maat eivät ole kyenneet löytämään asiassa yhteisymmärrystä.

Monikansallisten yritysten verotus

Tiistaina käydyssä keskustelussa mepit vaativat jäsenmaita löytämään sovun alustavista säännöistä, joilla monikansalliset yritykset velvoitettaisiin julkaisemaan tiedot voitoistaan ja maksamistaan veroista kussakin EU-maassa. Uudistuksella pyritään lisäämään avoimuutta ja estämään veronkiertoa, mutta se ei ole sanottavammin edennyt EU-maiden neuvostossa.

Thomas Cook

Brittiläisen matkanjärjestäjän Thomas Cookin konkurssin jälkimainingeissa käydyssä keskustelussa mepit vaativat suunnitelmaa tilanteen taloudellisten vaikutusten lieventämiselle ja kuluttajien suojelemiselle vastaavissa tilanteissa.