Parlamentti muisti Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää 

 
 
Wolfgang Schäuble puhui Euroopan parlamentille Berliinin muurin murtumista muistavassa seremoniassa  

Parlamentti aloitti täysistuntonsa 13. marraskuuta muistamalla Berliinin muurin murtumista 30 vuotta sitten.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli ja Saksan liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble kunnioittivat Saksan kansalaisten rohkeutta ja päättäväisyyttä muurin murtuessa 1989 ja saksalaisten itsenäistyessä. He varoittivat kuitenkin myös vaarasta menettää suurin uhrauksin voitetut vapaus ja demokratia sekä vaativat eurooppalaista yhtenäisyyttä ja yhteistyötä.


Vuodesta 1961 idän ja lännen toisistaan erottanut muuri yhdisti murtuessaan 9. marraskuuta 1989 Euroopan ja aloitti uuden vapauden aikakauden miljoonille eurooppalaisille. Puhemis Sassoli varoitti kuitenkin, että eurooppalaisen demokratian pohjana ovat periaatteet eivät kuitenkaan ole peruuttamattomia. Hän sanoi, että näitä periaatteita täytyy puolustaa niin sisäisiltä uhilta, kuten antisemitismin uudelta nousulta, muukalaisvihalta, rasismilta ja kansallismielisyydeltä kuin ulkoisiltakin paineilta.


”Meidän täytyy taistella näitä uhkia vastaan päättäväisesti ja yhtenäisinä, jos haluamme kunnioittaa muurin murtumisen muistoa Berliinissä,” Sassoli totesi. ”Uskon, että voimme voittaa tämän taistelun vain pysymällä yhdessä.”


Saksan liittopäivien puhemies Schäuble kutsui muurin murtumista ja rautaesiripun katoamista ennennäkemättömäksi ja historialliseksi hetkeksi, joka toi 500 itä- ja länsieurooppalaista takaisin yhteen.


”Meidän täytyy muistaa, mikä on mahdollista, kun ihmiset tekevät yhdessä työtä yhteisen päämäärän eteen. Erityisesti parlamentissa, joka palvelee poliittista tarkoitusta, mutta jonka tulee myös taistella yhteisen hyvän ja kaikkien hyvinvoinnin puolesta,” Schäuble sanoi.

Euroopan parlamentti muisti Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää täysistunnossaan Brysselissä.