Ilham Tohtin tytär otti Saharov-palkinnon vastaan isänsä puolesta 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Vankilassa istuvan uiguuriaktivistin Ilham Tohtin tytär otti keskiviikkona vastaan vuoden 2019 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon isänsä puolesta.

Jewher Ilham ja parlamentin puhemies David Sassoli Saharov-palkintoseremoniassa täysistunnossa 18. joulukuuta 2019  

Kiinan uiguurivähemmistön oikeuksia puolustava Ilham Tohti on istunut vankilassa vuodesta 2014 alkaen separatismisyytteiden perusteella. Tänä vuonna Euroopan parlamentti myönsi hänelle mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon. Täysistunnossa 18. joulukuuta 2019 järjestettyyn palkintoseremoniaan osallistui Tohtin tytär, Jewher Ilham.

Palkintoseremonia

”Ilham Tohti on aktivismillaan antanut äänen uiguureille. Hän on työskennellyt 20 vuotta edistääkseen vuoropuhelua ja molemminpuolista ymmärrystä uiguurien ja valtaväestön välillä”, sanoi parlamentin puhemies David Sassoli palkintoseremoniassa Strasbourgissa.

”Tänään meidän pitäisi iloita ja juhlistaa sananvapautta, mutta sen sijaan tämä on surun päivä. Jälleen kerran tämä tuoli on tyhjä, koska elämme maailmassa, jossa mielipiteensä ilmaiseminen merkitsee usein vapauden menettämistä.”

Isänsä puolesta palkintoseremoniaan osallistunut Jewher Ilham sanoi: ”On kunnia olla Euroopan parlamentissa ottamassa vastaan Saharov-palkintoa isäni puolesta. Olen kiitollinen mahdollisuudesta kertoa hänen tarinansa, koska hän ei voi itse olla täällä sitä kertomassa. En totta puhuakseni tiedä, missä isäni on tällä hetkellä. Perheemme sai viimeksi sanan häneltä vuonna 2017.”

”Tällä hetkellä uiguurit eivät ole vapaita Kiinassa. Eivät koulussa, eivät julkisilla paikoilla, eivätkä edes omissa kodeissaan. Isäni, kuten suurin osa uiguureista, on leimattu väkivaltaiseksi ekstremistiksi, joka täytyy parantaa sairaudestaan ja aivopestä”, Ilham jatkoi.

”Tekaistujen ekstremismisyytösten perusteella hallitus on vienyt miljoona ihmistä – tai todennäköisesti enemmänkin – keskitysleireille, missä uiguurit pakotetaan luopumaan uskonnostaan, kielestään ja kulttuuristaan. Heitä kidutetaan siellä, ja jotkut ovat kuolleet.”

Huhtikuusta 2017 alkaen yli miljoona uiguuria on viety leireille, joissa heidät pakotetaan luopumaan etnisestä identiteetistään ja uskonnostaan sekä vannomaan uskollisuutta Kiinan hallitukselle.

”Kysyn teiltä kaikilta tässä salissa ja niiltä, jotka seuraavat tilaisuutta: toimiiko Kiinan hallitus mielestänne oikein uiguureja kohtaan? Jos hallituksen toiminnassa on mielestänne ongelmia, yrittäkää löytää tilanteeseen ratkaisu”, Jewher Ilham vetosi.

Puhemies Sassoli vaati Ilham Tohtin välitöntä vapauttamista ilman ehtoja sekä kaikkien entisten Saharov-palkinnonsaajien vapauttamista. "Monet heistä ovat tälläkin hetkellä vankilassa, ja heitä vainotaan, koska he puolustivat ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia”, Sassoli totesi.

Parlamentin täysistunto hyväksyi torstaina 19. joulukuuta päätöslauselman, jossa se vaati Tohtia ja muita uiguurivankeja vapautettavaksi välittömästi.

Voittaja

Ilham Tohti pyrkii edistämään dialogia ja puoltaa alueellisten autonomialakien toimeenpanoa Kiinassa. Vuonna 2014 Tohti tuomittiin näytösoikeudenkäynnissä elinkautiseen vankeuteen separatismisyytteiden perusteella. Huolimatta tuomiostaan hän edustaa edelleen maltillista ja sovittelevaa kantaa.

Palkintoseremonia

Saharov-palkinto koostuu virallisesta todistuksesta ja 50 000 euron summasta, jotka myönnettiin Jewher Ilhamille palkintoseremoniassa parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 18. joulukuuta 2019. Myös muut finalistit vuoden 2019 Saharov-palkinnon saajaksi olivat paikalla.

Katso seremonia täältä.

Finalistit

Muut finalistit vuoden 2019 Saharov-palkinnon saajaksi olivat joukko brasilialaisia poliittisia aktivisteja sekä kenialaisten opiskelijoiden ryhmä. Lisää tietoa heistä löydät finalisteja koskevasta artikkelistamme.

Lisää tietoa Saharov-palkinnosta

Euroopan parlamentti myöntää vuosittain neuvostoliittolaisen fyysikon ja toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan nimetyn mielipiteenvapauspalkinnon henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia.

Viime vuonna palkinto myönnettiin ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville. Sentsov otti palkinnon vastaan marraskuussa 2019 vapauduttuaan vankilasta.