LUX-palkinto: yleisö ja mepit valitsevat voittajaelokuvan 

 
 

Euroopan parlamentin elokuvapalkintoa päivitetään, jotta entistä suurempi eurooppalainen yleisö näkisi entistä enemmän eurooppalaisia elokuvia.

Uusi LUX-palkinto  

Euroopan parlamentti kehitti 13 vuotta sitten LUX-elokuvapalkinnon tukeakseen eurooppalaisten elokuvien levitystä. Nyt palkinto kokee muodonmuutoksen. Tästä syksystä lähtien yleisö on mukana valitsemassa voittajaa ja uudistettu LUX-palkinto yhdistää voimansa Euroopan elokuva-akatemian kanssa saavuttaakseen entistä laajemman yleisön.

Uusi äänestystapa, uusi brändi, uudet kumppanit, uusi aikataulu

Muutoksen merkiksi palkinnon nimi on muutettu ja on nyt: LUX - eurooppalainen yleisöelokuvapalkinto. Aiempaa useampi elokuva (viisi kappaletta) tekstitetään kaikille 24 viralliselle EU-kielelle. Tänä vuonna poikkeuksellisesti vain kolme elokuvaa pääsee finaaliin palkinnon saajaksi koronaviruksen seurausten vuoksi.

”Tähän asti LUX-palkinnon viesti on ollut, että Euroopan parlamentti on sitoutunut kulttuuriin, ja voimme olla ylpeitä tästä saavutuksesta,” sanoi kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja Sabine Verheyen Venetsian elokuvajuhlilla esitellessään uudistetun palkinnon. ”Tästä lähtien haluamme jakaa tämän matkan uusien kumppanien kanssa. Haluamme jakaa LUX-palkinnon yhä suuremman eurooppalaisen yleisön kanssa.”

LUX-palkinnon koko nimi kuvastaa uusia kumppanuuksia: ”LUX - eurooppalainen yleisöelokuvapalkinto, jonka myöntävät Euroopan parlamentti ja European Film Academy yhteistyössä Euroopan komission ja Europa Cinemas -verkoston kanssa”.

LUX-palkinto: uusi käsikirjoitus 
  • Syksyllä: elokuva-alan ammattilaisista koostuva valintalautakunta valitsee kilpailevat elokuvat, jotka tekstitetään 24 viralliselle EU-kielelle 
  • 12. joulukuuta Reykjavikissa: kolme finalistielokuvaa julkistetaan European Film Awards -palkintoseremoniassa 
  • Joulukuusta 2020 huhtikuuhun 2021: eurooppalaiset voivat katsoa ehdokaselokuvia eri puolilla Eurooppaa järjestettävissä näytöksissä tai verkossa 
  • Yleisö ja mepit äänestävät verkossa, ja kummankin äänen painoarvo on 50 % 
  • 28. huhtikuuta 2021 voittaja julkistetaan Euroopan parlamentissa järjestettävässä palkintoseremoniassa 

Mikä pysyy samana?

LUX-palkinto tunnetaan siitä, että kilpailuun valitaan eurooppalaisia yhteistuotantoja, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita ja edistävät keskustelua yhteisistä arvoista. Tämä ei muutu uudistuksen myötä. Lisäksi elokuvat ovat jatkossakin kaikkien eurooppalaisten katsottavissa tekstityksen ansiosta.

Palkintoseremonia järjestetään myöskin edelleen Euroopan parlamentin täysistunnossa - vain ajankohta muuttuu. Marraskuun sijaan palkinto myönnetään huhtikuussa.

Ylpeä kulttuurin tukija

”Olemme ylpeitä siitä, että olemme maailman ainoa parlamentti, joka myöntää elokuvapalkinnon,” sanoi parlamentin puhemies David Sassoli videoviestissään Venetsian elokuvajuhlilla. Sassolin mukaan uusi palkinto on askel eteenpäin koronakriisistä kärsineiden taiteilijoiden ja eurooppalaisen tuotannon tukemiseksi.

Euroopan kulttuurikomissaari Mariya Gabriel painotti eurooppalaisen elokuvan monimuotoisuutta, mikä on näkynyt jo aiempina vuosina LUX-palkinnon 130 ehdokaselokuvassa.

Lue lisää EU:n toimista koronakriisin pahasti vahingoittaman kulttuurialan tukemiseksi.