Euroopan rautateiden teemavuosi 2021

EU nimeää vuoden 2021 Euroopan rautateiden teemavuodeksi, jotta voidaan tuoda esiin junien käyttöä turvallisena ja kestävänä liikennemuotona. Lue lisää aiheesta.

Euroopan parlamentti hyväksyi 15. joulukuuta 2020 komission ehdotuksen siitä, että vuosi 2021 nimetään ”Euroopan rautateiden teemavuodeksi”.


Teemavuotta koskeva päätös, jonka neuvosto hyväksyi 16. joulukuuta, liittyy EU:n pyrkimyksiin edistää ympäristöystävällisiä liikennemuotoja ja saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti.


Rautatieliikenteen edistämiseksi eri puolilla EU:ta on jo suunniteltu useita toimia, joilla kannustetaan kansalaisia ja yrityksiä käyttämään rautatieliikennettä.


Kestävä ja turvallinen liikkuvuus

Liikenne tuottaa 25 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Rautatieliikenteen osuus näistä päästöistä on kuitenkin vain 0,4 prosenttia. Rautatiet ovat suureksi osaksi sähköistettyjä, ja rautatieliikenne on ainoa liikennemuoto, jonka päästöt ovat laskeneet huomattavasti vuodesta 1990. Rautatieliikenne voi myös edistää merkittävästi kestävää matkailua.


Onnettomuuksien vähäisen määrän vuoksi rautatieliikenne on myös turvallisin maaliikennemuoto: rautatieonnettomuudet aiheuttivat vain 0,1 kuolonuhria miljardia henkilökilometriä kohden, kun vastaava suhdeluku linja-auto-onnettomuuksien osalta on 0,23, auto-onnettomuuksien osalta 2,7 ja moottoripyörä- ja mopo-onnettomuuksien osalta 38 (vuosina 2011–2015). Parlamentti hyväksyi vuonna 2018 uusia toimenpiteitä junamatkustajien oikeuksien parantamiseksi.


Rautatiet yhdistävät syrjäisiä seutuja ja parantavat siten yhteenkuuluvuutta EU:n alueiden sisällä ja niiden välillä. Tästä huolimatta rautateitse kulkee ainoastaan seitsemän prosenttia matkustajista ja 11 prosenttia tavarasta. Yhtenäisen eurooppalaisen rautatiealueen luomisen tiellä on vielä joitakin selvitettäviä esteitä, kuten vanhentunut infrastruktuuri, vanhanaikaiset liiketoimintamallit ja korkeat kunnossapitokustannukset.


Sisämaan rahdista 75 prosenttia kuljetetaan maanteitä pitkin, ja merkittävä osa siitä olisi siirrettävä rautatie- ja sisävesiliikenteeseen, jotta voidaan vähentää tämän alan päästöjä ja tehdä siitä kestävämpi kuljetusmuoto. Tämän saavuttamiseksi on tehtävä huomattavia investointeja ja toteutettava Euroopan laajuinen liikenneverkko (TEN-T).


Rautatieliikenne covid-19-pandemian aikana

Covid-19-kriisi on osoittanut, että rautatiekuljetuksilla voidaan varmistaa välttämättömien hyödykkeiden, kuten elintarvikkeiden, lääkkeiden ja polttoaineen, nopea toimitus poikkeustilanteissa.


Kriisi on koetellut alaa ankarasti, sillä matkustajamäärät ovat laskeneet huomattavasti matkustamista rajoittavien toimenpiteiden vuoksi. Alalla on kuitenkin vielä oma roolinsa pandemiasta elpymisessä kestävällä tavalla.


Miksi juuri vuosi 2021 nimettiin Euroopan rautateiden teemavuodeksi?

Vuosi 2021 on erittäin tärkeä EU:n rautatiepolitiikassa, sillä se on ensimmäinen kokonainen vuosi, jona neljännen rautatiepaketin nojalla sovitut säännöt pannaan täytäntöön. Kyseisellä lainsäädäntöpaketilla pyritään luomaan täysin yhtenäinen eurooppalainen rautatiealue, poistamaan jäljellä olevat institutionaaliset, oikeudelliset ja tekniset esteet sekä tukemaan talouskasvua.


Alt text video: Teemavuoden tavoitteita ovat muun muassa rautateihin investoiminen ja junien tuominen esiin kestävänä, turvallisena ja nykyaikaisena liikennemuotona.