LUX-yleisöviikko: katso elokuvat ja valitse suosikkisi 

 
 

Lue, mistä voit katsoa LUX-yleisöpalkinnon ehdokaselokuvat ja äänestää suosikkiasi.

LUX-yleisöpalkinnosta kilpailee kolme finalistia: Yhdet vielä, Collective ja Corpus Christi  

Vuoden 2021 kolme LUX-palkintofinalistia ovat Yhdet vielä, Collective ja Corpus Christi. Suomessa elokuvia esitetään maksutta seuraavasti:

  • Collective ja Corpus Christi ovat katsottavissa Kino Reginan verkkopalvelussa 14.-23.5. Elokuvien katselua varten tarvitset maksuttoman koodin, jonka voit tilata Kino Reginan verkkokaupasta.
  • Yhdet vielä esitetään Kino Reginassa perjantaina 14.5. klo 17.30 ja perjantaina 21.5. klo 17.30. Maksuttomat liput elokuvanäytöksiin ovat varattavissa Kino Reginan verkkopalvelussa14.5. klo 10 alkaen. 


Kino Reginan verkkopalvelu ja -kauppa löytyvät osoitteesta: https://kinoregina.fi


Katso kolmen ohjaajan välinen keskustelu Facebookin live-lähetyksessä perjantaina 14. toukokuuta klo 18 Suomen aikaa.


Ehdokaselokuvat

Yhdet vielä, tanskalaisen ohjaajan Thomas Vinterbergin elokuva (alkuperäinen nimi Druk)


Oletko kuullut väitteestä, jonka mukaan pieni alkoholimäärä veressämme voisi avata mielemme, lisätä luovuuttamme ja pitää meidät onnellisina? Neljä lukion opettajaa testaa tätä teoriaa, joka näyttää aluksi tarjoavan helpotusta keski-iän kriisiin, mutta joka kohta karkaa käsistä. Vinterbergin elokuvassa ei ole kyse ainoastaan juomisesta. Se sisältää myös syvällisemmän viestin siitä, miten voimme kohdata ja käsitellä elämän myötä- ja vastamäkiä rehellisesti.


Yhdet vielä voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2021. Leonardo di Caprion tuotantoyhtiö aikoo tehdä elokuvasta englanninkielisen version.


Collective, romanialaisen ohjaajan Alexander Nanaun elokuva (alkuperäinen nimi Colectiv)


Tämä jännittävä dokumentti on nimetty bukarestilaisen yökerhon mukaan. Yökerhossa kuoli vuonna 2015 sattuneessa järkyttävässä tulipalossa 27 nuorta ja loukkaantui 180. Dokumentti seuraa toimittajaryhmää, joka tutkii sitä, miksi 37 palovammoja saanutta uhria kuoli sairaaloissa, vaikka heidän haavansa eivät olleet hengenvaarallisia. Elokuvan tekijät nostavat valokeilaan laajamittaisen nepotismin ja korruption. Nämä yhteiskunnalliset ongelmat aiheuttavat ihmishenkien menetyksiä. Dokumentti osoittaa kuitenkin myös, että rohkeat ja päättäväiset ihmiset voivat kukistaa korruptoituneita järjestelmiä.


Collective sai kaksi Oscar-ehdokkuutta vuonna 2021: paras vieraskielinen elokuva sekä paras dokumentti.

Corpus Christi, puolalaisen ohjaajan Jan Komasan elokuva (alkuperäinen nimi Boże Ciało)


Elokuva perustuu osittain tositarinaan nuoresta vangista, joka kokee hengellisen herätyksen ja haluaa tulla papiksi. Kohtalon oikusta hän päätyy johtamaan seurakuntaa syrjäisessä puolalaiskylässä. Tarinan edetessä hän pääsee selville kyläyhteisöä jäytävästä traagisesta salaisuudesta. Tämän karismaattisen saarnaajan tarinan kautta ohjaaja pohtii, mikä luo yhteisön ja mikä tekee meistä alttiita sekä valejohtajien että oikeiden johtajien vaikutuksille.


Corpus Chirsti oli Oscar-ehdokkaana parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi vuonna 2020.


Näin äänestät


Tämän vuoden voittaja valitaan laskemalla yleisön ja meppien antamat äänet yhteen. Molempien ryhmien antamia ääniä painotetaan saman verran. Voit antaa elokuville tähtiä yhdestä viiteen ja äänestää siten suosikkiasi LUX-yleisöpalkinnon verkkosivuilla. Voit myös vaihtaa elokuvalle aiemmin antamaasi tähtimäärää, viimeiseksi annettu arvostelu otetaan huomioon.


Äänestysaikaa on 23. toukokuuta asti. Äänestämällä voit voittaa tilaisuuden osallistua seuraavaan European Film Awards -palkintoseremoniaan joulukuussa 2021.


Mikä LUX-yleisöpalkinto on?


Euroopan parlamentti perusti LUX-palkinnon vuonna 2007. Parlamentin tavoitteena on palkinnon avulla tukea eurooppalaisten elokuvien tuotantoa ja jakelua. LUX-palkinto keskittyy elokuviin, jotka käsittelevät ajankohtaisia poliittisia ja sosiaalisia kysymyksiä sekä juhlistavat eurooppalaista kulttuuria. Palkinto on nyt nimetty uudelleen LUX-yleisöpalkinnoksi, koska eurooppalaiset pääsevät päättämään voittajasta yhdessä meppien kanssa.


Tänä vuonna parlamentti yhdisti voimansa Euroopan elokuva-akatemian, komission ja eurooppalaisen elokuvateatteriverkoston kanssa tuodakseen LUX-yleisöpalkinnon entistäkin laajemman yleisön tietoon.


Kolme finalistielokuvaa on tekstitetty kaikille EU:n kielille. Voittajaelokuvasta tehdään lisäksi sovitus näkö- ja kuulovammaisille henkilöille.