Euroopan tulevaisuuskonferenssi on käynnistynyt 

 
 

Euroopan tulevaisuuskonferenssin avajaisia vietettiin Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa.

Konferenssin tavoitteena on antaa kaikille eurooppalaisille mahdollisuus kertoa näkemyksensä tulevaisuuden EU:sta. EU:n toimielimet ovat sitoutuneet kuuntelemaan kansalaisten näkemyksiä ja miettimään, kuinka ne voitaisiin toteuttaa käytännössä.


Avajaistilaisuus oli Eurooppa-päivän juhlallisuuksien kohokohta. Konferenssin monikielinen verkkoalusta julkaistiin puolestaan jo huhtikuussa. Kaikki eurooppalaiset voivat kertoa mielipiteensä alustalla - jokaisen ääni halutaan saada kuuluviin!


Avajaisissa kuultiin neljä puhetta: Ranskan presidentti Emmanuel Macron, parlamentin puhemies David Sassoli, Portugalin pääministeri António Costa ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoivat kantansa EU:n tulevaisuudesta. Paikan päällä oli myös Erasmus-opiskelijoita eri EU-maista sekä konferenssin johtokunnan jäseniä.


Yli viisisataa kansalaista joka puolelta Eurooppaa osallistui tilaisuuteen etänä. Heidän lisäkseen etäyhteyksillä paikalla oli ministereitä, meppejä ja jäsenmaiden kansanedustajia.


Kaikki eurooppalaiset kutsutaan osallistumaan


“Ihmiset tahtovat kertoa mielipiteensä päätöksenteosta, joka vaikuttaa heidän elämäänsä, tulevaisuuteensa ja planeettamme tulevaisuuteen”, Sassoli totesi. ”Nyt on aika antaa kansalaisille mahdollisuus osallistua. Se on tämän konferenssin tarkoitus.”


“Meidän unionimme tarvitsee lisää demokratiaa, ja siihen tällä konferenssilla pyritään”, kiteytti Macron avajaispuheessaan. ”Toivon tämän konferenssin herättävän suurta kunnianhimoa ja suuria unelmia.”


Neuvoston puheenjohtajamaa Portugalin pääministeri Costa painotti konferenssin olevan avoin kaikille kansalaisille: ”Euroopan tulevaisuuskonferenssin käynnistys on viesti eurooppalaisille: me uskomme parempaan tulevaisuuteen. Kaikki voivat osallistua.”


“Meidän täytyy kuunnella kaikkia mielipiteitä - kriittisiä tai kannustavia - ja saattaa eurooppalaiset yhteen. Yhdessä voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta”, von der Leyen sanoi.


Konferenssin johtokunnan jäsenet Guy Verhofstadt (parlamentti), Ana Paula Zacarias (neuvosto) ja Dubravka Šuica (komissio) vastasivat avajaisissa kansalaisten kysymyksiin EU:n tulevaisuudesta.


Viihdepuolesta vastasivat ranskalainen viulisti Renaud Capuçon ja Karski Quartet, joka on puolalaisista ja ranskalaisista koostuva jousikvartetti.

Mitä EU:n pitäisi sinun mielestäsi tehdä? Kerro kantasi konferenssin verkkoalustalla ja osallistu tulevaisuuden rakentamiseen.