Sassoli Valko-Venäjän toimista: EU:n vastauksen oltava vahva ja yhtenäinen 

 
 

Valko-Venäjä pakotti matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin sunnuntaina. Puhemies Sassoli vaati EU:lta voimakkaita toimia ja kaikkien pidätettyjen vapauttamista.

Parlamentin puhemies David Sassoli Eurooppa-neuvoston kokouksessa.  

Parlamentin puhemies David Sassoli puhui EU-maiden johtajille Eurooppa-neuvoston kokouksessa 24. toukokuuta: ”Kansainvälinen tutkinta tapahtumista on välttämätön. Meidän on saatava selville, vaaransiko EU:n ulkopuolinen maa matkustajien ja ilmaliikenteen turvallisuuden ja rikkoiko toiminta Chicagon sopimusta kansainvälisestä siviili-ilmailusta.”


“Vastauksemme on oltava vahva, välitön ja yhtenäinen. Euroopan unionin on toimittava päättäväisesti saattaakseen syylliset vastuuseen. Teillä EU-maiden johtajilla on tänään suuri vastuu osoittaa, ettei EU ole hampaaton.”


Ilmastonmuutoksen vastaisista toimista Sassoli totesi, että parlamentti on valmis puolustamaan kantojaan suhteessa neuvoston päätöksiin: “Parlamentti tekee töitä kunnianhimoisempien ilmasto- ja energiaratkaisujen eteen. Tavoitteenamme on vahvistaa EU:n päästökauppajärjestelmää ja asettaa tiukempia tavoitteita uusiutuvan energian käyttöön vielä ennen kesää. ”


Puhemies kiitteli hiljattain saavutettua alustavaa sopua EU:n covid-todistuksesta. Todistuksen tavoitteena on edistää turvallista matkustamista pandemian aikana Euroopassa. ”Parlamentin kanta on, ettei todistus voi olla ehto vapaalle liikkuvuudelle. Olemme tehneet selväksi, ettei ketään saa syrjiä terveydentilan ja yksilön valintojen perusteella. Todistukseen tulee myös kerätä ainoastaan välttämättömät henkilötiedot.”


Koronarokotteiden jakelu etenee EU:ssa ripeästi. Sassoli huomautti kuitenkin, että EU:n on kiinnitettävä huomiota myös rokotteiden maailmanlaajuiseen jakeluun. Rokotteiden saatavuutta tulee parantaa erityisesti vähemmän kehittyneissä maissa.


Muuttoliikkeeseen liittyen Sassoli sanoi, että EU:lla on moraalinen velvollisuus suojella ihmishenkiä - EU-alueelle saapumisen tulisi puhemiehen mukaan olla turvallista. Sassoli korosti myös tarvetta vahvistaa EU-tason muuttoliikepolitiikkaa.