Parlamentissa tällä viikolla: journalismipalkinto, ilmastolaki, rahoitusta alueille 

 
 

Mepit äänestävät EU:n uudesta ilmastolaista täysistunnossa 23.-24.6. Parlamentti tekee myös päätöksiä taantuvien alueiden tukemisesta.

Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinto

Euroopan parlamentti on perustanut uuden journalismipalkinnon kunnioittaakseen Daphne Caruana Galizian muistoa. Galizia oli maltalainen tutkiva toimittaja, joka murhattiin vuonna 2017.

Daphne Caruana Galizia -journalismipalkinnolla tuetaan journalismia, joka vaalii EU:n yhteisiä periaatteita ja arvoja. Tämän vuoden palkinnon saajan ehdokasasettelu aukeaa tiistaina.

Täysistunnossa

Ilmastolaki

Mepit keskustelevat ja äänestävät uudesta EU:n ilmastolaista torstaina. Laki velvoittaisi EU:ta kiristämään päästövähennystavoitteitaan: vuoteen 2030 mennessä päästöjä tulisi vähentää 55 prosenttia. Lisäksi EU:n tulisi olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Rahoitusta aluekehitykseen

Parlamentin odotetaan hyväksyvän 251 miljardin euron rahoitus EU:n alueille. Rahoituksella alueita autetaan toteuttamaan ilmastotoimia ja elpymään pandemiasta. Aluekehitys tukee myös sosiaalisten oikeuksien toteutumista.

Naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeudet

Mepit äänestävät myös mietinnöstä, jossa jäsenmaita kehotetaan turvaamaan ja edistämään naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Esimerkiksi turvallisten ja laillisten aborttien saatavuus kuuluu näihin oikeuksiin.

Suurteholaskenta

Torstaina parlamentti äänestää hankkeesta, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaista suurteholaskentaa. Hankkeen kautta EU:hun pyritään luomaan maailmanluokan infrastruktuuria tietojenkäsittelyyn. Mepit haluavat varmistaa, että hanke hyödyttää EU:n kansalaisia, tutkimuslaitoksia ja virastoja.

Valiokunnissa

Euroopan lääkeviraston vahvistaminen

Kansanterveyden valiokunta äänestää Europan lääkeviraston aseman vahvistamisesta tiistaina. Valiokunnan mukaan virastolla voisi olla nykyistä enemmän vastuuta kriiseihin valmistautumisessa ja lääkkeiden sekä hoitolaitteiden koordinoinnista EU:ssa.