Guterres: ”Pandemia on paljastanut yhteisen haurautemme” 

 
 

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitti EU:ta johtajuudesta rokotteiden jakelussa, ilmastotoimissa ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa 24. kesäkuuta.

YK:n pääsihteeri António Guterres.  

António Guterres puhui mepeille parlamentin täysistunnossa. Puhemies David Sassoli avasi tilaisuuden onnittelemalla pääsihteeri Guterresia nimityksestä jatkokaudelle. Sassoli toivotti Guterresin pyrkimykset ”Yhdistyneiden kansakuntien uudistamisesta ja nopeista toimista yhteisten haasteiden edessä” tervetulleiksi.


Guterres luonnehti EU:n ja YK:n kumppanuutta ”tärkeämmäksi kuin koskaan”. Hän kiitti unionia siitä, että se on edelleen humanitaarisen avun suurin tarjoaja ”tilanteessa, jossa avun tarve on maailmanlaajuisesti kasvanut räjähdysmäisesti.”


Pääsihteeri toivotti EU:n toimet tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa tervetulleiksi. Guterres kiitteli unionia myös digitalisaation, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen edistämisestä maailmanlaajuisesti.

Euroopan unioni on vuosikymmeniä tuonut rauhaa ja vaurautta, toimien inspiraationa maailmalle.

António Guterres, YK:n pääsihteeri 

“Pandemia on paljastanut yhteisen haurautemme ja tiiviit yhteytemme”, hän sanoi ja kehotti maita ”käyttämään tätä kriisiä tilaisuutena kehittyä kohti vihreämpää, oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää maailmaa”.


Pääsihteeri kertoi suhtautuvansa myönteisesti EU:n tavoitteisiin olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä ja totesi, että maailma odottaa unionilta ”vahvaa roolia Glasgow’n ilmastokokouksen pohjustamisessa”. Hän vaati myös ”muuttoliikkeen säännöllistä, turvallista ja hallittua järjestämistä.”


”Rokotteiden tasapuolinen jakelu on aikamme suurin moraalinen koetus”, Guterres totesi. Hän kiitti EU:n osallisuutta Covax-ohjelmaan ja vaati maailmanlaajuisen rokoteohjelman luomista.