Viron pääministeri: On etumme mukaista, että Ukrainasta tulee vakaampi  

 
 

Viron pääministeri Kaja Kallas oli ensimmäinen EU-johtaja, joka puhui parlamentin ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjassa 9. maaliskuuta.

Viron pääministeri Kaja Kallas ja Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola  

Puhemies Roberta Metsola totesi keskustelun avauspuheenvuorossa: ”Meidän on arvioitava uudelleen Euroopan unionin roolia tässä uudessa maailmassa. Meidän on lisättävä investointejamme puolustukseen ja innovatiivisiin teknologioihin. Juuri nyt on aika ryhtyä päättäväisiin toimiin kaikkien eurooppalaisten turvallisuuden varmistamiseksi. On aika rakentaa todellinen turvallisuus- ja puolustusunioni ja vähentää riippuvuuttamme Venäjästä.”

Kun hyökkäys Ukrainaan oli alkanut, pääministeri Kallas, jonka johtamalla maalla on lähes 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, vaati panostamaan lisää EU:n puolustukseen ja vähentämään energiariippuvuutta sekä korosti Naton merkitystä.

Hän puhui myös siitä, miten tärkeä merkitys Ukrainan tulevaisuudella on: ”On etujemme mukaista, että Ukrainasta tulee vakaampi ja vauraampi ja että se rakentuu vankasti oikeusvaltioperiaatteen varaan. (...) Jäsenyysnäkymien avaaminen Ukrainalle on kuitenkin muutakin kuin vain etujemme mukaista, se on myös moraalinen velvollisuutemme. Ukraina ei taistele vain Ukrainan puolesta, se taistelee myös Euroopan puolesta.”

Hän osoitti sanansa suoraan Venäjän kansalaisille ja vakuutti heille, että EU ei toimi heitä vastaan ja että pakotteiden tarkoituksena on eristää presidentti Vladimir Putin ja hänen hallituksensa. ”Toivomme edelleen sellaista vakaata ja demokraattista Venäjää, joka kunnioittaa naapureitaan ja jossa noudatetaan oikeusvaltioperiaatetta.”


Poliittisten ryhmien johtajat

Kallasin puheen jälkeen mepit vaativat tekemään vielä enemmän Ukrainan auttamiseksi sen kamppailussa, muun muassa toimittamaan sille lisää aseita. He kehottivat vähentämään EU:n riippuvuutta Venäjän öljystä ja kaasusta. He keskustelivat myös tarpeesta tukea ukrainalaisia pakolaisia ja puolustaa eurooppalaisia arvoja.


Voit katsoa keskustelun täällä.