Kreikan pääministeri: aika taistella eurooppalaisen identiteetin ja vakauden puolesta 

 
 

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis keskittyi viidennessä ”Tämä on Eurooppa” -keskustelussa tarpeeseen laajentaa ja syventää EU:ta.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis  

Pääministeri Kyriakos Mitsotakis totesi, että Kreikka on kärsinyt viime vuosina enemmän kuin mikään muu maa, mutta se on lopulta kyennyt ratkaisemaan poliittiset ja taloudelliset haasteet, joiden vuoksi se oli lähellä joutua irtautumaan eurosta.

”Sen lisäksi, että Kreikka kuuluu nyt Euroopan nopeimmin kasvaviin talouksiin, se on myös etulinjassa taistelemassa EU:n tulevaisuuden puolesta, osallistumassa pandemian torjuntaan EU:ssa sekä suojelemassa ulkorajoja Turkin pyrkimyksiltä välineellistää muuttajia ja sen vihamielisyyksiltä Kreikkaa ja Kyprosta vastaan”, hän sanoi ja vaati samalla lisää solidaarisuutta.

Hän vaati myös EU:n laajentumista Länsi-Balkanilla ja yhdentymistä erityisesti energia- ja puolustusalalla.

Viitaten Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan hän korosti, että valittavissa ei ole kuin yksi puoli – demokratian, oikeuden, rauhan ja kansainvälisen oikeuden puoli. Tämä tarkoittaa Ukrainan tukemista ja kaikenlaisen asioiden selviönä pitämisen ehkäisemistä, sillä se muodostaisi vaarallisen ennakkotapauksen muille revisionistisille voimille.

Mitsotakis sanoi kannattavansa koordinoituja toimia jyrkästi kasvavien energiakustannusten suitsimiseksi, mikä myös suojelisi EU:ta viemällä tilaa populistisilta narratiiveilta. Hän totesi, että EU:n on suojeltava vapautta ja hyvinvointia, joiden puolesta aiemmat sukupolvet taistelivat, ja jatkettava eurooppalaisen identiteetin rakentamista sekä taisteltava kestävän vakauden puolesta.

Katso puhemies Metsolan avauspuheenvuoro ja pääministeri Mitsotakisin puhe täällä.

Poliittisten ryhmien johtajat

Osa mepeistä keskittyi vastauksessaan Kreikan hallituksen saavutuksiin talouden alalla ja sen tärkeään rooliin EU:n ulkorajojen turvaamisessa. Toiset toivat esiin sitkeästi korkealla pysyttelevän työttömyysasteen ja pyysivät lisää vihreitä ja sosiaalisia investointeja erityisesti nuoriin. Muutamat keskittyivät myös lukuisiin tietoihin turvapaikanhakijoiden laittomista käännytyksistä ja huoliin maan viimeaikaisesta maineesta EU:n arvojen ja erityisesti oikeusvaltioperiaatteen ja tiedotusvälineiden vapauden kunnioittamisessa.

Voit katsoa koko keskustelun täällä.