LUX-yleisöpalkinto 2023: viisi finalistia 

 
 
LUX-yleisöpalkinto  

Tutustu vuoden 2023 LUX-yleisöpalkinnon voittajaehdokkaisiin.

Ehdokaselokuvat julkistettiin European Film Awards -palkintoseremoniassa Reykjavikissa.

LUX-yleisöpalkinnosta vastaavat Euroopan parlamentti ja European Film Academy yhteistyössä Euroopan komission ja Europa Cinemas -verkoston kanssa. Voittajan valitsee Euroopan suurimpiin kuuluva elokuvatuomaristo niin, että huomioon otetaan sekä eurooppalaisen yleisön että Euroopan parlamentin jäsenten arviot.

Tämänvuotiset ehdokaselokuvat ovat monivivahteinen sekoitus erilaisia teemoja, näkökulmia ja visuaalista iloittelua. Näiden viiden elokuvan tuotannossa on ollut mukana yli kymmenen maata, mikä sekin kertoo Euroopan kulttuurien rikkaudesta.

Monenlaista uutta


Tätä kaikkea on luvassa LUX-yleisöpalkinnon vuoden 2023 kierroksella:

  • Elokuvia on aiempien kolmen sijaan viisi, joten tarjontaa ja valinnanvaraa on entistä enemmän.
  • Elokuvat tekstitetään kaikille 24 viralliselle EU-kielelle.
  • Sinun ei tarvitse katsoa kaikkia elokuvia, mutta voit antaa katsomillesi elokuville arvion uudella arviointialustalla.
  • Arviointiaikaa on pidennetty kesäkuuta 2023 asti. Arviointiaika loppuu siis vain kaksi päivää ennen palkintoseremoniaa, joten viime hetken yllätykset ovat mahdollisia.
LUX-yleisöpalkinto  

Ehdokkaat


Tämä maa, ohjaaja: Carla Simón
Tuotanto: Espanja ja Italia

Solén perhe viettää kaikki kesät hoitamalla hedelmätarhaansa pienessä Alcarràsin kylässä Kataloniassa. Tämän vuoden sato voi kuitenkin jäädä viimeiseksi. Uudet suunnitelmat heidän mailleen – persikkapuiden hakkuu ja aurinkopaneelien asentaminen – repivät juopaa suurperheen yhtenäisyyteen.

Burning Days (Kurak Günler), ohjaaja: Emin Alper
Tuotanto: Turkki, Ranska, Saksa, Alankomaat, Kreikka ja Kroatia

Päähenkilö Emre on nuori syyttäjä. Hänet on nimitetty virkaan pikkukaupunkiin, jota koettelevat vesikriisi ja poliittiset skandaalit. Syntyy useita kireitä tilanteita, ja hän tulee vedetyksi mukaan paikallispolitiikkaan. Kun Emre ystävystyy paikallislehden omistajan kanssa, alkaa huhumylly, joka kasvattaa paineita entisestään.

Close, ohjaaja: Lukas Dhont
Tuotanto: Belgia, Ranska ja Alankomaat

Kahden 13-vuotiaan pojan, Leon ja Remin, välinen ystävyys päättyy äkillisesti. Leon on vaikea ymmärtää, mitä on tapahtunut, ja hän lähestyy Remin äitiä Sophieta. Close on elokuva ystävyydestä ja vastuusta.

Triangle of Sadness, ohjaus: Ruben Östlund
Tuotanto: Ruotsi, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia

Estoton satiiri rooleista, yhteiskuntaluokista ja kauneuden taloudellisesta arvosta. Mallit Carl ja Yaya lähtevät luksusristeilylle, jolla on mukana joukko superrikkaita matkustajia – venäläinen oligarkki, brittiläisiä asekauppiaita – sekä omalaatuinen marxilainen kapteeni. Mikä voi mennä pieleen?

Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo), ohjaus: João Pedro Rodrigues
Tuotanto: Portugali ja Ranska

Musiikkipitoinen koominen romanssi, jossa Portugalin kruununprinssi Alfredo kertoo kuolinvuoteellaan, miten hän ryhtyi palomieheksi ja rakastui häntä opastaneeseen Alfonsoon.

Heittäydy eurooppalaisen elokuvan lumoihin


Elokuva voi ilmentää ainutlaatuisella tavalla eurooppalaista monimuotoisuutta, luovuutta ja elinvoimaa. Heittäydy sinäkin vuoden 2023 LUX-yleisöpalkinnon finalisteiksi valittujen elokuvien lumoihin!

Katso ja arvioi suosikkielokuvasi 12. kesäkuuta mennessä, niin voit voittaa matkan Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 14. kesäkuuta pidettävään palkintoseremoniaan.