Artikkelit 

Artikkelit 

Jerzy Buzek        

Energia on ollut jo pitkään EU:n poliittisen agendan kärkipäässä. Energiaunionin luominen oli yksi komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin pääprioriteeteista, kun hän aloitti tehtävässään. Aiheesta keskustellaan tänään täysistunnossa komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovičin kanssa. Parlamentin energiavaliokunnan puheenjohtaja ja entinen puhemies Jerzy Buzek kertoi lisää teemasta sekä parlamentin roolista keskustelun alla.

Komissaari Šefčovič keskusteli meppien kanssa energiaunionista.        

EU on jatkuvasti energianjakelukatkoksen partaalla, 10 prosentilla kotitalouksista ei ole varaa kunnolliseen lämmitykseen ja liikaa energiaa heitetään hukkaan, komission energia-unionista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič kertoi parlamentin energia- ja ympäristövaliokuntien yhteiskokouksessa. Hän esitteli visionsa energiaunioniksi, jolla pyritään vastaamaan näihin ja muihin haasteisiin. Turkissa järjestetään parlamenttien välinen seminaari energiasta 5.-6. helmikuuta.

Thetaanpiippuja ja savua © BELGA_AGEFOTOSTOCK        

Euroopan parlamentin täysistunto keskustelee 7. heinäkuuta ja äänestää 8. heinäkuuta EU:n päästökauppajärjestelmän uudistamisesta. Tarkoituksena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä sekä taistella ilmastonmuutosta vastaan. Lainsäädäntö käsittelee päästölupien kysynnän ja tarjonnan epätasapainoa ja esteitä vihreille investoinneille.

Artikkelit 

Tyylimyllyjä rannikolla ©BELGA_Zoonar-Niehus        

Energiansaannin turvaaminen kohtuullisilla hinnoilla, energiatehokkuuden parantaminen sekä päästöjen vähentäminen ovat kaikki Euroopan parlamentin asialistalla seuraavina kuukausina ja vuosina. Aiheesta keskustallaan 26.-27.6 olevassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Samaan aikaan on myös käynnissä EU:n kestävän energian viikko.

EU-maiden energiariippuvuus prosentteina.        

Euroopan unioni tuo yli puolet kuluttamastaan energiasta, mikä tekee siitä haavoittuvan mitä tulee ulkoisiin energianmyyjiin, kuten Venäjään. Komissio esitteli suunnitelman, jolla on tarkoitus vähentää riippuvuutta, parlamentin teollisuusvaliokunnassa tällä viikolla.

New European Union energy label ©AP Images/ European Union-EP        
Lehdistötiedote 

Lehdistötiedote 

Parlamentti otti keskiviikkona kantaa komission esittämään suunnitelmaan ottaa käyttöön uusi tiukempi kodinkoneiden energiatehokkuutta kuvaavaa A-G-asteikko. Useimmat markkinoilla olevat laitteet täyttävät vuonna 2010 perustetun A-luokan vaatimukset, joten käyttöön on otettu +-merkintöjä (A+, A++, A+++). Mepit korostavat, että tiukempien vaatimusten myötä luodaan houkuttimia parantaa energiatehokkuutta entisestään.