Energiatehokkuus: uudet EU-säännöt rakennuksille 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen pienentää sähkölaskujen lisäksi myös kasvihuonekaasupäästöjä. Katso videoltamme lisää.

Vuoden 2021 alusta alkaen kaikkien uusien rakennusten EU:ssa tulee käyttää mahdollisimman vähän energiaa lämmitykseen, viilentämiseen ja veden lämmitykseen. Rakennuksille on myös teetettävä energiatodistus, jonka avulla omistajat tai vuokralaiset voivat tarkastella energiatehokkuutta. Uudet säännöt ovat osa EU:n puhtaan energian politiikkaa.


Huhtikuun 2018 täysistunnossa mepit äänestivät rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivityksestä, josta on päästy jo sopuun ministerineuvoston kanssa. Tiedossa on muun muassa seuraavia muutoksia:


  • Jokaisen EU-maan tulee valmistella kansallinen, pitkän aikavälin strategia rakennusten kunnostamiseksi. Tavoitteena on, että vuoteen 2050 mennessä rakennukset eivät kuluttaisi enää energiaa EU:ssa.
  • Energian kulutusta pyritään vähentämään älykkään teknologian avulla.
  • Uusien rakennusten pysäköintialueille tulee varata sähköautojen latauspisteitä.

Aloitteen esittelijä Bendt Bendtsen (EPP, DK) kertoi: ”Annamme jäsenmaille välineet, joilla ne voivat tehdä asunnoista ja taloista entistä energiatehokkaampia tulevaisuudessa.”


EU:n puhtaan energian paketti sisältää myös toimia uusiutuvan energian lisäämiseksi ja kodinkoneiden energiatehokkuuden parantamiseksi.