Erasmus+:n tulevaisuus – uusia mahdollisuuksia 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Suurempi budjetti ja enemmän mahdollisuuksia heikossa asemassa oleville. Parlamentti hyväksyi Erasmus+-hankkeen uudet prioriteetit.

Parlamentin täysistunto hyväksyi 28. maaliskuuta 2019 esityksen uudesta Erasmus+-ohjelmasta vuosille 2021–2027. Erasmus+ on yksi EU:n hankkeista, joilla pyritään tarjoamaan mahdollisuuksia nuorille ja parantamaan heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

Mepit ehdottivat:

  • Budjetin kolminkertaistamista seuraavalle budjettikaudelle (2021–2027).
  • Huonompiosaisten osallistumisen edistämistä. Erityistä tukea tulisi ohjata kielikoulutukseen, hallinnolliseen tukeen ja etäopintomahdollisuuksiin.
  • Ammattikoulutuskeskusten perustamista. Ne muodostaisivat kansainvälisen verkoston, joka tarjoaa laadukasta ammatillista koulutusta monilla eri aloilla hyödyllisissä taidoissa.
  • Yhteisrahoituksen ja synergioiden hyödyntäminen muiden eurooppalaisten ohjelmien kanssa.

Lisäksi 13. maaliskuuta parlamentti äänesti rahoituksen jatkamisen puolesta kaikille Erasmus+:n opiskeluvaihto-ohjelmille, vaikka Iso-Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta.

Mikä on Erasmus+?

Erasmus+ on EU-ohjelma, joka tukee opetusta, koulutusta, nuorisoa ja urheilua Euroopassa. Se alkoi opiskelijavaihto-ohjelmana vuonna 1987, ja vuodesta 2014 alkaen se on tarjonnut mahdollisuuksia opiskelijoiden lisäksi myös kaikenikäisille opettajille, harjoittelijoille ja vapaaehtoisille.

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on osallistunut Erasmus+:aan 30 vuoden aikana, ja yksin vuonna 2017 osallistujia oli melkein 800 000. Maantieteellisesti ohjelmaan kuuluu 33 maata (kaikki 28 EU-maata sekä Turkki, Pohjois-Makedonia, Norja, Islanti ja Liechtenstein), ja se on avoin kumppanuuksille kaikkialle maailmassa.

Euroopan komission mukaan yksi kolmesta Erasmus+-harjoittelijasta saa työpaikan yrityksestä, jossa he suorittivat harjoittelunsa, ja viisi vuotta valmistumisen jälkeen ulkomailla opiskelleiden nuorten työttömyysaste on 23 % alhaisempi kuin kotimaassa pysytelleiden ikätovereiden.

Miten osallistun?

Erasmus+ tarjoaa mahdollisuuksia niin yksityishenkilöille kuin järjestöillekin kaikkialla maailmassa. Valmistautuminen ja hakuprosessi vaihtelevat sen mukaan, mihin ohjelman osaan haluat mukaan. Lisää tietoa löydät täältä.