Erasmus+:n tulevaisuus – uusia mahdollisuuksia 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Suurempi budjetti ja enemmän mahdollisuuksia heikossa asemassa oleville: Tutustu uuteen Erasmus+ -ohjelmaan.

Parlamentti hyväksyi uuden Erasmus+ -ohjelman. ©Ermolaev Alexandr/Adobe Stock  

Parlamentti hyväksyi 18. toukokuuta uuden Erasmus+-ohjelman vuosille 2021–2027. Erasmus+ on EU:n ohjelma. Se on osoittautunut toimivaksi tavaksi luoda mahdollisuuksia nuorille ja auttaa heitä löytämään töitä.

28 miljardia euroa  ; Erasmus+ +ohjelman budjetti vuosille 2021-2027

Mepit neuvottelivat ohjelmalle 1,7 miljardia euroa lisärahoitusta. Ohjelman budjetti onkin lähes kaksinkertainen verrattuna vuosiin 2014-2020. Uudella ohjelmakaudella noin kymmenen miljoonaa ihmistä pääsee osallistumaan aktiviteetteihin ulkomailla.

Meppien ehdotuksesta ammattikoulukeskukset ovat nyt osa Erasmus+ -ohjelmaa. Nämä kansainväliset keskukset tarjoavat laadukasta ammatillista koulutusta monilla eri aloilla.

Ohjelmaan on nyt parlamentin päätavoitteiden mukaisesti entistä helpompaa osallistua. Heikompiosaisten osallistumismahdollisuuksia on parannettu kielikoulutuksen, hallinnollisen tuen ja etäopintomahdollisuuksien kautta.

Erasmus+ noudattaa painotuksissaan EU:n yleisiä tavoitteita: ohjelma keskittyy digitaaliseen ja vihreään siirtymään ja kannustaa terveellisiin elämäntapoihin sekä aikuisten elinikäiseen oppimiseen.

Mikä on Erasmus+?

Erasmus+ on EU-ohjelma, joka tukee opetusta, koulutusta, nuorisoa ja urheilua Euroopassa. Se alkoi opiskelijavaihto-ohjelmana vuonna 1987, ja vuodesta 2014 alkaen se on tarjonnut mahdollisuuksia opiskelijoiden lisäksi myös kaikenikäisille opettajille, harjoittelijoille ja vapaaehtoisille.

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on osallistunut Erasmus+:aan 30 vuoden aikana, ja yksin vuonna 2019 osallistujia oli lähes 940 000. Maantieteellisesti ohjelmaan kuuluu 33 maata (kaikki 27 EU-maata sekä Turkki, Pohjois-Makedonia, Serbia, Norja, Islanti ja Liechtenstein), ja se on avoin kumppanuuksille kaikkialle maailmassa.

Euroopan komission mukaan yksi kolmesta Erasmus+-harjoittelijasta saa työpaikan yrityksestä, jossa he suorittivat harjoittelunsa, ja viisi vuotta valmistumisen jälkeen ulkomailla opiskelleiden nuorten työttömyysaste on 23 % alhaisempi kuin kotimaassa pysytelleiden ikätovereiden.

Miten osallistun?

Erasmus+ tarjoaa mahdollisuuksia niin yksityishenkilöille kuin järjestöillekin kaikkialla maailmassa. Valmistautuminen ja hakuprosessi vaihtelevat sen mukaan, mihin ohjelman osaan haluat mukaan. Lisää tietoa löydät täältä.