Sassoli: Eurooppa osoittaa solidaarisuuden voimaa  

Lehdistötiedote 
 
 

Euroopan parlamentin puhemiehen lausunto parlamentin toimista koronavirusta vastaan.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli kutsui täysistunnon koolle Brysseliin 26.3. hyväksymään toimenpiteitä koronavirusta vastaan. Sassolin ilmoitusta edelsi poliittisten ryhmien puheenjohtajien videokokous asiasta. Kyseessä on ensimmäinen täysistunto, jossa käytetään etä-äänestystä.

“Haluan ilmaista lämpimät ajatukseni ja solidaarisuuteni kaikille niille, jotka ovat kärsineet viruksesta tai menettäneet lähimmäisiään. Haluan korostaa kunnioitustani ja tukeani niitä kohtaan, jotka ovat etulinjassa taistelemassa tätä pandemiaa vastaan.

Eurooppa muuttuu. EU:lla on vastuu puolustaa ihmishenkiä, elinkeinoja sekä yleistä tasapainoa tämän dramaattisen tilanteen edessä, ja EU toimii nyt. Meidän täytyy tietenkin toimia kansallista itsekkyyttä vastaan, mutta on nyt selvää, miten vastaamme tähän kriisiin.

Eilen Euroopan keskuspankki päätti aloittaa 750 mrd. euron hätärahoituksen. Tämä vastaa parlamentin vaatimuksiin sekä täydentää komission ja jäsenmaiden toimia sekä muita mahdollisia toimia, kuten Euroopan vakausmekanismista mobilisoitavia 500 mrd. euroa. Puhumme toimista, jotka vastaavat yhteensä lähes kahta biljoonaa euroa. Eurooppalaisen solidaarisuuden voima näkyy vahvempana kuin koskaan. Se on vahvempi kuin Marshall-ohjelma, joka auttoi meitä nousemaan toisen maailmansodan raunioilta.

Tämä raha auttaa meitä rajoittamaan koronaviruksen vaikutuksia ja tukee tutkimusta tehokkaan rokotuksen löytämiseksi. Se tarjoaa rahoitusta taloutemme ja sosiaaliturvajärjestelmämme tukemiseen. Se suojaa työpaikkoja, yrityksiä ja varmistaa, etteivät perheet jää yksin näinä vaikeina aikoina.

Tässä vaiheessa rahoitusta tarjotaan terveydenhoitopalveluille, lääkäreille ja muulle henkilökunnalle. Nämä ihmiset ovat sitoutuneita anteliaasti pelastamaan monen hengen. EU ei voi antaa kenenkään jäädä yksin. Kukaan teistä ei jää yksin.

Euroopan parlamentti täyttää velvollisuutensa ja tulee jatkossakin tekemään näin. Parlamentin pitää pysyä avoinna, koska tämä virus ei voi olla demokratian loppu. Olemme ainoa EU-instituutio, jonka edustajat kansalaiset ovat valinneet ja haluamme jatkaa heidän edustamistaan ja puolustamistaan.

Tästä syystä olen päättänyt kutsua parlamentin ylimääräiseen istuntoon torstaina 26.3., jotta komission esittämät hätätoimenpiteet voidaan hyväksyä. Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun parlamentti käyttää etä-äänestystä. Tämä kriisi vaatii meitä ottamaan kaikki mahdolliset keinot käyttöön.

Tämä on vaikeaa aikaa. Haluamme olla läheisiä menettäneitä perheitä, sairaita sekä suurta pelkoa kokevia eurooppalaisia kansalaisia lähellä. Meidän pitää käyttää kaikki energiamme ja vedota kaikkien vastuuntuntoon. Eurooppa onnistuu vain, jos toimimme yhdessä, rohkeasti ja toisiamme tukien."

Yhteystiedot: