Solidaarisuus: miten EU-maat auttavat toisiaan koronaviruksen torjunnassa 

 
 

EU-maat tekevät parhaansa auttaakseen toisiaan koronakriisissä aina hengityskoneiden lahjoittamisesta kriittisten potilaiden hoitoon.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttaa kaikkiin maihin ja jäsenvaltioihin, ja EU-maat pyrkivät päättäväisesti torjumaan sitä yhdessä. Tämä tuki ei ole pelkästään olennaisten lääkinnällisten laitteiden, kuten kasvosuojaimien ja hengityskoneiden, lahjoittamista. Maat ottavat kriittisesti sairaita potilaita muualta EU:sta ja auttavat ulkomaille jääneiden EU:n kansalaisten kotiuttamisessa.

Kaikki kantavat koostaan riippumatta kortensa kekoon. Ranska on lahjoittanut kasvosuojaimia ja Saksa toimittanut lääkinnällisiä laitteita Italiaan, Luxemburg puolestaan on vastaanottanut tehohoitopotilaita Ranskasta ja Tšekin tasavalta on lahjoittanut suojavarusteita Italiaan ja Espanjaan.


Maat ovat myös yhdistämässä resurssejaan, jotta kotimaansa ulkopuolelle jääneet eurooppalaiset saadaan vietyä takaisin koteihinsa. Pandemian alusta alkaen on tuhansia EU:n kansalaisia palautettu takaisin koteihinsa. Joka kolmas matkustaja ei ole lähtöisin lennon järjestävästä EU-maasta. Uusia lentoja järjestetään edelleen, ja muille EU:n kansalaisille on tarjolla enemmän paikkoja.

Samaan aikaan EU rahoittaa hoitoa ja rokotetta koskevaa tutkimusta, organisoi tärkeiden välineiden yhteishankintoja, sekä antaa EU-maiden käyttöön 37 miljardia viruksen torjuntaan ja paljon muuta.