Koronavirus: käytännön ohjeita turvalliseen matkustamiseen 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Kuukausia kestäneiden rajoitusten jälkeen pian voi taas päästä matkustamaan. Mitä suosituksia EU:ssa on matkojen turvallisuuden takaamiseksi?

EU-maat alkavat vähitellen poistaa koronavirusrajoituksiaan, ja eurooppalaiset voivat mahdollisesti matkustaa jo tänä kesänä, jos pandemiatilanne ja kansalliset määräykset sen sallivat.

Matkalle mielivien tulee olla varovaisia ja noudattaa kansallisten viranomaisten terveys- ja turvallisuusohjeita, mutta lisäksi Euroopan komissio on laatinut ohjeita ja suosituksia auttaakseen EU-maita poistamaan matkustusrajoituksia koordinoidusti.

Tuoreimmat tiedot ja päivitykset EU-maiden matkustustilanteesta löydät Re-open EU -sivustolta.

Komission 10 suositusta turvalliseen matkustamiseen koronaviruksen aikana 
  • Varaa liput ja tee lähtöselvitys etukäteen netissä jonojen välttämiseksi, jos mahdollista. 
  • Pidä huolta fyysisestä etäisyydestä muihin matkustajiin matkatavaroiden jättö- ja noutopisteillä, turvatarkastuksessa sekä lentokoneeseen, laivaan tai junaan noustessa. 
  • Kulkuvälineisiin saatetaan päästää vähemmän matkustajia, ja muita kuin yhdessä matkustavia voidaan pyytää jättämään istuimia väliinsä. 
  • Kun fyysistä etäisyyttä muihin ei voida täysin pitää, matkustajia voidaan pyytää käyttämään kasvosuojuksia. 
  • Kulkuvälineissä ei välttämättä ole saatavilla ruoka- ja juomatarjoilua. 
  • Liikenneyhtiöt voivat asentaa suojaesteitä esimerkiksi matkustajien ja kuljettajan välille, ja matkustajia voidaan pyytää nousemaan kyytiin takaovesta (esim. linja-autoissa). 
  • Kuljettajien tulisi avata ovet automaattisesti joka asemalla tai pysäkillä, jotta matkustajien ei tarvitse koskea nappeihin tai kahvoihin. 
  • Juna-, linja-auto- ja lentoasemat sekä satamat tulee siivota ja desinfioida säännöllisesti, ja matkustajille tulee olla tarjolla desinfiointiainetta myös kulkuvälineissä. 
  • Kaikissa kulkuvälineissä tulee olla riittävä tuuletus. 
  • Matkustajat voivat valita rahallisen korvauksen ja korvaavan reitin väliltä, jos matka peruuntuu. Jos liikenneyhtiö tarjoaa korvausta matkasetelinä, matkustajalla on silti oikeus pyytää rahallista korvausta. 

Parlamentti on vaatinut maaliskuusta asti vahvoja ja yhtenäisiä EU-toimia matkailualan kriisiin vastaamiseksi.

Parlamentti hyväksyi 19. kesäkuuta liikenne- ja matkailualaa koskevan päätöslauselman, jossa mepit vaativat lisää toimia kriisistä kärsivien pienten ja keskisuurten yritysten tukemiseksi sekä alan tukemiseen tarkoitettua budjettia. Meppien mukaan kriisi pitäisi nähdä mahdollisuutena uudistaa EU:n matkailualaa.

Lue lisää EU:n toimista koronavirusta vastaan.

Onko hotellissa yöpyminen turvallista?

Hotelleissa ja muissa majoituspaikoissa yöpyvien matkailijoiden tulee pitää fyysistä etäisyyttä yhteisissä tiloissa ja noudattaa muita yleisiä terveysohjeita, kuten huolehtia käsihygieniasta, käyttää kasvosuojusta ja yskiä ja aivastaa kyynärpäähän tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

Kaikkien matkailualan yritysten tulee tarjota matkailijoille selkeästi tietoa ja ohjeita ennen saapumista, ja niiden tulee määritellä ennalta toimintasuunnitelma sen varalta, että joku sairastuu yrityksen tiloissa. Sellaiset tasot, joihin kosketaan jatkuvasti, tulee siivota ja desinfioida säännöllisesti ja tiloja tulee tuulettaa riittävästi. Hotellien henkilökunnan tulee saada koulutusta tartuntojen estämisestä ja hallitsemisesta.

Katso kaikki EU:n koronavirustoimet aikajanalta.