Kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa ja maailmalla 

 
 

Katso infografiikastamme, kuinka paljon eri EU-maat ja toimialat aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä sekä mitkä maat ovat maailman suurimpia saastuttajia.

Kasvihuonekaasupäästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Mutta kuka aiheuttaa eniten päästöjä? Entä minkä sektorin päästöt ovat suurimmat?


Kasvihuonekaasupäästöt maailmassa 2017 jaoteltuina  

Vuosittaiset kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa

Hiilidioksidi on kaikista yleisin ilmakehään päästetty kasvihuonekaasu, kuten yllä olevasta infografiikasta käy ilmi. Se on yleinen ihmisen toiminnan oheistuote. Muita kasvihuonekaasuja syntyy vähemmän, mutta ne sitovat lämpöä huomattavasti hiilidioksidia tehokkaammin, ja osa niistä on jopa tuhansia kertoja sitä voimakkaampia.

Lue lisää EU:n tavoitteista ja toimista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Alakohtaiset kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa 2017  

Alakohtaiset päästöt EU:ssa

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) viidennen raportin mukaan ihmisen toiminta viimeisen 50 vuoden aikana on erittäin todennäköisesti lämmittänyt planeettaamme. Päästöjä aiheuttavaa toimintaa ovat mm. hiilen, öljyn ja kaasun polttaminen, metsien raivaaminen ja maanviljely.

Yllä olevassa kaaviossa 28 EU-maan kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2017 on jaoteltu toimialan mukaan. Energiantuotanto yksin aiheutti 80,7 % vuoden 2017 päästöistä, ja tästä luvusta kolmannesta edustavat liikenteen päästöt. Maatalous tuotti 8,72 % kasvihuonekaasupäästöistä, teollisuuden prosessit ja tuotteet 7,82 % ja jätteiden käsittely 2,75 %.

EU-maiden päästöt 2017  

Kasvihuonekaasupäästöt maittain EU:ssa ja maailmalla

Ylle on listattu EU-maat ja niiden kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2017, ja alla olevassa kaaviossa näkyvät maailman suurimmat saastuttajat vuonna 2015. EU on maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ennen Intiaa ja Venäjää.

Kasvihuonekaasut pysyvät ilmakehässä muutamasta vuodesta tuhansiin vuosiin. Niillä on maailmanlaajuiset vaikutukset huolimatta alkuperäisestä tuottajamaasta.

Maailman suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat 2015  
Mitä kasvihuonekaasut ovat? 
  • Kasvihuonekaasu on kaasu, joka toimii kuin kasvihuoneen lasi: se imee itseensä maan pinnasta heijastuvaa auringon lämpösäteilyä sitoen sen ilmakehään ja estäen sen pääsyn takaisin avaruuteen. 
  • Tämä tapahtumaketju on kasvihuoneilmiön pääasiallinen syy, ja sen ansiosta maapallon lämpötila pysyy riittävän korkeana elämän olemassaololle planeetallamme. 
  • Kasvihuonekaasuja on ilmakehässä luontaisesti, mutta ihmisen toiminta lisää niiden määrää rajusti, minkä seurauksena kasvihuoneilmiö voimistuu ja maapallo lämpenee.