Metsäkadon syyt ja metsäkadon torjunta EU:ssa

Lue metsäkadon syistä ja siitä, miten EU torjuu metsäkatoalueella tuotettujen hyödykkeiden tuontia.

Metsiä häviää eri puolilla maailmaa hälyttävään tahtiin. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan vuosina 1990–2020 hävisi metsää 420 miljoonaa hehtaaria eli Euroopan unionin kokoinen ala.

Metsäkato tarkoittaa, että metsää tuhotaan, jotta maata voidaan käyttää muihin käyttötarkoituksiin. Metsien tilan heikkeneminen puolestaan on asteittaisempi prosessi, jossa metsä ei pysty tuottamaan olennaisia hyötyjä, kuten puuta tai luonnon monimuotoisuutta.

Metsiä häviää tai niiden tila heikkenee pääasiassa kolmella suurimmalla metsäalueella Amazonilla (Etelä-Amerikka), Kongossa (Keski-Afrikka) ja Kaakkois-Aasiassa. EU:ssa tapahtuu päinvastoin: metsäala kasvoi 10 prosenttia vuosina 1990–2020.

Metsien häviäminen on kuitenkin maailmanlaajuinen ongelma, johon EU haluaa puuttua torjuakseen ympäristövahinkoja ja ilmastonmuutosta.

Mitkä ovat metsäkadon ja metsien tilan heikkenemisen syyt?


Metsäkato ja metsien tilan heikkeneminen johtuvat pääasiassa ihmisten toiminnasta.

Teollinen maatalous


Maatalous on tärkein metsäkadon aiheuttaja kaikilla alueilla Eurooppaa lukuun ottamatta.

Metsäkatoa aiheuttaa eniten metsien muuntaminen viljelymaaksi. FAO:n mukaan siitä johtuu vähintään 50 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta. Pääasiallinen syy on öljypalmu- ja soijapaputuotanto.

Karjan laiduntaminen aiheuttaa lähes 40 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta.

Euroopassa viljelymaaksi muuntaminen aiheuttaa metsäkadosta noin 15 prosenttia ja karjan laiduntaminen 20 prosenttia.

Kaupungistuminen


Kaupunkien ja infrastruktuurin kehittäminen sekä rakentaminen ja teiden laajentaminen ovat maailmanlaajuisen metsäkadon kolmanneksi suurin syy. Niiden osuus kokonaismetsäkadosta on vähän yli kuusi prosenttia. Kaupungistuminen on kuitenkin merkittävin metsäkadon aiheuttaja Euroopassa.

Puuvarojen liikakäyttö


Muita ihmisen toimintaan liittyviä vahingollisia toimia ovat muun muassa puun liikakäyttö – myös polttoaineena – sekä laiton tai kestämätön hakkuu.

Ilmastonmuutos


Ilmastonmuutos on metsäkadon ja metsien tilan heikkenemisen syy ja seuraus. Ilmastonmuutoksesta johtuvat ääri-ilmiöt vaikuttavat metsiin. Niitä ovat esimerkiksi tulipalot, kuivuus ja tulvat. Metsien häviäminen on puolestaan haitallista ilmastolle, sillä metsillä on merkittävä rooli puhtaan ilman tarjoamisessa, veden kiertokulun sääntelyssä, hiilidioksidin talteenotossa sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen ja maaperän eroosion ehkäisemisessä.

Metsäkatoalueilla tuotettujen hyödykkeiden kulutus EU:ssa


Suuri osa maatalouskäyttöön muunnetuista trooppisista metsistä tuottaa maailmanlaajuisesti kaupattuja tuotteita. EU:n kulutus aiheuttaa noin 10 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta.

Tämä koskee pääasiassa palmuöljyä ja soijaa, joiden osuus on yli kaksi kolmasosaa.

Euroopan komission vaikutustenarvioinnin mukaan nämä ovat tärkeimmät EU:n metsäkatoalueiden tuontituotteet:

  • Palmuöljy 34 %
  • Soija 32,8 %
  • Puu 8,6 %
  • Kaakao 7,5 %
  • Kahvi 7 %
  • Kumi 3,4 %
  • Maissi 1,6 %

Tavoitteena EU:n asetus metsäkatoa aiheuttamattomista tuotteista


Metsäkato ja metsien tilan heikkeneminen vaikuttavat EU:n ympäristötavoitteisiin, joita ovat muun muassa ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen torjunta, mutta myös ihmisoikeudet, rauha ja turvallisuus. Tämän vuoksi EU pyrkii torjumaan maailmanlaajuista metsien häviämistä.

Parlamentti hyväksyi syyskuussa 2022 kantansa komission asetukseen metsäkatoa aiheuttamattomista tuotteista. Asetus velvoittaa yritykset tarkistamaan, että EU:ssa myytäviä tuotteita ei ole tuotettu metsäkatoalueella tai maalla, jonka tila on heikentynyt. Parlamentti haluaa lisätä luetteloon tuotteita ja varmistaa, että ihmisoikeuksia ja alkuperäiskansojen oikeuksia kunnioitetaan.

Komissio esitteli heinäkuussa 2021 EU:n uuden metsästrategian 2030, jonka tavoitteena on lisätä EU:n metsien määrää ja laatua ja edistää niiden roolia hiilinieluina.

Lue lisää siitä, mitä mepit tekevät metsien hyväksi:

 

Kestävä metsänhoito: mepit haluavat estää metsäkatoa

Ilmastonmuutos: Miten mepit haluavat sisällyttää metsät ilmastotalkoisiin

How to preserve biodiversity: EU policy (video)