Banaaneista aurinkopaneeleihin - kun kauppakiistat eskaloituvat 

 
 
©BELGA/CPD/SCIENCE  

Kauppasodat ovat aina viimeinen keino ratkoa erimielisyyksiä. Joskus maat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kaupan rajoitukset ovat perusteltuja vaikkapa epäreilun kilpailun vuoksi.

Viime vuonna EU asetti polkumyynnin vastaiset tullit kiinalaisille aurinkopaneeleille, koska huolena oli, että niitä myytiin valmistuskustannuksia alemmalla hinnalla. Kiina totesi sen seurauksena, että se puolestaan laittaisi voimaan korkeammat tullimaksut EU:sta tuleville viinituotteille. Osapuolet pääsivät asiasta sopuun joulukuussa, kun kiinalaiset aurinkopaneeleiden ja avainkomponenttien tuottajat suostuivat noudattamaan Euroopassa myydessään minimihintaa.


EU oli Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa eri mieltä hormonein hoidetun naudan lihan myymisestä, sillä EU piti sitä terveysriskinä. Pohjoisamerikkalaiset kauppakumppanit vastasivat rajoittamalla juuston, sinapin ja suklaan maahantuontia Euroopasta. Kiista ratkesi viimein vuonna 2012, kun Euroopan parlamentti hyväksyi sopimuksen, jonka perusteella hormonivapaata lihaa sai tuoda Eurooppaan enemmän näistä kahdesta maasta. Vastaavasti Yhdysvallat ja Kanada vähensivät tuontirajoituksia.


Terveys on ollut myös kiistakapulana mitä tulee geenimuunneltuun ruokaan, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Eurooppalaiset suhtautuvat geenimuunteluun epäluuloisesti, ja EU on ollut hidas hyväksymään uusia geenimuunneltuja lajikkeita. Euroopan parlamentti hylkäsi tammikuussa uuden geenimuunnellun maissin tulon Euroopan markkinoille.


Banaanin maahantuonti on ollut suuri kiistan aihe Yhdysvaltojen kanssa. Banaaneja tuodaan Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maista, jotka olivat ennen Euroopan maiden alaisuudessa, ilman tuontitulleja EU:hun, jotta niiden taloutta saataisiin vahvistettua. Latinalaisen Amerikan suuret banaanintuottajat, jotka ovat monesti amerikkalaisia yrityksiä, eivät ole olleet tyytyväisiä järjestelyyn. Yhdysvallat teki virallisen valituksen WTO:hon ja asetti tullimaksut eurooppalaisille tuotteille kuten juustoille. EU suostui lopulta alentamaan tariffeja, jotta eteläamerikkalaiset tuottajat pystyivät tuomaan lisää tuotteitaan Eurooppaan.


Mepit tuomitsivat lokakuussa 2013 Venäjän toimet, joilla se pyrki vaikuttamaan EU-puheenjohtajuuskauteen vääristämällä kaupankäyntiä. Maa teki syrjiviä tarkastuksia liettualaisille rekoille ja uhkasi myös kieltää liettualaisten maito-, liha ja kalatuotteiden maahantuonnin. Osa mepeistä näki toimet yrityksenä estää EU:n pyrkimykset tiiviimpien kauppayhteyksien luomiseen itäisten kumppanimaiden kanssa. Venäjä käytti tuontikieltoja myös Moldovan ja Ukrainan pelotteluun, jotta ne eivät lähentyisi EU:n kanssa.