Sukupuolten välinen palkkakuilu Euroopassa (infografiikka)

Mistä Euroopassa naisten ja miesten välillä edelleen vallitseva taloudellinen epätasa-arvo johtuu? Katso infografiikkamme.

Naisten oikeuksien parantamiseen tähtäävän YK:n Pekingin julistuksen hyväksymisestä on kulunut jo yli 25 vuotta. Sama tavoite on myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenilla sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla (joista yksi on sukupuolten tasa-arvo).

Mikä on sukupuolten tasa-arvon tilanne juuri nyt? Edistystä on tapahtunut, mutta naisten ja miesten välinen epätasa-arvo ei ole vielä poistunut. Työmarkkinoilla eron voi huomata palkoissa: naiset ansaitsevat edelleen vähemmän kuin miehet EU:ssa.

Lue lisää parlamentin toimista sukupuolten välisen palkkakuilun pienentämiseksi.

Sukupuolten välinen palkkakuilu

  • Sukupuolten välinen palkkakuilu tarkoittaa eroa miesten ja naisten keskiansioissa. Näin laskettuna palkkaerossa ei oteta huomioon eroja koulutuksessa, iässä, työtunneissa tai työtehtävissä.
  • Ero naisten ja miesten keskituntiansioissa ilmoitetaan prosentteina miesten ansioista.

Kuinka suuri on sukupuolten välinen palkkaero EU:ssa?



Naiset ansaitsevat keskimäärin melkein 12,7 % vähemmän kuin miehet EU:ssa. Jäsenmaiden välillä on suuria eroja: vuonna 2021 suurin palkkaero on Virossa (20,5 %) ja pienin Romaniassa (3,6 %). Suomessa sukupuolten palkkakuilu on EU-maiden keskiarvoa suurempi, eli 16,7 %. Luxemburgissa ei ole enää palkkaeroa sukupuolten välillä.

Pienempi palkkakuilu ei välttämättä tarkoita parempaa tasa-arvoa. Maissa, joissa palkkaero on pienin, naisten osuus työmarkkinoilla on myös keskimääräistä alhaisempi. Suurempi palkkakuilu voi olla osoitus siitä, että naisia työskentelee erityisen paljon matalapalkka-aloilla tai että suuri osa heistä työskentelee osa-aikaisesti.

Lue lisää parlamentin toimista sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Naiset ja miehet työmarkkinoilla

Syyt palkkaeron takana eivät ole yksinkertaisia, vaan johtuvat monista eri tekijöistä. Kyse ei ole vain samasta työstä maksettavasta samasta palkasta.

Lue lisää sukupuolten välisten palkkaerojen syistä.

Vaikka suurempi määrä naisia valmistuu korkeakouluista EU:ssa kuin miehiä, naisten osuus työmarkkinoilla on pienempi. Vuoden 2022 lukujen mukaan lähes kolmasosa (28 %) naisista tekee osa-aikatyötä. On myös paljon todennäköisempää, että he jäävät pois töistä huolehtiakseen lapsista tai muista sukulaisista.

Sukupuolten palkkaero kasvaa iän myötä. Osittain kasvu voi johtua naisten pitämistä tauoista työelämästä, joskin jäsenmaiden välillä on eroja tässä trendissä. Palkkaero vaihtelee myös eri aloilla. Vuonna 2021 ero oli suurempi yksityisellä sektorilla kuin julkisella valtaosassa EU-maita.

Yksi merkittävä syy sukupuolten palkkakuiluun on naisten yliedustus keskimääräistä matalapalkkaisemmilla sektoreilla ja aliedustus korkeasti palkatuissa tehtävissä. Esimerkiksi vuonna 2021 naisilla oli EU:ssa keskimäärin 34,7 prosenttia johtotehtävistä.

Palkkakuilun vuoksi naisilla on miehiä suurempi riski elää köyhyydessä vanhempana. Vuonna 2020 yli 65-vuotiaat naiset EU:ssa saivat keskimäärin 28,3 % pienempää eläkettä kuin miehet. Erot jäsenmaiden välillä ovat kuitenkin jälleen suuria: Maltalla ero on peräti 41,5 %, kun Virossa se on vain 0,1 %.

Parlamentin toimet sukupuolten palkkaerojen torjumiseksi

Parlamentin ja EU-maiden neuvottelijat sopivat joulukuussa 2022, että EU:n yritysten pitää julkistaa tietoja, jotka helpottavat palkkavertailua saman työnantajan palveluksessa olevien henkilöiden välillä. Tämä auttaisi paljastamaan sukupuolten väliset palkkaerot.

Parlamentti hyväksyi nämä uudet sitovat palkka-avoimuustoimenpiteitä koskevat säännöt maaliskuussa 2023. Jos palkkaraportointi osoittaa, että sukupuolten väliset palkkaerot ovat ainakin viisi prosenttia, työnantajien on tehtävä yhteinen palkka-arviointi yhteistyössä työntekijöiden edustajien kanssa. EU-maiden on määrättävä sääntöjä rikkoville työnantajille seuraamuksia, esimerkiksi sakkoja. Avoimia työpaikkoja koskevien ilmoitusten ja työnimikkeiden on oltava sukupuolineutraaleja.

Neuvoston on vielä hyväksyttävä sopimus virallisesti, jotta säännöt tulevat voimaan.

Artikkeleita samasta aiheesta