Pakolaisten kotouttaminen Euroopassa

Vuonna 2016 EU:sta haki turvapaikkaa 1,2 miljoonaa ihmistä. Lue lisää Euroopan parlamentin roolista pakolaisten kotouttamisessa.

Pääasiassa Saharan eteläpuolisen Afrikan maista tulevia maahanmuuttajia ja pakolaisia odottamassa Catanian sataman laiturilla että Italian viranomaiset ja Frontex todentavat heidän henkilöllisyytensä.
Syyrialainen pakolainen UNHCR:n järjestämällä englannin kurssilla Lerosissa Kreikassa tyttärensä kanssa. © UNHCR/Achilleas Zavallis

Kun turvapaikkahakemusten määrä on kasvanut vuodesta 2015, EU:n on vastattava muuttoliikekriisiin myös tukemalla kotouttamista. Tämä on ennen kaikkea jäsenvaltioiden hallitusten vastuulla mutta EU:lla voi olla täydentävä rooli.

 

Esimerkiksi Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja Euroopan aluekehitysrahasto  tarjoavat taloudellista tukea jäsenvaltioiden työhön maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

 

Mitä parlamentti tekee pakolaisten integroimiseksi yhteiskuntaan?

 

Euroopan parlamentin jäsenet ovat hyväksyneet useita päätöslauselmia, joissa tuetaan pakolaisten osallistamista. Vuoden 2015 loppupuolella he vaativat ESR:n varojen tehokkaampaa hyödyntämistä, jotta voidaan auttaa muita heikommassa asemassa olevia ryhmiä, myös pakolaisia.

 

Huhtikuussa 2016 parlamentti antoi päätöslauselman, jossa korostettiin, että on tärkeää tukea pakolaisten kotouttamista. Siksi on perustettava ohjelmia, joissa heille tarjotaan majoitus, luku- ja kirjoitustaidon kursseja sekä kielikursseja, kulttuurien välistä vuoropuhelua ja ammatillista koulutusta.

Heinäkuussa 2016 antamassaan päätöslauselmassa, parlamentti kehotti EU:ta ryhtymään toimiin, jotta varmistetaan, että pakolaiset kotoutuvat nopeasti ja täysimääräisesti yhteiskuntaan ja pääsevät työmarkkinoille. Päätöslauselmassa korostettiin koulutuksen ja urheilun merkitystä ja kehotettiin EU:n jäsenvaltioita auttamaan maahanmuuttajaopettajia ja -professoreita löytämään opetusalan työpaikkoja.

Mietintöluonnoksessa, jonka parlamentin kansalaisvapauksien valiokunta hyväksyi huhtikuussa 2017, todetaan, että turvapaikanhakijoilla tulisi olla mahdollisuus työskennellä EU:n alueella viimeistään kaksi kuukautta sen jälkeen, kun he ovat hakeneet turvapaikkaa. Parlamentin jäsenet vaativat myös, että kansainvälistä suojelua hakeville annetaan myös mahdollisuus päästä kielikursseille siitä hetkestä alkaen, kun he ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen.

Lue lisää EU:n vastauksista muuttoliikekriisiin