Sassoli vaatii elvytystä: ”Kansalaiset odottavat rohkeita toimia” 

 
 

Parlamentin puhemies David Sassoli vaati EU-maiden johtajilta elvytystoimia koronaviruskriisistä selviämiseksi.

Parlamentin puhemies David Sassoli EU-maiden johtajien huippukokouksessa 19.6.2020  

Sassoli puhui EU-maiden johtajille näiden videokonferenssina käydyn huippukokouksen alussa 19. kesäkuuta. Johtajien agendalla on elvytyssuunnitelma ja EU:n seuraava pitkän aikavälin budjetti.

”Aika on ylellisyys, johon meillä ei ole varaa”, Sassoli sanoi. ”Meidän on toimittava nopeasti ja rohkeasti, sillä kansalaiset, yritykset ja kansantaloudet odottavat meidän vastaustamme. Kansalaiset odottavat meiltä rohkeaa toimintaa. Nyt on aika vastata odotuksiin.”

Sassoli kutsui komission ehdotusta ”kunnianhimoiseksi”, mutta lisäsi: ”Mielestämme se on vasta pintaraapaisu siitä, mitä pitäisi tehdä.”

Puhemies vastusti myös lainan jakamista osana elvytystä. ”Parlamentti haluaa painottaa, että yhteinen laina tulee maksaa reilusti takaisin, jotta tuleville sukupolville ei jää taakkaa kannettavakseen.”

”Emme saa unohtaa, että tuen jakaminen ainoastaan lainojen muodossa vaikuttaa epäsymmetrisesti yksittäisten jäsenmaiden velkaantuneisuuteen ja maksaa unionille kokonaisuudessaan enemmän. Meillä on mahdollisuus suunnitella Eurooppa uudestaan ja tehdä siitä tasa-arvoisempi, vihreämpi ja edistysmielinen. Tästä syystä meidän tulee tarttua tilaisuuteen ottaa käyttöön uusia omia varoja.”

Sassoli piti uusien omien varojen lisäämistä EU-budjettiin ”keskeisenä edellytyksenä” mahdolliselle yhteisymmärrykselle tulevasta budjetista.

Sassoli painotti kunnianhimoisen elvytyssuunnitelman ja budjetin merkitystä ja sanoi: ”Nyt ei ole aika vesittää kunnianhimomme tasoa. Meidän on osoitettava kansalaisille EU:n tuoma arvo ja kykymme tarjota ratkaisuita, joilla on merkitystä heidän elämässään.”

Puhemies mainitsi myös käynnissä olevat neuvottelut EU:n ja Ison-Britannian tulevista suhteista. Edellisenä päivänä parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa se vahvisti oman kantansa. ”Me työskentelemme kunnianhimoisen ja kattavan sopimuksen saavuttamiseksi poliittisessa julistuksessa linjattujen sitoumusten mukaisesti. Uskomme, että tämä on paras mahdollinen lopputulos kummallekin osapuolelle, ja huolimatta käytössä olevan ajan hupenemisesta luotamme, että tämä on yhä mahdollista hyvän tahdon ja päättäväisyyden avulla.”