Vuoden 2018 Saharov-palkinto Oleg Sentsoville 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov sai vuoden 2018 Euroopan parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon.

Parlamentin poliittisten ryhmien johtajat valitsivat Sentsovin voittajaksi kolmen finalistin joukosta 25. lokakuuta. Palkinto myönnettiin 12. joulukuuta Strasbourgissa järjestetyssä seremoniassa.

Julkistaessaan palkinnon voittajaa, parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoi: ”Rohkeutensa ja päättäväisyytensä ansiosta elokuvaohjaaja Oleg Sentovista on tullut symboli Venäjällä ja muualla maailmassa pidettyjen poliittisten vankien vapauttamiseksi. Myöntämällä hänelle Saharov-palkinnon Euroopan parlamentti ilmaisee solidaarisuutensa häntä ja hänen ajamaansa asiaa kohtaan. Pyydämme, että hänet vapautetaan välittömästi. Hänen taistelunsa muistuttaa meitä siitä, että on velvollisuutemme puolustaa ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa ja kaikissa olosuhteissa."

Oleg Sentsov

Oleg Sentsov on ukrainalainen elokuvaohjaaja, joka tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen ”terroriteon suunnittelusta” Venäjän miehitystä vastaan Krimillä. Amnesty International on tuominnut Sentsovin oikeudenkäynnin epäreiluna.

Sentsovista on tullut symboli kymmenille muille laittomasti pidätetyille ja pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomituille ukrainalisille Krimillä.

Sentsov oli nälkälakossa toukokuusta lokakuuhun 2018, mutta lopetti lakon pakkoruokkimisella uhattuna.

Hänet vapautettiin vankilasta 7. syyskuuta 2019 osana vankien vaihtoa Venäjän ja Ukrainan välillä.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli kiitti vapautuspäätöstä: "Olin helpottunut ja erittäin iloinen, kun kuulin tänään ukrainalaisen elokuvaohjaajan Oleg Sentsovin vapautuksesta... Kunnioitan hänen rohkeuttaan ja päättäväisyyttään. Hän vastusti epäoikeudenmukaisuutta arvokkaasti ja puolusti demokratiaa, oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia."

Palkintoseremonia

Saharov-palkinto koostuu virallisesta todistuksesta ja 50 000 euron summasta, ja se myönnetään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa järjestettävässä seremoniassa.

Finalistit

Oleg Sentsov oli yksi kolmesta ehdokkaasta Saharov-palkinnon saajaksi vuonna 2018. Muista ehdokkaista (Välimerellä siirtolaisia pelastavista kansalaisjärjestöistä ja marokkolaisesta protestiliikkeen johtajasta Nasser Zefzafista) voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme.

Kaikki finalistit kutsuttiin joulukuiseen palkintoseremoniaan.

Lisää tietoa Saharov-palkinnosta

Euroopan parlamentti myöntää vuosittain neuvostoliittolaisen fyysikko ja toisinajattelija Andrei Saharovin mukaan nimetyn mielipiteenvapauspalkinnon henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia. Vuonna 2018 juhlitaan Saharov-palkinnon 30-vuotisjuhlavuotta.

Vuonna 2017 palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.