Vuoden 2019 Saharov-palkinto Ilham Tohtille 

 
 

Uiguurivähemmistöön kuuluva kiinalainen taloustieteilijä Ilham Tohti sai vuoden 2019 Euroopan parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon.

Ilham Tohti on vuoden 2019 Saharov-palkinnon voittaja.  

Saharov-palkinnon voittajan valitsivat parlamentin poliittisten ryhmien johtajat kolmen finalistin joukosta 24. lokakuuta 2019.

Julkistaessaan palkinnon voittajaa parlamentin puhemies David Sassoli sanoi:

- Ilmoitan ilolla, että Euroopan parlamentti on valinnut Ilham Tohtin vuoden 2019 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon saajaksi. Tohti on omistanut elämänsä Kiinan uiguurivähemmistön oikeuksien edistämiselle. Vaikka hän edustaa maltillista ja sovittelevaa linjaa, hänet on tuomittu elinkautiseen vankeuteen näytösoikeudenkäynnissä vuonna 2014.

- Myöntämällä tämän palkinnon lähetämme selkeän viestin Kiinan hallitukselle vapauttaa Tohti. Vaadimme myös vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamista Kiinassa, Sassoli jatkoi.

Voittaja

Ilham Tohti pyrkii edistämään dialogia ja puoltaa alueellisten autonomialakien toimeenpanoa Kiinassa. Vuonna 2014 Tohti tuomittiin elinkautiseen vankeuteen separatismisyytteiden perusteella. Huolimatta tuomiostaan hän edustaa edelleen maltillista ja sovittelevaa kantaa.

Vuodesta 2017 alkaen yli miljoona uiguuria on pidätetty eristysleireille.

Palkintoseremonia

Saharov-palkinto koostuu virallisesta todistuksesta ja 50 000 euron summasta, ja se myönnetään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 18. joulukuuta 2019 järjestettävässä seremoniassa.

Finalistit

Muut finalistit vuoden 2019 Saharov-palkinnon saajaksi olivat joukko brasilialaisia poliittisia aktivisteja sekä kenialaisten opiskelijoiden ryhmä. Lisää tietoa heistä löydät finalisteja koskevasta artikkelistamme.

Lisää tietoa Saharov-palkinnosta

Euroopan parlamentti myöntää vuosittain neuvostoliittolaisen fyysikon ja toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan nimetyn mielipiteenvapauspalkinnon henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia.

Viime vuonna palkinto myönnettiin ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville.

Lue lisää palkinnonsaajan valintaprosessista infografiikastamme.