Lähetettyjä työntekijöitä koskevat säännöt uudistuvat

Mitä jokaisen tulisi tietää lähetetyistä työntekijöistä EU:ssa? Entä miten parlamentti suojelee työntekijöitä ja taistelee epäreilua kilpailua vastaan?

Tiistaina 29. toukokuuta 2018 Euroopan parlamentin täysistunto hyväksyi lähetettyjä työntekijöitä koskevat uudet säännöt, joiden tavoitteena on taata sama palkka samasta työstä samassa paikassa. Uudistuksella halutaan parantaa lähetettyjen työntekijöiden suojelua, ehkäistä työttömyyttä ja tasata paikallista ja lähetettyä työvoimaa käyttävien yritysten välistä kilpailua.

Aiheesta käytiin vilkas keskustelu, jossa punnittiin yhtäältä työntekijöiden sosiaalisia oikeuksia ja toisaalta taloudellisen kilpailun merkitystä.

Miten määritellään lähetetty työntekijä?

EU:n sisämarkkinoihin olennaisesti kuuluvan palveluiden vapaan liikkuvuuden takaamiseksi työnantajien on voitava lähettää työntekijöitään toisiin EU-jäsenmaihin tilapäisesti suorittamaan palveluita.  Lähetettyjen työntekijöiden työsuhde säilyy lähettävässä jäsenmaassa, ja he pysyvät myös lähettävän maan sosiaaliturvassa.

Puhtaasti taloudellisten syiden lisäksi työntekijöiden lähettäminen voi olla tarpeen, jotta tehtäviin löydetään tarpeeksi ammattitaitoisia työntekijöitä. Erityisen yleistä työntekijöiden lähettäminen on tietyillä talouden sektoreilla: 69,1 % lähetetyistä työntekijöistä työskentelee teollisuuden alalla (josta 45 % rakennusalalla), 29,4 % palveluissa ja 1,5 % maataloudessa ja kalastuksessa.

Lähetettyjä työntekijöitä ei tule sekoittaa vapaasti EU-alueella liikkuviin työntekijöihin, jotka voivat hakeutua töihin pitkäaikaisesti tai pysyvästi toisiin jäsenmaihin. Näihin työntekijöihin sovelletaan vastaanottavan jäsenmaan työlainsäädäntöä ja sosiaaliturvaa.

Palveluiden vapaus ja työntekijöiden oikeudet tasapainoon

Nykyiset EU-säännöt lähetetyistä työntekijöistä on annettu vuonna 1996 ja ne kattavat vain tietyt vähimmäisehdot kuten minimipalkat, enimmäistyöajat, palkallisten vuosilomien minimikeston ja vuokratyövoimaa koskevat ehdot.

Viimeisten 20 vuoden aikana taloudellinen tilanne ja työmarkkinat ovat muuttuneet paljon EU:ssa, minkä vuoksi sääntöjen päivitys on tarpeen. Yritykset saattavat käyttää EU-alueen sisäisiä palkkaeroja hyväkseen lähetettyjen työntekijöiden kustannuksella. Lisäksi erilaiset lain porsaanreiät ovat mahdollistaneet vilpillisiä käytäntöjä, kuten työ- ja sosiaaliturvalainsäädännön kiertämisen lähetettyjä työntekijöitä kierrättämällä tai postilaatikkoyrityksiä perustamalla.

 

Uudet säännöt parantavat lähetettyjen työntekijöiden oikeuksia

Mikä uudistuksessa muuttuu?

  • Kaikkia vastaanottajamaan sääntöjä palkkauksesta (laissa tai työehtosopimuksessa säädettyjä) noudatetaan myös lähetettyihin työntekijöihin.
  • Työnantajan tulee maksaa matkoista ja majoituksesta koituvat kustannukset sen sijaan, että ne vähennettäisiin työntekijän palkasta.
  • Työntekijän voi lähettää enintään 12 kuukaudeksi, ja kautta voi jatkaa enintään kuudella kuukaudella. Tämän jälkeen vastaanottajamaan työvoimaa koskevat säännöt koskevat työntekijää.
  • Vuokratyöfirmojen on sovellettava lähetettyihin työntekijöihin samoja ehtoja kuin työskentelymaasta palkattuihin vuokratyöntekijöihin.
  • Yhteistyötä petosten estämiseksi lisätään.
  • Uusia sääntöjä sovelletaan liikennesektorille siitä alkaen, kun alakohtainen lainsäädäntö astuu voimaan.

Lähetetyt työntekijät lukuina

Vuonna 2016 EU-alueella lähetettiin 2,3 miljoonaa työntekijää töihin toiseen jäsenvaltioon. Vuosien 2010 ja 2016 välillä lähetettyjen työntekijöiden luku kasvoi peräti 69 %, joskin heidän osuutensa kokonaistyövoimasta on edelleen varsin pieni (0,4 % työvoimasta EU:ssa).

Valtaosa (82,3 %) työntekijöistä lähetettiin EU 15 -maihin. Saksa, Ranska ja Belgia ottivat vastaan suurimmat määrät työntekijöitä, yhteensä noin puolet kaikista vastaanotetuista työntekijöistä. Eniten työntekijöitä puolestaan lähetettiin Puolasta, Saksasta ja Sloveniasta.

Seuraavaksi

Direktiivin astuttua voimaan jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa päivittää kansallinen lainsäädäntönsä vastaamaan sitä.

Artikkeleita samasta aiheesta