Frank-Walter Steinmeier: "Terrorismin selättämiseen ei yksinkertaista reseptiä"

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier keskusteli parlamentin ulkoasianvaliokunnan kanssa eilen 16.11.2015 viime viikon perjantaina Pariisissa tapahtuneista terrori-iskuista. Steinmeier sanoi, että terrorismin selättämiseen ei ole yksinkertaista reseptiä ja että yksin sotilaallisilla toimilla ei voida ratkaista ongelmaa. Valiokunnan puheenjohtaja Elmar Brok (EPP, Sksa) painotti, että on tärkeää tehdä selväksi, että "pakolaiset ovat terrorismin uhreja, eivätkä osa terrorismia".

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puhui Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunnan kokouksessa.
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puhui Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunnan kokouksessa.

Saksan ulkoministeri Steinmeier painotti, että Wienissä olleiden neuvottelujen avulla on päästy eteenpäin, vaikka aihetta "optimismiin tai euforiaan ei vielä ole". Syyrian tilannetta käsitelleessä tapaamisessa saman neuvottelupöydän ääressä olivat muun muassa Yhdysvallat ja Venäjä sekä Iran ja Saudi-Arabia.


Suunnitelma tulitauon aikaansaamiseksi on hänen mukaansa laadittu. "Syyrian armeijan opposition ei enää pitäisi taistella toisiaan vastaan, sillä muuten niillä ei ole resursseja taistella ISIS:iä ja Al Nusraa vastaan. Kuuden kuukauden sisällä pitäisi nimittää väliaikaishallitus ja kahdeksantoista kuukauden päästä pitäisi järjestää vaalit", Steinmeier kertoi.


Espanjalainen ALDE-meppi Javier Nart kysyi, miten ISIS:iä vastaan voidaan taistella, jos sotilasstrategit sanovat, että siihen tarvitaan viisi ja puoli vuotta. GUE/NGL:n kyproslainen meppi Takis Hadjigeorgiou huomautti puolestaan, että Turkki taistelee kurdien Peshmerga-sotilaita vastaan, kun taas Eurooppa tulee molempia Turkkia ja Peshmergaa.


Saksalainen vihreä meppi Barbara Lochbihler oli tyytyväinen Wienissä aikaansaatuun Syyrian tiekarttaan, mutta huomautti, ettei Assadia koskevia kysymyksiä ole saatu ratkaistua. "Hyvin vakaviin sotarikoksiin syyllistyneiden ihmisten ei pidä päästä kuin koira veräjästä."


Vapaan liikkumisen mahdollistava Schengen-järjestelmä ja Pariisin iskun seuraukset


Michèle Alliot Marie (EPP, Ranska) pohti, olisiko nyt aika ottaa käyttöön Lissabonin sopimuksen artikla 222, jossa todetaan, että "unioni ja sen jäsenmaat toimivat yhdessä solidaarisuuden hengessä, jos jäsenmaa on terrori-iskun kohteena". Hän lisäsi, että "on ehkä aika aloittaa keskustelu eurooppalaisista puolustusvoimista".


Afzal Khan (S&D, Yhdistynyt kuningaskunta) totesi, että tarvitaan lisätoimia ulkorajojen turvaamiseksi ja tiedustelutietojen tehokkaammaksi jakamiseksi. Hän myös sanoi, että eurooppalaiset muslimit pelkäävät nyt kostoiskuja ja syrjintää.


Monet jäsenet nostivat esiin Schengenin ja jäsenmaiden viranomaisten välisen yhteistyön. "Miksi Saksan poliisi ei kertonut Ranskan viranomaisille, että montenegrolainen, Pariisiin suuntaamassa ollut, täynnä aseita ollut auto oli pysäytetty Itävallan vastaisella rajalla", ECR-ryhmään kuuluvat brittimeppi Charles Tannock kysyi.


EFDD-ryhmän jäsen James Carver (Yhdistynyt kuningaskunta) huomautti, että rajatarkastuksissa on puutteita ja kysyi, että tarkoittavatko Pariisin hyökkäykset Schengenin loppua ja loppua ihmisten vapaalle liikkuvuudelle.


Lisää uutisia Euroopan parlamentista.

Lisätietoa

Saksan ulkoministeri keskustelee meppien kanssa Pariisin terrori-iskuista sekä Syyrian tulevaisuutta koskevista diplomaattisista suunnitelmista.