Keskustelu Euroopan tulevaisuudesta

Mepit ovat ottaneet johtoaseman keskustelussa siitä, miten EU:n tulisi vastata ajankohtaisiin haasteisiin, kuten maahanmuuttoon tai ilmastokriisiin.

EU-lippu ja EU-maiden lippuja
Euroopan tulevaisuus

EU:ssa on käynnistetty Euroopan tulevaisuutta käsittelevän konferenssin valmistelu, jonka tavoitteena on visioida tulevaa suuntaa unionille. Aiempina vuosina Euroopan parlamentti ja komissio ovat jo kartoittaneet ideoita EU:n tulevaisuudesta.

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi on uusi aloite, jonka tavoite on kartoittaa, mitä lakimuutoksia tarvitaan, jotta EU olisi paremmin valmistautunut tuleviin haasteisiin. Konferenssin on määrä kestää kaksi vuotta, ja siihen odotetaan kannanottoja kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta.

Kansalaiset ovat keskeisessä asemassa keskustelussa siitä, kuinka EU:ta pitäisi uudistaa, mepit sanoivat 15. tammikuuta hyväksytyssä päätöslauselmassa.

Koronaviruspandemian vuoksi konferenssin järjestämistä on jouduttu lykkäämään. Parlamentti vaati 18. kesäkuuta hyväksymässään päätöslauselmassa neuvostoa muodostamaan pian kantansa konferenssin muodosta ja järjestämisestä. Mepit haluavat, että konferenssi järjestetään niin pian kuin mahdollista, ja he toistivat vaatimuksensa siitä, että kansalaiset ovat keskustelun keskiössä.

Parlamentti oli ensimmäinen EU-instituutio, joka muodosti kantansa Euroopan tulevaisuutta käsittelevään konferenssiin.

Mitä Euroopan parlamentti on ehdottanut

Viimeisten parin vuoden ajan parlamentti on pohtinut, minkälaisia uudistuksia EU:ssa tarvitaan tulevaisuudessa. Osana prosessia kaikkien EU-maiden johtajat kutsuttiin vuorotellen parlamenttiin esittelemään oma näkemyksensä EU:n tulevaisuudesta ja keskustelemaan aiheesta meppien kanssa.

Lisäksi mepit hyväksyivät helmikuussa 2017 kolme mietintöä, jossa he linjasivat, miten EU:ta tulisi heidän mielestään uudistaa, jotta sen toimintakykyä voitaisiin parantaa, kansalaisten luottamusta parantaa ja taloutta vahvistaa.

Mercedes Besson (S&D, Italia) ja Elmar Brokin (EPP, Saksa) laatima mietintö tutki, minkälaiset uudistukset ovat mahdollisia jo nykyjärjestelmässä.


Euroopan tulevaisuus: miten hyödyntää parhaiten Lissabonin sopimusta (Elmar Brok)

Guy Verhofstadtin (ALDE, Belgia) laatima mietintö puolestaan kartoitti, minkälaisia muutoksia perussopimuksiin saatetaan tarvita muita uudistuksia varten.

Euroopan tulevaisuus: EU on "eksistentiaalisessa kriisissä" (Guy Verhofstadt)

Reimer Bögen (EPP, Saksa) ja Pervenche Berèsin (S&S, Ranska) laatima mietintö taas selvitti, miten euromaiden talouksia voisi vahvistaa sekä tuoda lähemmäs toisiaan.

Euroopan tulevaisuus: euroalueen on voimistuttava (Pervenche Berès/Reimer Böge)

Komission pohdinta-asiakirjat

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2017 Euroopan tulevaisuutta käsittelevän valkoisen paperin sekä viisi pohdinta-asiakirjaa pohjaksi keskustelulle Euroopan integraation tulevaisuudesta. Jokainen asiakirja käsittelee tiettyä teemaa: Euroopan sosiaalista ulottuvuutta, globalisaatiota, talous- ja rahaunionia, puolustusta ja rahoitusta. Niissä esitetään ideoita ja visioita, miltä EU voisi näyttää vuonna 2025, mutta ei konkreettisia ehdotuksia. Mepit ovat keskustelleet pohdinta-asiakirjoista täysistunnoissa.