Ukraina: Toimia kriisin ratkaisemiseksi

Mitä Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi pitäisi tehdä? Euroopan ja maailman poliittiset johtajat ovat pitäneet kriisipalavereja jo päivien ajan löytääkseen parhaan tavan tilanteen kärjistymisen estämiseksi ja Venäjän kanssa neuvottelemiseksi. Knut Fleckenstein (S&D, Saksa), EU:n ja Venäjän parlamentaarinen yhteistyövaliokunnan puheenjohtaja, ja Paweł Kowal (ECR, Puola), EU:n ja Ukrainan parlamentaarinen yhteistyövaliokunnan puheenjohtaja, kertoivat lisää aiheesta.

Ukrainan lippu
©BELGAIMAGE/AFP/G.Savilov

Miten EU:n pitäisi toimia Venäjän suhteen räjähdysalttiin tilanteen ratkaisemiseksi?


Fleckenstein: Vaadimme ensinnäkin, että Venäjän joukot lähtevät Ukrainasta, sillä niiden läsnäolo siellä on selkeä kansainvälisten lakien ja sitoumusten rikkomus. Toiseksi meidän täytyy olla valmiita auttamaan väliaikaishallitusta löytämään ratkaisuja, jotka heijastelevat kansan suuren enemmistön mielipidettä, mukaan lukien maan kaikkien osien kansalaiset ja tietysti venäjää äidinkielenään puhuvat ukrainalaiset.


Kowal: Tärkeintä on puolustaa kansainvälistä lakia ja faktoja - Krim on olennainen osa Ukrainaa ja kukaan ei ole koskaan kyseenalaistanut sitä. Venäjän joukot ovat rikkoneet kansainvälisiä ja kahdenvälisiä sopimuksia.


EU:lta tarvitaan koordinoitu ja nopea reaktio. Jäsenmaiden, instituutioiden, Yhdysvaltojen, NATO:n ja muiden tärkeiden maailmanpoliittisten toimijoiden, joihin luotamme diplomaattisesti, täytyy viestiä sama viesti ja tehdä se nopeasti, sillä Krimillä ei ole tilaa fait accomplis -politiikalle. Jos emme tee niin tänään tai huomenna, tilaisuus on menetetty.


Mikä estäisi Putinia viemään toimiaan Krimillä eteenpäin? Ovatko sanktiot tarpeeksi, vai pitäisikö harkita esimerkiksi sulkemista kansainvälisten organisaatioiden ulkopuolelle? Mitä Ukrainan kannattaisi tehdä?


Fleckenstein: En keskittyisi nyt sanktioihin, vaan mieluummin diplomatiaan ja dialogiin. Ja odotan samaa Venäjältä. Venäjän kanssa ei ole kuitenkaan mitään keskusteltavaa Krimillä olevien joukkojen suhteen. Niiden täytyy vetäytyä. Myös Kiovassa olevan hallituksen on aika näyttää, että ne ovat valmiita tekemään työtä perustuslakiuudistuksen parissa ja löytämään enemmistöä tyydyttävän ratkaisun. Uuden hallituksen politiikan täytyy olla mukaanottavaa ja sen täytyy huomioida myös idässä ja kaakossa elävien Ukrainan kansalaisten toiveet. Ei ole olemassa "voittaja saa kaiken" -ratkaisua. Nykyiseen tilanteeseen löydetään ratkaisu vain, jos se heijastelee kansan enemmistön tahtoa.


Kowal: Vahvan diplomaattisen vastarinnan pitäisi olla ensimmäinen askel, mitä seuraisi mahdollinen erottaminen kansainvälisistä järjestöistä tai sellaisten yhteistyöelimien kuten NATO-Venäjä -neuvoston jäädyttäminen. Jos se ei toimi, kaikkia aggressiota tukevia poliitikkoja kohtaan pitäisi asettaa pakotteita.


Ukrainan pitäisi vedota kansainväliseen lakiin ja sanoa selvästi, miten he toimivat alueen valtaamisen suhteen. Jos he ovat hiljaa, heitä saatetaan syyttää välinpitämättömyydestä.