Miten EU:n ja Ison-Britannian uudet suhteet vaikuttavat sinuun?

EU:n ja Ison-Britannian suhteet ovat muuttuneet brexitin myötä. Lue, mitä se tarkoittaa sinun kannaltasi.

EU ja Iso-Britannia: uudenlainen kumppanuus

Iso-Britannia erosi EU:sta 31. tammikuuta 2020. Tästä käynnistyi siirtymäkausi, jonka aikana Iso-Britannia pysyi osana sisämarkkinoita ja tulliliittoa, jotta tulevista suhteista voitiin neuvotella. Tiukkojen neuvottelujen päätteeksi sopimus EU:n ja Ison-Britannian tulevista suhteista saatiin aikaan joulukuun 2020 lopussa. Euroopan parlamentti hyväksyi sopimuksen 27. huhtikuuta 2021.


Jotkin kysymyksistä käsiteltiin jo erosopimuksessa, jonka EU ja Iso-Britannia tekivät vuoden 2019 lopussa. Tässä erokysymyksiä koskevassa sopimuksessa käsitellään Isossa-Britanniassa oleskelevien EU:n kansalaisten ja muualla EU:ssa asuvien Ison‑Britannian kansalaisten oikeuksien suojaamista, Ison-Britannian jäsenvaltiona tekemiä rahoitussitoumuksia ja rajakysymyksiä, jotka liittyvät erityisesti Irlannin saareen.


Asuminen ja työskentely Isossa-Britanniassa tai EU:ssa

Isossa-Britanniassa asuvat EU:n kansalaiset tai jossakin EU:n jäsenvaltiossa asuvat Ison-Britannian kansalaiset saavat edelleen asua ja työskennellä siinä maassa edellyttäen, että he asuivat siellä jo ennen vuoden 2021 tammikuuta sekä rekisteröivät oleskelunsa ja saivat oleskelustatuksen (settlement permit) jäsenvaltioiden tai Ison‑Britannian kansallisilta viranomaisilta.


Ne Ison-Britannian kansalaiset, jotka eivät jo asuneet EU:ssa, eivät saa automaattisesti oikeutta asua ja työskennellä missä tahansa EU:n jäsenvaltiossa Irlannin tasavaltaa lukuun ottamatta (koska Isolla-Britannialla ja Irlannilla on erillinen sopimus), vaan tätä oikeutta voidaan rajoittaa. Myöskään heidän ammattipätevyyttään ei enää automaattisesti tunnusteta EU:n jäsenvaltioissa kuten ennen eroa.


Ison-Britannian kansalaisten, jotka haluavat matkustaa EU:hun tai oleskella siellä yli 90 päivää mistä tahansa syystä, on täytettävä EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden maahantuloa ja oleskelua koskevat edellytykset. Tämä koskee myös Ison-Britannian kansalaisia, joilla on toinen asunto EU:ssa.


EU:sta tulevien henkilöiden, jotka haluavat muuttaa Isoon-Britanniaan pitkäaikaista eli yli kuusi kuukautta kestävää oleskelua tai työskentelyä varten, on täytettävä Ison‑Britannian hallituksen asettamat maahanmuuttoa koskevat edellytykset ja muun muassa haettava viisumia.


Matkustaminen


Ison-Britannian kansalaiset voivat matkustaa EU:hun ilman viisumia enintään 90 päiväksi minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.


Ison-Britannian kansalaiset eivät kuitenkaan voi enää käyttää EU:n nopeutettuja passintarkastuksia ja tullikaistoja. Heillä on myös oltava paluulippu ja heidän on kyettävä osoittamaan, että heillä on riittävät varat oleskelunsa ajaksi. Heidän passinsa on myös oltava voimassa vielä vähintään kuusi kuukautta.


EU:n kansalaiset voivat matkustaa Isoon-Britanniaan ilman viisumia enintään kuudeksi kuukaudeksi. EU:n kansalaisten on esitettävä voimassa oleva passi matkustaessaan Isoon-Britanniaan.


Terveydenhuolto


Isossa-Britanniassa tilapäisesti oleskelevat EU:n kansalaiset ovat edelleen oikeutettuja kiireelliseen hoitoon eurooppalaisen sairaanhoitokortin perusteella. Jos oleskelu kestää yli kuusi kuukautta, on maksettava terveydenhoidon lisämaksu.


Eläkeläiset saavat edelleen terveydenhoitoa asuinpaikassaan. Eläkkeen maksava valtio korvaa kustannukset asuinvaltiolle.


Erasmus


Iso-Britannia on päättänyt jättäytyä pois suositusta Erasmus+-vaihto-ohjelmasta ja luoda oman vaihto-ohjelmansa. EU:n opiskelijat eivät siten voi enää osallistua vaihto‑ohjelmiin Isossa-Britanniassa. Pohjois-Irlannista tulevat opiskelijat voivat kuitenkin osallistua Erasmus-ohjelmaan myös jatkossa.


Tavaroiden ja palvelujen kauppa


Sopimuksen mukaan Ison-Britannian ja EU:n jäsenvaltioiden välillä vaihdettuihin tavaroihin ja palveluihin ei sovelleta tulleja tai kiintiöitä. Isoon-Britanniaan tuotaviin ja sieltä vietäviin tavaroihin sovelletaan kuitenkin uusia menettelyjä, sillä rajatarkastukset on otettu käyttöön sisämarkkinasääntöjen (esimerkiksi terveys-, turvallisuus-, sosiaali- ja ympäristönormien) tai soveltuvien Ison-Britannian säännösten noudattamisen valvomiseksi. Tämä lisää byrokratiaa ja aiheuttaa lisäkuluja. Esimerkiksi kaikkeen EU:hun suuntautuvaan tuontiin sovelletaan tullimuodollisuuksia, ja tuontituotteiden on myös täytettävä kaikki EU:n vaatimukset, joten niille tehdään lakisääteiset tarkastukset. Tämä ei koske Pohjois-Irlannin ja EU:n välillä liikkuvia tavaroita.


Palvelujen osalta Ison-Britannian yrityksillä ei ole enää automaattisesti oikeutta tarjota palveluja kaikkialla EU:ssa. Jos ne haluavat jatkaa toimintaansa EU:ssa, niiden on sijoittauduttava unionin alueelle.

Euroopan unionin ja British Unionin lippuliput vierekkäin.
©AdobeStock/Ink drop

Lisätietoa