Kyberturvallisuus: Suurimmat uhat 

 
 

Oletko koskaan ollut tietojenkalastelun kohteena? Entä oletko joutunut tekemisiin troijalaisen tai botnetin kanssa? Yli miljoona ihmistä päivässä joutuu kyberrikollisuuden uhriksi, ja haitat maailmantaloudelle ovat vuosittain jopa 400 miljardia euroa.

Digitalisoitunut yhteiskuntamme on riippuvainen tietoverkoista ja -järjestelmistä. Samaan aikaan verkossa tapahtuvia petoksia ja väärennöksiä on yhä enemmän. Identiteettivarkaudet, väärennetyt pankkien sivut, teollisuusvakoilu ja vastaavat ovat yhä yleisempiä.


Vuonna 2015 julkaistun Eurobarometrin mukaan EU-kansalaiset ovat hyvin huolissaan kyberturvallisuudesta, ja 89 % netin käyttäjistä välttää henkilökohtaisten tietojen julkaisemista verkossa. 85 % on sitä mieltä, että kyberrikoksen uhriksi joutumisen todennäköisyys on kasvussa.


Päivittäin verkossa kiertää jopa 150 000 virusta ja muuta haitallista ohjelmaa.


Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto sopivat maanantaina 7.12. kaikkien aikojen ensimmäisestä kyberturvallisuusdirektiivistä. "Verkko- ja tietoyhteiskunta" -direktiivi pyrkii yhdenmukaistamaan kyberturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä eri puolilla Eurooppaa ja kehittämään yhteistyötä jäsenmaiden välillä.


Oheisessa infografiikassamme eri tietouhkia selitettynä.