Maailmanlaajuinen kielto kosmetiikan eläinkokeille 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Kosmetiikan testaaminen eläimillä on jo kiellettyä EU:ssa. Nyt mepit haluavat laajentaa kiellon maailmanlaajuiseksi.

Eläinkoekielto EU:ssa

 

Valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä on ollut kiellettyä EU:ssa vuodesta 2004 ja kosmetiikassa käytettävien ainesosien vuodesta 2009. Vuonna 2009 astui myös voimaan kielto markkinoida EU:ssa kosmetiikkatuotteita, joiden ainesosia on testattu eläinkokein.

 

Euroopan kosmetiikkamarkkinat ovat maailman laajimmat, ja ala tarjoaa noin 2 miljoonaa työpaikkaa Euroopassa. Kuluttajat käyttävät päivittäin keskimäärin seitsemää eri kosmetiikkatuotetta, kuten saippuaa, sampoota, meikkejä tai hajuvesiä. EU-sääntely takaa, että nämä tuotteet ovat turvallisia käyttää mutta myös kunnioittavat eläinten hyvinvointia.

 

Parlamentti ajaa maailmanlaajuista kieltoa

 

Vaikka kosmetiikan eläinkokeet on kielletty EU:ssa, noin 80 % maailman maista sallii yhä eläinkokein testatun kosmetiikan myymisen ja markkinoinnin.

 

Mepit hyväksyivät torstaina 3. toukokuuta päätöslauselman, jossa vaaditaan maailmanlaajuista kieltoa eläinkokeiden käytölle kosmetiikkatuotteiden testaamisessa ja eläinkokein testattujen kosmetiikan ainesosien kaupan kieltoa ennen vuotta 2023.

 

Päätöslauselma vaatii EU:ta ajamaan kieltoa muun muassa YK:ssa ja varmistamaan, ettei EU:n omia sääntöjä vesitetä käynnissä olevissa kauppaneuvotteluissa tai WTO:n säännöissä.

 

Yksi päätöslauselman esittelijöistä, maltalainen Miriam Dalli (S&D) toteaa EU:n lähettävän vaatimuksellaan vahvan viestin, etteivät eläinkokeet ole enää hyväksyttäviä muissa maissa. ”Uskon, että olemme jo EU:ssa osoittaneet kiellon tehoavan. Nyt on aika toimia”, Dalli jatkaa.

 

Päätöslauselmassa huomautetaan, ettei eläinkokeiden kielto ole vaarantanut alan kehitystä, ja todetaan, että vaihtoehtoisten käytäntöjen kehittäminen vaikuttaa tutkimuksen ja innovaatioiden kautta myös muihin aloihin.

 

Eläinten hyvinvointi on eurooppalaisten sydäntä lähellä

 

Eurooppalaiset pitävät eläinten hyvinvointia erittäin tärkeänä asiana, käy ilmi vuoden 2016 Eurobarometri-tutkimuksesta. Kansalaisista 90 % on sitä mieltä, että on tärkeää luoda eläinten hyvinvoinnille korkeat standardit, jotka tunnustetaan ympäri maailman. Lisäksi 89 % haluaisi EU:n tekevän enemmän kansainvälisesti eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.