Facebook-kohu: mepit haluavat Zuckerbergin vastaavan eurooppalaisille 

 
 

Tuoreen Facebook- ja Cambridge Analytica -kohun seurauksena mepit keskustelivat tietosuojasta, vaalimanipulaatiosta ja kansalaisten yksityisyydensuojasta.

Keskusteluun osallistuneita meppejä  

Tietoja Facebookin 87 miljoonasta käyttäjästä, joista 2,7 miljoonaa on EU:ssa, on saatettu kerätä ja käyttää ilman käyttäjien lupaa. Mepit keskustelivat tilanteesta keskiviikkona 18. huhtikuuta ja vaativat Facebookia selventämään, miten se käyttää asiakkaidensa tietoja ja miten yhtiö aikoo mukautua EU-alueella 25. toukokuuta voimaan astuvaan tietosuoja-asetukseen. Lue alta lisää keskustelusta.

 

Facebook on meille velkaa

 

Maria João Rodriguesin (S&D, Portugali) mukaan eurooppalaisten on korkea aika alkaa taas itse hallinnoida digitaalisia tietojaan. ”Olemme ottaneet ensimmäisen askeleen säätämällä tietosuoja-asetuksen”, hän sanoi, mutta kehotti samalla neuvostoa aloittamaan keskustelun yksityisyyssäännöistä sähköisessä viestinnässä ja vaati Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergia parlamentin kuultavaksi.

 

Samaa vaati myös Cornelia Ernst (GUE/NGL, Saksa): ”Me vaadimme ryhmänä täyttä selontekoa eurooppalaisten tietojen väärinkäytöstä Facebookissa. Haluan Zuckerbergin tulevan tänne ja vastaavan asianosaiselle valiokunnalle. Haluan myös kuulla häneltä, miten Facebook aikoo panna tietoesuoja-asetuksen täytäntöön toukokuun 25. päivän jälkeen.”

 

Zuckerberg vakuutti Yhdysvaltain kongressin kauppa- ja energia-asioista vastaavan valiokunnan kuulemisessa 11. huhtikuuta, että kaikkia tietosuoja-asetuksen sääntöjä sovelletaan niin Amerikassa kuin muualla maailmassakin.

 

”Facebookista on tullut monille Euroopassa välttämättömyys, eikä vain mukava vaihtoehto. Sen vuoksi Facebookilla on myös valtavan suuri vastuu, mutta toistaiseksi se on vähät välittänyt edes kaikkein yksinkertaisimmista tietosuojasäännöistä”, sanoi Vihreiden Ska Keller (Saksa).

 

”Mielestäni tietojen käyttö ilman lupaa vaatii ankaran rangaistuksen. Tämän täytyy vaikuttaa Facebookin liikevaihtoon. Tällainen taloudellinen järjestelmä ei saa jatkua”, sanoi Jean-Luc Schaffhauser (ENF, Ranska).

 

Miten hallinnoimme yksityisyyttämme?

 

”Sillä välin kun tukimme etuovea Mark Zuckerbergin kaltaiselta uhalta, takaovi on selkoselällään, ja annamme henkilötietojamme lastikaupalla paitsi omille viranomaisillemme myös muille maille, kuten Yhdysvalloille, jolloin niiden laillinen suoja on suunnilleen yhtä uskottava kuin Donaldin twiitit”, ALDE:n Sophia in 't Veld (Alankomaat) varoitti.

 

Esteban González Pons (EPP, Espanja) huomautti, että koneet eivät tiedä mitään etiikasta. ”Kyberavaruuden tapahtumat muuttavat asioita, eivätkä internetin tapahtumat pysy vain internetissä.”

 

Helga Stevens (ECR, Belgia) painotti tasapainon löytämistä yksityisyyden ja turvallisuuden välillä. ”Meidän on varmistettava, että molemmat puolet pelaavat yhteen. Digitaalista tilaa eivät saa hallita teknologiajätit sen enempää kuin rikollisetkaan.”

 

Facebook ja demokratia

 

Keskusteluun osallistuivat myös oikeus- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari Věra Jourová sekä neuvoston puheenjohtajamaa Bulgarian varaministeri Monika Panayotova. He painottivat kumpikin Facebook-kohun hopeareunusta – vihdoin yksityisyysasiat saavat ansaitsemansa poliittisen huomion ympäri maailmaa.

 

”On sanottu, että tapamme käsitellä yksityisyyttä on aikamme merkittävin perusoikeuskysymys. Facebookin ja Cambridge Analytican tapaus osoittaa, että henkilötietojen suojauksella voi olla suuri vaikutus demokratiaan ja vaaleihin”, Jourová sanoi.

 

Brexit-kansanäänestyksen tuloksiin viitannut William (The Earl of) Dartmouth (EFDD, Yhdistynyt kuningaskunta) sanoi: ”Ongelma ei ole Cambridge Analytica vaan Facebook. Vaalimanipulaatioon keskittyminen on vain harhautusta.”