Turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä autoja

Uusi asetus takaa paremman ajoneuvojen valvonnan, asettaa tiukemmat rajat päästötesteille ja sakottaa rikkomuksista.

Huhtikuun 19. päivänä mepit hyväksyivät uudet säännöt, joilla parannetaan moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnän menetelmää sekä annetaan Euroopan komissiolle mahdollisuus arvioida jäsenmaiden toimia ja asettaa valmistajille sakkoja.

 

Kyseessä on vuonna 2007 annetun direktiivin päivitys, jonka tavoite on tehdä uusien autojen testaamisesta ja hyväksymisestä avoimempaa.

Näin autot testataan:

  • Kansalliset viranomaiset tarkastavat uudet ajoneuvotyypit testikeskuksissa noin 70 eri kriteerin, kuten turvallisuuden ja päästöjen osalta.
  • Jokaisella uudella ajoneuvolla on oltava todistus tyyppihyväksynnästä.

 

Uusilla säännöillä parannetaan avoimuutta ja valvontaa sekä rangaistaan rikkomuksista. Seuraavat seikat ovat huomionarvoisia:

  • Jäsenmaiden on kerättävä autonvalmistajilta testimaksuja, jolloin valmistajat eivät ole suoraan tekemisissä testikeskusten kanssa. Näin varmistetaan testikeskusten riippumattomuus.
  • Kansallisten viranomaisten (Suomessa Trafi) on tehtävä pistokokeita jo liikenteessä oleviin ajoneuvoihin, jotta voidaan varmistaa, että ne noudattavat säännöksiä.
  • Komissio saa oikeuden asettaa valmistajille jopa 30 000 euron sakkoja ajoneuvoa kohden.

 

Parlamentin esittelijä Daniel Dalton (ECR, Yhdistynyt kuningaskunta) kertoo: ”Asetuksen myötä kuluttajien pitäisi voida luottaa siihen, että heidän ostamansa autot ovat sellaisia kuin heille on luvattu.”

 

Euroopan parlamentti vaati autojen päästöjen tiukkaa valvontaa, joten uusissa säännöissä liikenteessä olevien ajoneuvojen tarkastuksista 20 % keskittyy ainoastaan päästöjen tarkkailemiseen.

 

Muita parlamentin vaatimia lisäyksiä sääntöihin ovat:

  • markkinoiden huolellinen valvonta: 1 ajoneuvo 40 000:sta edellisenä vuonna rekisteröidystä tulee tarkastaa.
  • komission vallan lisääminen: komissio voi valvoa jäsenmaiden tekemää työtä.

 

Uudella asetuksella vastataan myös vuoden 2015 päästöskandaaliin, jossa autonvalmistajat (muun muassa Volkswagen) olivat vääristelleet päästötestien tuloksia. Parlamentti asetti erityisvaliokunnan (EMIS) tutkimaan tapausta. Valiokunnan loppuraportin voi lukea täältä.

Autoteollisuus EU:ssa

  • Autoteollisuus työllistää 2,4 miljoonaa ihmistä ja tuottaa 6,4 % EU:n bruttokansantuotteesta, mikä tekee siitä yhden EU:n tärkeimmistä taloudellisista sektoreista.