Tekijänoikeusuudistus: ”Haluamme suojella ja vahvistaa luovan työn tekijöiden oikeuksia”

Parlamentti työstää uusia tekijänoikeussääntöjä digitaaliselle aikakaudelle, jotta kaikki luovan työn tekijät saisivat ansaitsemansa palkkion ja tunnustuksen.

Uudet digiajan tekijänoikeussäännöt

Euroopan parlamentin jäsenet hyväksyivät 12. syyskuuta mandaatin aloittaa neuvottelut jäsenmaiden kanssa uusista, harmonisoiduista tekijänoikeussäännöistä, joilla taataan oikeudenmukainen palkkio taiteilijoille, toimittajille ja muille luovan työn tekijöille myös digitaalisessa maailmassa. Mitä uudet säännöt tarkoittavat meemeille, ja mikä vaikutus niillä on internettiin? Aloitteen esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa) vastasi joihinkin esiin nousseisiin kysymyksiin.

Kenen oikeuksia lainsäädännöllä suojataan?

Haluamme suojata ja vahvistaa luovan työn tekijöiden oikeuksia: kirjailijoiden, laulajien, laulunkirjoittajien, esiintyjien, toimittajien... Siis kaikkien tekijänoikeuksien haltijoiden. He ovat surkeassa asemassa: isot alustat käyttävät heidän töitään ja tekevät suuria voittoja. Ne, joille tekijänoikeudet todellisuudessa kuuluvat, eivät usein saa osuutta tästä voitosta. Isot amerikkalaisalustavat tahkoavat rahaa sillä välin kun oma luova sektorimme kuihtuu kasaan. Siksi meidän on vahvistettava heidän oikeuksiaan ja asetettava alustat vastuuseen.

Ovatko meemit tai fanifiktio vaarassa?

Ehdottomasti eivät. Ne ovat edelleen kansallisessa laissa määriteltyjen poikkeusten alaisia. Käyttäjille ei koidu tästä uudistuksesta mitään harmia, ainoastaan alustat ovat vastuussa.

Parlamentti hyväksyi neuvottelukantansa digiajan tekijänoikeusuudistukseen. Kuvassa mietinnön esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa)
Parlamentti hyväksyi neuvottelukantansa tekijänoikeusuudistukseen. Kuvassa mietinnön esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa)
Isot amerikkalaisalustat tahkoavat rahaa sillä välin kun luova sektorimme kuihtuu kasaan. Siksi meidän on vahvistettava luovan työn tekijöiden oikeuksia ja asetettava alustat vastuuseen.
Axel Voss, mietinnön esittelijä

Mikä on lehdistöjulkaisuita koskevan artikla 11:n tarkoitus?

Nykyään isot alustat ansaitsevat lehdistön tuottaman sisällön ansiosta paljon rahaa, mutta kustantajat eivät saa siitä osuuttaan. Artikla 11 antaa lehdistölle oikeuden vaatia korvausta, jos alustat käyttävät niiden sisältöä. Hyperlinkkien käyttö ja yksityiskäyttö ovat edelleen mahdollisia, eikä artikla 11 koske niitä.

Mitä muutoksia on tiedossa pienille kustantamoille ja kirjailijoille?

Myös ne voivat vaatia alustoilta korvausta, jos niiden tuottamia sisältöjä on käytetty. Erityisesti pienille kustantamoille tämä on tärkeää, koska niiden asema on erittäin heikko verrattuna isoihin alustoihin.

Onko internet vaarassa?

Ei tietenkään, tämä on naurettavaa. Mikään ei muutu, paitsi se, että alustat ovat jatkossa vastuussa tekijänoikeusrikkomuksistaan.


Seuraavaksi

Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston edustajat pääsivät 13. helmikuuta sopuun tekijänoikeussääntöjen uudistamisesta. Seuraavaksi parlamentin täysistunnon sekä ministerineuvoston tulee vielä hyväksyä uudet säännöt.