Paremmat työolot: joustavuus ja turvallisuus tasapainoon

Mepit haluavat, että kaikilla työntekijöillä on selkeät ja ennakoitavat työolot. Aloitteen esittelijä Enrique Calvet Chambon kertoo lisää.

Enrique CALVET CHAMBON on vastuumeppi parempia työoloja koskevassa uudistuksessa.
Enrique Calvet Chambon

Parlamentti hyväksyi 16. huhtikuuta esityksen asettaa uusia minimivaatimuksia työoloihin, kuten koeajan pituuteen, työaikoihin ja työsuhteisiin. Säännöissä vaaditaan myös, että kaikki työntekijät – myös epätyypillisissä työtehtävissä olevat – saavat laajan tietopaketin velvollisuuksistaan ja työoloistaan.

Lue lisää aloitteen esittelijä Enrique Calvet Chambonin (ALDE, Espanja) haastattelusta.

Haastattelu on alun perin julkaistu marraskuussa 2018 ennen sääntöjen hyväksymistä.

Työmarkkinoiden yhä lisääntyvä joustavuus ja digitalisaatio on tuonut mukanaan uusia, epätyypillisiä työn tekemisen tapoja. Mitkä tämän kehityskulun hyödyt ja haitat ovat?

Uudet teknologiat ja digitalisaatio synnyttävät uusia työtapoja ja jopa uusia käsityksiä siitä, mitä työ on. Lisäksi ne testaavat työmarkkinoita, työlainsäädännön rajoja sekä sosiaaliturvaa. Hyötyjä voi olla monia, eikä pidä olla huomioimatta joustavampien, kekseliäämpien ja eri tilanteisiin sopeutuvampien työn tekemisen tapoja.

On selvää, että Euroopassa halutaan välttyä hyväksikäytöltä ja eurooppalaiseen sosiaaliturvaan soveltumattomalta suojelun puutteelta, erityisesti uusien, epätyypillisten työtapojen osalta. Me haluamme saavuttaa tasapainon joustavuuden ja työntekijöiden suojan välillä.

Uusien liiketoimintamallien myötä on epäselvää, ovatko jotkut työntekijät itsensä työllistäjiä vai työntekijöitä. Koskevatko uudet säännöt myös Uberin ja Woltin kaltaisia alustoja?

Uudet säännöt koskevat sellaisia henkilöitä, jotka tekevät palkallista työtä toisen henkilön alaisena, tämän ohjauksessa ja tästä riippuvaisena. Alustojen työtekijät lasketaan sääntöjen piiriin, ja voisi jopa sanoa, että heidän tapauksensa vuoksi uudistukseen on ryhdytty. Aidosti vapaaehtoisesti itsensä työllistävät parlamentti haluaa sen sijaan selkeästi jättää sääntöjen ulkopuolelle, ja puolustan tätä kantaa neuvotteluissa neuvoston kanssa.

Mikä muuttuu verrattuna nykyisiin sääntöihin?

Uudessa direktiivissä asetetaan yleinen minimitaso sosiaalisille oikeuksille Euroopassa, ja tämä on sen mukanaan tuoma suurin uudistus. Näissä oikeuksissa voi nähdä jo siemenen säännöiksi eurooppalaisille työmarkkinoille, joita tarvitaan EU:n vahvistamiseksi.

Erityisesti haluan nostaa esiin koeajan rajoittamisen kuuteen kuukauteen, oikeuden työskennellä muille työnantajille lukuun ottamatta erikseen sovittuja tapauksia, oikeuden saada koulutusta ilmaiseksi ja työaikojen puitteissa sekä oikeuden vähimmäismääräiseen ennakoitavuuteen niissä työnteon tavoissa, jotka eivät ole itsessään helposti ennakoitavissa, kuten silloin, kun työntekijät kutsutaan töihin vain tarvittaessa.

Näissä tapauksissa parlamentti haluaa, että työntekijöille maksetaan sovituista tunneista, jos ne perutaan tietyn määräajan jälkeen.

Seuraavaksi

Uudet säännöt voivat astua voimaan EU:n ministerineuvoston hyväksyttyä ne. Tämän jälkeen jäsenmailla on kolme vuotta aikaa toimeenpanna ne.

Lue myös

Lisää tietoa aiheesta löydät työntekijöiden oikeuksia ja työoloja koskevasta artikkelistamme.

Artikkeleita samasta aiheesta