Mikromuovit: lähteet, haitat ja EU:n ratkaisut 

 
 

Mistä mikromuovi tulee ja mitä haittavaikutuksia sillä on? Lue tietopakettimme mikromuovista ja EU:n toimista muovijätettä vastaan.

Mitä mikromuovi on ja mistä sitä tulee?

Mikromuovit ovat pieniä, alle 5 millimetrin kokoisia muovin kappaleita. Ne voidaan jaotella kahteen ryhmään niiden alkuperän perusteella:

Primäärit mikromuovit 
  • Vapautuvat luontoon valmiiksi pieninä partikkeleina 
  • Arvioitu osuus merten mikromuovista on noin 15–31 % 
  • Pääasialliset lähteet: synteettisten vaatteiden peseminen (35 % primääreistä mikromuoveista) 
  • Auton renkaiden kuluminen ajossa (28 %) 
  • Tarkoituksella lisätyt mikromuovit hygieniatuotteissa (esim. kuorinta-aineiden mikrohelmet) 2 % 
Sekundäärit mikromuovit 
  • Syntyvät suurempien muovituotteiden, kuten muovipussien, juomapullojen tai kalastusverkkojen, hajotessa vähitellen pienempiin osiin 
  • Arvioitu osuus merten mikromuovista noin 69–81 % 

Mitä haittoja mikromuoveilla on?

Mikromuovia kertyy jatkuvasti kasvavia määriä maailman meriin. YK arvioi vuonna 2017, että merissä on jopa 51 biljoonaa mikromuovikappaletta, eli 500 kertaa enemmän kuin tähtiä galaksissamme.

Mereen päätynyt mikromuovi päätyy usein merieläinten ruoaksi. Muovi kertyy eläinten elimistöön ja päätyy lopulta ihmisten lautasille.

Mikromuovia on löydetty jo monista juomista ja ruoista, kuten oluesta, hunajasta ja hanavedestä. Hiljattain sitä löytyi myös ihmisen ulosteesta.

Muovin haittavaikutukset ihmisen terveyteen ovat vielä tuntemattomia, mutta se sisältää usein erilaisia lisäaineita, kuten stabilisaattoreita ja palonestoaineita, ja muita mahdollisesti myrkyllisiä kemikaaleja, jotka vapautuvat muovia nielleeseen eläimeen tai ihmiseen.

Miten EU haluaa ratkaista muoviongelman?

Syyskuussa mepit hyväksyivät muovistrategian, jonka tavoitteena on lisätä muovijätteen kierrätysastetta EU:ssa.

Lisää tietoa muovijätteen kierrätyksestä EU:ssa löydät infografiikastamme.

Mepit vaativat lisäksi komissiota esittämään EU:n laajuista kieltoa tarkoituksella lisätyyille mikromuoveille mm. kosmetiikka- ja puhdistustuotteissa vuoteen 2020 mennessä sekä ryhtymään toimiin, joilla minimoitaisiin tekstiileistä, renkaista, maaleista ja tupakantumpeista luontoon päätyvän mikromuovin määrä.

Lokakuussa parlamentti hyväksyi tiettyjen kertakäyttömuovituotteiden kiellon EU:ssa. Kielto koskee tuotteita, joita löytyy paljon meristä ja joille on jo olemassa muista materiaaleista valmistettuja vaihtoehtoja. Mepit lisäsivät kieltolistalle vielä oxo-hajoavat muovit. Ne ovat perinteisiä muoveja, jotka hajoavat tavanomaista nopeammin lisäaineiden vuoksi ja pahentavat merten muovijäteongelmaa entisestään.

Vuonna 2015 EU:ssa astui lisäksi voimaan ohuiden muovipussien käyttörajoitus.