Lääkekannabiksen käyttö Euroopassa 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen.

Kannabiskasvi © CC0 kuva: Esteban Lopez/Unsplash  

Useat EU-maat ovat laillistaneet lääkekannabiksen tai joidenkin kannabinoidien käytön tai harkitsevat muutosta lainsäädäntöönsä.

Maiden välillä on kuitenkin eroja sen välillä, mitkä tuotteet ovat sallittuja ja miten niitä saa käyttää, eikä yksikään EU-maa salli kannabiksen polttamista tai kasvattamista kotona lääkekäyttöön. Maailman terveysjärjestö WHO on suosittanut, ettei kannabiksen ainesosa kannabidiolia (CBD) tulisi luokitella kielletyksi aineeksi.

EU-tasolla ei ole olemassa sääntöjä kannabiksen lääke- tai viihdekäytöstä.

Mitä kannabis on? 
  • Kannabiskasvissa on yli 480 eri yhdistettä, joista yli sata on kannabinoideja. Yleisimmin tunnetut ovat THC (D9-tetrahydrokannabinoli) ja CBD (kannabidioli). 
  • THC on kannabiksen pääasiallinen huumaava ja riippuvuutta aiheuttava ainesosa. CBD:llä ei ole huumaavia tai addiktoivia vaikutuksia. 
  • ”Kannabiksen ja kannabinoidien lääkekäytöllä” voidaan viitata lukuisiin kasviperäisiin tai synteettisiin valmisteisiin ja tuotteisiin. 

Kannabiksella ja kannabinoideilla voi olla parantavia vaikutuksia, kuten ruokahalun parantaminen (esim. AIDS:iin liittyvän laihtumisen yhteydessä) tai mielenterveyden häiriöiden, epilepsian, astman, syövän tai Alzheimerin oireiden lievittäminen. Kannabis voisi lisäksi helpottaa kuukautiskipuja ja vähentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä. Mepit ovat kuitenkin sitä mieltä, että aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Keskiviikkona 13. helmikuuta parlamentti hyväksyi päätöslauselman kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä, jossa mepit

  • vaativat selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää
  • haluavat lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin
  • vaativat tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta

Alaikäisten ja heikossa asemassa olevien ryhmien suojelu

Selkeä lainsäädäntö vaikuttaisi suotuisasti kannabiksen laatuun ja tuotteiden luotettavaan nimikointiin, mikä taas takaisi potilaille mahdollisuuden kannabiksen turvalliseen lääkekäyttöön, mepit totesivat. Erityisesti tulee huolehtia nuorten ja raskaana olevien naisten turvaamisesta.

EU-tasolla säännöt auttaisivat myyntipisteiden ja mustan pörssin valvomisessa sekä väärinkäytösten estämisessä. Sääntöjen avulla voitaisiin lisäksi estää nuorten riippuvuutta kannabiksesta, päätöslauselmassa todetaan.

Kattavilla säännöillä lisättäisiin myös lääketieteen ammattilaisten tietoa kannabiksen lääkekäytöstä.

Lue myös:

EU:n toimet kansanterveyden edistämiseksi