Parlamentti pyrkii kohti tasa-arvoisempaa Eurooppaa

Lue, miten EU ja Euroopan parlamentti pyrkivät edistämään naisten oikeuksia ja parantamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa yhteiskunnassa.

Parlamentti haluaa edistää naisten tasa-arvoa työelämässä
Kuva: Brooke Cagle / Unsplash

Miten EU pyrkii edistämään sukupuolten tasa-arvon toteutumista?

Euroopan unionin on alusta asti pyrkinyt sukupuolikysymyksen valtavirtaistamiseen tasa-arvon saavuttamiseksi ja sosiaalisemman Euroopan kehittämiseksi.

EU:ssa säädetään lakeja, annetaan suosituksia, jaetaan parhaita käytäntöjä ja tuetaan rahallisesti jäsenmaiden toimia. EU:n tasa-arvopolitiikka perustuu EU-tuomioistuimen päätöksiin. Euroopan parlamentti hyväksyy säännöllisesti tasa-arvoa koskevia oma-aloitemietintöjä, joissa vaaditaan lisää toimia sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseksi.

Euroopan parlamentti on edistänyt aktiivisesti naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, ja sillä on pysyvä naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta. Parlamentti juhlistaa naistenpäivää joka vuosi ja järjestää tapahtumia tietoisuuden lisäämiseksi.

Tammikuussa 2022 mepit vaativat jälleen, että EU-maiden sukupuolten tasa-arvosta vastaavat ministerit ja valtiosihteerit kokoontuisivat jatkossa EU:n neuvostossa. Mepit toivovat, että sukupuolten tasa-arvosta vastaava ministerineuvosto auttaisi edistämään tärkeitä tasa-arvoaloitteita.

Parlamentti hyväksyi helmikuussa 2021 päätöslauselman, jossa arvioidaan naisten oikeuksien alalla viimeisten 25 vuoden aikana saavutettua edistystä ja monia vielä edessä olevia haasteita. Mepit ilmaisivat huolensa joidenkin EU-maiden tasa-arvotilanteen heikkenemisestä. Parlamentti kehotti myös komissiota varmistamaan, että naisten oikeudet otetaan huomioon kaikissa sen ehdotuksissa, kehittämään konkreettisia suunnitelmia naisten toimeentulon parantamiseksi ja tehostamaan toimia sukupuolten palkkaerojen kaventamiseksi.

Katso aikajanalta, kuinka EU edistää naisten oikeuksia.

Sukupuolten tasa-arvon viikko parlamentissa

Painottaakseen sukupuolten tasa-arvolle antamaansa arvoa Euroopan parlamentti pani toimeen vuosittaisen Euroopan sukupuolten tasa-arvon viikon vuonna 2020. Se antaa valiokunnille mahdollisuuden tarkastella käsittelemiään aiheita sukupuolen näkökulmasta.

Naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeudet

Parlamentti hyväksyi kesäkuussa 2021 päätöslauselman, jossa EU-maita kehotetaan turvaamaan ja edistämään naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Esimerkiksi turvallisten ja laillisten aborttien saatavuus kuuluu näihin oikeuksiin. Mepit peräänkuuluttavat lisäksi korkeatasoisen sukupuolikasvatuksen tarjoamisen tärkeyttä eri oppiasteilla. Päätöslauselmassa ehdotetaan myös kuukautistuotteiden vapauttamista arvonlisäverosta.

Maaliskuussa 2022 parlamentti hyväksyi EU:n kolmannen toimintasuunnitelman sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Suunnitelman avulla pyritään edistämään seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia EU:n ulkopuolella ja takaamaan kaikille yhtäläisen pääsyn palveluiden pariin EU-maissa.

Sukupuolten tasa-arvo työpaikoilla

Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat

Vuonna 2019 EU:ssa hyväksyttiin uudet säännöt perhe- ja hoivavapaista sekä joustavammista työoloista, joilla pyritään kannustamaan isiä perhevapaille ja edistämään naisten työllistymistä.

EU-lainsäädäntö sukupuolten tasa-arvosta työpaikoilla:

  • Työsuhteita koskevat säännöt (esim. yhtäläinen palkkaus, sosiaaliturva, työehdot, kiusaaminen...)
  • Itsensä työllistämistä koskevat säännöt
  • Oikeus äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaisiin

Sukupuolten välinen palkkakuilu

Parlamentti vaatii toimia sukupuolten välisen palkkakuilun kuromiseksi umpeen. Vuonna 2021 naisten ja miesten välinen palkkaero oli keskimäärin 12,7 % EU:ssa ja eläkkeissä eroa oli 29 % vuonna 2019. Lisäksi parlamentti on vaatinut toimia naisten köyhyyttä vastaan, sillä naiset ovat miehiä suuremmassa vaarassa elää köyhyydessä.

Joulukuussa 2022 parlamentin ja EU:n neuvoston edustajat pääsivät sopimukseen, että EU:ssa toimivien yritysten tulee jatkossa jakaa tietoa, jonka avulla palkkojen vertaaminen on helpompaa saman työnantajan työntekijöille, jotta sukupuolten välinen palkkaero tulisi näkyvämmäksi.

Maaliskuussa 2023 parlamentti hyväksyi sitovat uudet palkka-avoimuutta koskevat säännöt. Jos käy ilmi, että sukupuolten palkkaero on vähintään viisi prosenttia, työnantajan tulee tehdä palkka-arviointi yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa. EU-maiden tulee asettaa sanktioita, kuten sakkoja työnantajille, jotka eivät noudata sääntöjä. Työpaikkailmoitusten ja työnimikkeiden tulee olla sukupuolineutraaleja.

Neuvosto hyväksyi säännöt huhtikuussa ja ne astuivat voimaan toukokuussa 2023.

Lue lisää sukupuolten välisestä palkkakuilusta ja sen syistä.

Lisää naisia digialalle

Naiset ovat aliedustettuja digialalla EU:ssa niin opinnoissa kuin työmarkkinoillakin. Vuonna 2018 hyväksytyssä päätöslauselmassa Euroopan parlamentti vaati jäsenmaita ryhtymään toimiin naisten kannustamiseksi tieto- ja viestintätekniikka-alalle sekä koulutuksen lisäämiseksi niin ICT-alalle kuin yleisesti matemaattiselle, tiede- ja teknologia-aloille.

Naiset yritysten johtokunnissa

Marraskuussa parlamentti hyväksyi historialliset säännöt, joilla pyritään lisäämään sukupuolten tasa-arvoa pörssiyritysten johtokunnissa. Naisten johtokuntapaikkoja koskeva direktiivi pyrkii lisäämään yritysten rekrytointiprosessin avoimuutta, jotta vähintään 40 % johtoon kuulumattomista hallintopaikoista ja 33 % kaikista johtajista olisi aliedustetun sukupuolen hallussa kesäkuuhun 2026 mennessä. Säännöt eivät koske alle 250 työntekijän pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Jokainen jäsenvaltio huolehtii sen periaatteen noudattamisesta, jonka mukaan miehille ja naisille maksetaan samasta tai samanarvoisesta työstä sama palkka.
Artikla 157, Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus
Lähde "Jokainen jäsenvaltio huolehtii sen periaatteen noudattamisesta, jonka mukaan miehille ja naisille maksetaan samasta tai samanarvoisesta työstä sama palkka." avautuu uudessa ikkunassa

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen

Parlamentti haluaa kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvan väkivallan eri muotojen torjumiseen: muun muassa seksuaalisen häirinnän, ihmiskaupan, pakkoprostituution, silpomisen, nettiahdistelun ja netissä tapahtuvan väkivallan.

Helmikuussa 2021 mepit kehottivat komissiota tekemään ehdotuksen uusista EU-säännöistä, joilla ehkäistäisiin ja torjuttaisiin kaikkia sukupuoleen perustuvan väkivallan muotoja. Komissio esitteli ehdotuksensa parlamentille maaliskuussa 2022. Parlamentti hyväksyi kantansa siihen heinäkuussa 2023 ja on nyt valmis neuvottelemaan EU-maita edustavan neuvoston kanssa.

Lue lisää EU:n toimista sukupuolistunutta väkivaltaa vastaan.

Maahanmuutosta kauppapolitiikkaan

Parlamentti on toistuvasti vaatinut komissiolta johdonmukaisuutta sukupuolten välisen tasa-arvon ja eri politiikanalojen välillä kaupasta ja kehityksestä maanviljelyyn, työllisyys- ja maahanmuuttopolitiikkaan.

Vuonna 2016 hyväksytyssä päätöslauselmassa parlamentti antoi EU:n laajuisia suosituksia naisten kohtelusta osana laajempaa maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa.

Lisäksi mepit vaativat vuonna 2018 hyväksytyssä päätöslauselmassa sukupuolinäkökulman huomioonottamista ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kaikkien EU:n kauppasopimusten tulee sisältää sitovia ja valvottavissa olevia ehtoja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta, mihin sisältyy myös sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Parlamentti hyväksyi aihetta koskevan päätöslauselman vuonna 2018.

Naiset politiikassa

Euroopan parlamentti on toistuvasta vaatinut vahvempaa sukupuolten tasa-arvoa politiikassa ja edistänyt naisten osallisuutta päätöksentekoon kaikilla tasoilla.

Tammikuussa 2019 hyväksytyssä päätöslauselmassa parlamentti vaati eurooppalaisia poliittisia puolueita varmistamaan, että sekä naisia että miehiä asetetaan ehdolle parlamentin huippuvirkoihin yhdeksännellä istuntokaudella. Uudessa Euroopan parlamentissa, joka aloitti virallisesti toimintansa heinäkuussa 2019, naisten osuus on suurempi kuin koskaan ennen, eli 39,3 % kaikista mepeistä. Edellisellä kaudella osuus oli 36,5 %.

Tasa-arvo ja koronaviruspandemia

Parlamentti on huolissaan siitä, että Covid-19-kriisi pahentaa nykyistä sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Pandemialla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia, koska se saattaa mahdollisesti ajaa jopa 47 miljoonaa naista ja tyttöä köyhyysrajan alapuolelle maailmanlaajuisesti. Lisäksi naiset ovat koronaviruksen vastaisen taistelun etulinjassa - EU-alueen 49 miljoonasta terveydenhuollon työntekijästä 76 prosenttia on naisia. Pandemia on vaikuttanut myös aloihin, joilla työskentelee enemmän naisia. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi palvelu- ja hoiva-alat.

Infografiikoistamme saat tietoa siitä, miten pandemia vaikuttanut naisiin.

Lue lisää EU:n toimista sosiaalipolitiikan alalla:

Artikkeleita samasta aiheesta