Koronavirus: EU-toimet aikajanalla

EU on ryhtynyt moniin toimiin koronaviruspandemian ja sen seurausten lieventämiseksi. Katso aikajanalta toimet teemoittain.

Lue, mitä EU tekee terveydenhuollon, tutkimuksen, talouden, työllisyyden, matkustamisen ja tavaraliikenteen sekä kumppanimaidensa tukemiseksi.

Katso myös vuosien 2021 ja 2022 aikajanat.

TERVEYDENHUOLTO

Kansanterveysalojen tukeminen ja lääkinnällisten laitteiden saatavuuden varmistaminen

  • infographic illustration

    20 miljoonaa pika-antigeenitestiä jäsenvaltioille

    18. joulukuuta 2020

    Komissio ehdottaa pika-antigeenitestien käyttöä, validointia ja vastavuoroista tunnustamista koskevia yhteisiä sääntöjä. Lisäksi jäsenvaltioiden käyttöön annetaan yli 20 miljoonaa testiä.

  • infographic illustration

    EU4Health-ohjelma

    14. joulukuuta 2020

    Neuvoston ja parlamentin neuvottelijat sopivat EU4Health-ohjelmasta, jonka tavoitteena on torjua rajat ylittäviä terveysuhkia ja rakentaa kestäviä eurooppalaisia terveydenhuoltojärjestelmiä. Parlamentin ansiosta rahoitusta lisättiin 5,1 miljardiin euroon vuosille 2021–2027. Komissio oli ehdottanut uutta ohjelmaa 28. toukokuuta.

  • infographic illustration

    EU:n uusi terveysohjelma

    13. marraskuuta 2020

    Euroopan parlamentti vahvistaa kantansa EU4Health-ohjelmaan, jonka tavoitteena on torjua rajat ylittäviä terveysuhkia ja rakentaa kestäviä eurooppalaisia terveydenhuoltojärjestelmiä. Komissio ehdotti uutta ohjelmaa 28. toukokuuta.

  • infographic illustration

    Euroopan terveysunioni

    11. marraskuuta 2020

    Komissio esittelee ensimmäiset toimenpiteet, joilla rakennetaan Euroopan terveysunioni, jolla varmistetaan parempi valmius ja reagointi nykyisissä ja tulevissa terveyskriiseissä. Ehdotus sisältää EU:n hätätilannemekanismin, jonka perustamisen myötä on mahdollista julistaa hätätila riippumatto

    çmasti ja nopeammin, sekä vahvemmat valtuudet Euroopan lääkevirastolle (EMA) sekä Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskukselle (ECDC).

  • infographic illustration

    Lääkepulan ehkäiseminen

    17. syyskuuta 2020

    Parlamentti vaatii 17. syyskuuta hyväksymässään päätöslauselmassa EU:lta lisää omavaraisuutta terveysasioissa. Tämä voitaisiin saavuttaa turvaamalla toimitukset, palauttamalla paikallinen lääketuotanto ja varmistamalla jäsenvaltioiden terveysstrategioiden parempi koordinointi EU:n tasolla.

  • infographic illustration

    Tukea toipilasplasman käyttöön koronaviruksen hoidossa

    31. heinäkuuta 2020

    Yli 200 veripalvelua ympäri EU:ta voi hakea rahoitusta plasmafereesilaitteiden hankintaa varten, jotta ne voivat kerätä plasmaa luovuttajilta koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin hoitamiseksi.

  • infographic illustration

    Remdesiviirin saatavuus EU:ssa

    28. heinäkuuta 2020

    Gilead-lääkeyhtiön kanssa allekirjoitetun sopimuksen myötä EU-jäsenmaissa ja Isossa-Britanniassa saadaan käyttöön Veklury-tuotenimellä myytävää remdesiviiriä, joka on ensimmäinen EU:ssa hyväksytty lääke Covid-19:n hoitoon.

  • infographic illustration

    Valmiuden vahvistaminen tulevia epidemioita varten

    15. heinäkuuta 2020

    Komissio esittelee välittömiä lyhyen aikavälin toimia, joilla parannetaan EU:n valmiutta vastata tuleviin koronavirusepidemioihin. Toimiin kuuluvat muun muassa testaamisen lisääminen, lääkkeiden ja lääketarvikkeiden saatavuuden varmistaminen ja kausi-influenssan aiheuttaman kuormituksen vähentäminen.

  • infographic illustration

    Lääkinnällisiä laitteita koskevien uusien vaatimusten soveltamisen lykkääminen

    17. huhtikuuta 2020

    Parlamentti on päättänyt lykätä lääkinnällisiä laitteita koskevan uuden asetuksen soveltamista, jotta tärkeistä lääkinnällisistä laitteista ei olisi pulaa eikä niiden markkinoille saattaminen viivästyisi.

  • infographic illustration

    Lääkinnällisten laitteiden maahantuonnin helpottaminen

    28. lokakuuta 2020

    Jotta lääkinnällisiä laitteita voidaan saada helpommin EU:n ulkopuolisista maista, tuonnin tullimaksuista ja arvonlisäverosta luovutaan väliaikaisesti. Poikkeusta, jota sovellettiin jo 30. tammikuuta 2020 alkaen, jatketaan huhtikuuhun 2021. Lisäksi uusilla säännöillä myönnetään alv-huojennuksia rokotteiden ja testauspakkausten myyntiin sairaaloille ja yleislääkäreille.

  • infographic illustration

    Hätäavun tarjoaminen terveydenhuoltoalalle

    17. huhtikuuta 2020

    EU ottaa budjetistaan käyttöön yli kolme miljardia euroa, jotta voidaan jakaa lääkintätarvikkeita, koordinoida tarvikkeiden jakelua ja potilaiden siirtämistä sekä tukea liikkuvien sairaaloiden rakentamista. Pidemmällä aikavälillä varoilla tuetaan testausvalmiuksia ja tutkimusta.

  • infographic illustration

    Lääkintätarvikkeiden tuonnin helpottaminen

    3. huhtikuuta 2020

    Tullimaksuista ja tuonnin arvonlisäverosta on luovuttu väliaikaisesti, jotta lääkintätarvikkeita saataisiin helpommin EU:n ulkopuolta.

  • infographic illustration

    EU:n yhteisen lääkinnällisten tarvikkeiden varaston luominen

    20. maaliskuuta 2020

    EU perustaa tarvikepulasta kärsivien jäsenvaltioiden avuksi hengityskoneiden, uudelleenkäytettävien hengityssuojainten, laboratoriotarvikkeiden ja terapeuttisten aineiden strategisen varaston (“rescEU”).

  • infographic illustration

    Tuotantokapasiteetin lisääminen

    20. maaliskuuta 2020

    Lääkintätarvikkeita (kasvomaskeja, suojavaatteita, hengityssuojaimia jne.) koskevat eurooppalaiset standardit asetetaan vapaasti saataville tuotannon lisäämiseksi.

  • infographic illustration

    Eurooppalaisen asiantuntijapaneelin perustaminen

    17. maaliskuuta 2020

    Eri jäsenvaltioista peräisin olevien seitsemän epidemiologin ja virologin paneeli laatii EU:n vastatoimia koskevia suuntaviivoja tieteen pohjalta ja koordinoi riskienhallintaa.

  • infographic illustration

    Henkilönsuojainten saatavuuden turvaaminen

    15. maaliskuuta 2020

    Henkilönsuojainten (maskien, kasvosuojaimien, suojavaatteiden jne.) vienti EU:n ulkopuolelle on sallittava.

  • infographic illustration

    Lääkinnällisten tarvikkeiden yhteishankinnat

    28. helmikuuta 2020

    Jäsenvaltiot yhdistävät voimansa yhteishankintamenettelyssä ostaakseen henkilönsuojaimia (käsineitä, maskeja, suojapukuja jne.), hengityskoneita ja testipakkauksia.

TUTKIMUS

Tehokkaisiin hoitoihin ja rokotteisiin tähtäävän tutkimuksen ja innovoinnin tukeminen

  • infographic illustration

    Toinen rokote hyväksytty

    6. tammikuuta 2021

    Modernan kehittämälle covid-19-rokotteelle myönnetään ehdollinen myyntilupa unionissa.

  • infographic illustration

    Rokotukset alkavat kaikkialla EU:ssa

    27. joulukuuta 2020

    Covid-19-rokotukset alkavat kaikkialla EU:ssa. Ensimmäiseksi rokotetaan prioriteettiryhmiin kuuluvat ihmiset EU-maiden kansallisten rokotusstrategioiden mukaisesti.

  • infographic illustration

    Ensimmäinen rokote hyväksytty

    21. joulukuuta 2020

    Euroopan lääkeviraston (EMA) annettua myönteisen tieteellisen suosituksen komissio myöntää BioNTech/Pfizerille ensimmäisen ehdollisen myyntiluvan covid-19-rokotetta varten. Jäsenvaltiot hyväksyvät luvan myöntämisen

    Euroopan lääkeviraston (EMA) annettua myönteisen tieteellisen suosituksen komissio myöntää BioNTech/Pfizerille ensimmäisen ehdollisen myyntiluvan covid-19-rokotetta varten. Jäsenvaltiot hyväksyvät luvan myöntämisen.

  • infographic illustration

    Covid-19-rokotetta koskevat sopimukset

    25. marraskuuta 2020

    Unioni on allekirjoittanut sopimukset AstraZenecan, Sanofi-GSK:n, Janssen Pharmaceutica NV:n, BioNTech-Pfizerin, CureVacin ja Modernan kanssa, jotta jäsenvaltiot voivat ostaa niiden rokotteita. Lahjoitukset alemman tulotason ja keskitulotason maihin tai uudelleen ohjaaminen muihin Euroopan maihin ovat myös mahdollisia.

  • infographic illustration

    EU yhtenä COVAXin johtavista avunantajista

    12. marraskuuta 2020

    COVAX on osa maailmanlaajuista yhteistyötä, jolla pyritään nopeuttamaan covid-19-testien, ‑hoitojen ja -rokotteiden kehittämistä, tuotantoa ja tasapuolista saatavuutta. EU lahjoittaa 500 miljoonaa euroa rokotteiden turvaamiseen alhaisen tulotason ja keskitulotason maille.

  • infographic illustration

    Tehokkaat rokotusstrategiat

    15. lokakuuta 2020

    Komissio esittelee keskeiset osatekijät jäsenvaltioiden covid-19-rokotusstrategioita varten, mukaan lukien ensin rokotettavat prioriteettiryhmät.

  • infographic illustration

    128 miljoonaa euroa diagnostiikan ja rokotteiden tutkimukseen

    11. elokuuta 2020

    EU tukee 23 tutkimushanketta 128 miljoonalla eurolla EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:n kautta.

    Rahoitus tulee aiemmin 18 tutkimusprojektille myönnetyn 48,25 miljoonan euron lisäksi. Hankkeissa kehitetään rokotteita, uusia hoitomuotoja ja nopeita diagnostisia testejä sekä parannetaan pandemiaan valmistautumista ja sen torjuntaa. Lisäksi innovatiivisia lääkkeitä koskevan aloitteen kautta tuetaan jopa 117 miljoonalla eurolla hoitoja ja diagnostisia välineitä kehittäviä kahdeksaa laaja-alaista hanketta.

  • infographic illustration

    Nopeutettua rokotekehitystä

    10. heinäkuuta 2020

    Parlamentti hyväksyy väliaikaiset tiettyjä kliinisiä kokeita koskevat poikkeussäännöt, jotta koronaviruksen vastaisia rokotteita ja hoitomuotoja voidaan kehittää nopeammin.

  • infographic illustration

    75 miljoonaa euroa rokotteita kehittävälle CureVac-yritykselle

    6. heinäkuuta 2020

    Euroopan investointipankki ja saksalainen rokotteita kehittävä CureVac-yritys solmivat 75 miljoonan euron suuruisen lainasopimuksen, jolla tuetaan yrityksen rokotekehitystä, mukaan lukien uuden koronaviruksen (SARS-CoV-2) vastaisen rokotteen kehitystä.

  • infographic illustration

    Kansainvälinen varainkeruukampanja diagnosointivälineiden ja rokotteiden kehittämisen rahoittamiseksi

    27. kesäkuuta 2020

    ”Global Goal: Unite for our Future” -huippukokous kerää 6,15 miljardia euroa lisärahoitusta koronaviruksen vastaisessa kansainvälisessä varainkeruukampanjassa, joka on näin yhteensä kerännyt lähes 16 miljardia euroa. Kampanja käynnistyi 4. toukokuuta, kun EU yhdessä kansainvälisten kumppaniensa kanssa käynnisti varainkeruun, jonka tavoitteena on kerätä rahoitusta maailman mailta ja järjestöiltä diagnosointi- ja hoitovälineiden sekä rokotteiden kehittämiseksi koronavirusta vastaan.

  • infographic illustration

    EU:n koronavirusrokotteita koskeva strategia

    17. kesäkuuta 2020

    Euroopan komissio esittelee EU:n strategian koronavirusrokotteiden kehittämisen, valmistamisen ja käyttöönoton vauhdittamiseksi.

  • infographic illustration

    100 miljoonaa euroa rokotekehitykseen

    11. kesäkuuta 2020

    Euroopan investointipankki tukee immunoterapiaan erikoistunutta BioNTech SE -yritystä sadan miljoonan euron velkarahoituksella koronavirusrokotteen kehittämiseksi.

  • infographic illustration

    314 miljoonaa euroa innovaatioille

    8. kesäkuuta 2020

    Euroopan innovaationeuvoston Accelerator-pilottiohjelmalle on myönnetty 166 miljoonaa euroa. Varoilla tuetaan pioneerihankkeita, jotka taistelevat virusta vastaan ja tukevat elpymistä. Lisäksi 36 muulle yritykselle on myönnetty 148 miljoonaa euroa EU:n elvytyspaketin mukaisiin toimiin. Yhteensä 139 yritykselle myönnettiin uusi Covid-19-huippuosaamismerkki houkuttelemaan rahoitusta muista lähteistä.

  • infographic illustration

    122 miljoonaa lisäeuroa tutkimukseen ja innovaatioihin

    19. toukokuuta 2020

    EU käynnistää uuden haun hankkeille, joiden tavoite on: muokata olemassa olevaa tuotantoa välttämättömien lääketieteellisten tarvikkeiden ja laitteiden valmistukseen; kehittää lääketieteellistä teknologiaa diagnostiikan ja hoidon parantamiseksi; tutkia koronaviruspandemian vastaisten toimien sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia hoito- ja ehkäisystrategioiden kehittämiseksi. Rahoitus (122 miljoonaa euroa) tulee EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:sta.

  • infographic illustration

    Alusta tiedon jakamiseen tutkijoille

    20. huhtikuuta 2020

    Tukeakseen tutkijoita Euroopassa ja kaikkialla maailmassa koronaviruksen vastaisessa taistelussa Euroopan komissio yhdessä lukuisten yhteistyökumppanien kanssa käynnistää Euroopan covid-19-dataportaalin, jonka avulla pyritään keräämään ja jakamaan saatavilla olevaa tutkimustietoa.

TALOUS

Rahoitusalan ja yritysten tukeminen

  • infographic illustration

    Sopu elpymis- ja palautumistukivälineestä

    18. joulukuuta 2020

    Neuvoston ja parlamentin neuvottelijat sopivat elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevista säännöistä. Se on covid-19-elpymissuunnitelman keskeinen väline. Siitä myönnetään 672,5 miljardia euroa lainoina ja avustuksina EU-maiden uudistusten ja investointien tukemiseen.

  • infographic illustration

    Vuosien 2021–2027 pitkän aikavälin talousarvio hyväksytty

    16. joulukuuta 2020

    Parlamentti hyväksyy täysistunnossaan EU:n seuraavan seitsenvuotisen talousarvion. Yhdessä covid-19-elpymispaketin kanssa EU voi tarjota 1,8 biljoonan euron investointeja selviytymiskykyisemmän, vihreämmän ja digitaalisemman Euroopan luomiseksi. Neuvoston kanssa käydyissä neuvotteluissa parlamentin jäsenet varmistivat huomattavasti suuremman talousarvion uudelle EU4Health-ohjelmalle.

  • infographic illustration

    Kompromissi unionin pitkän aikavälin talousarviosta

    10. marraskuuta 2020

    Parlamentin neuvotteluryhmä saavuttaa alustavan sopimuksen unionin talousarviosta vuosille 2021–2027. Parlamentti sai lisättyä 16 miljardia euroa heinäkuussa pidetyssä huippukokouksessa sovittuun pakettiin. Lisärahoituksesta viisitoista miljardia euroa osoitetaan lippulaivaohjelmiin, joilla suojellaan kansalaisia covid-19-pandemialta ja tarjotaan tilaisuuksia seuraavalle sukupolvelle. Miljardi euroa puolestaan ohjataan joustovälineisiin tulevia kriisejä ja tarpeita varten.

  • infographic illustration

    6,2 miljardia euroa kriisiapuun ja rokotekehityksen vauhdittamiseen

    17. syyskuuta 2020

    Parlamentti hyväksyy vuoden 2020 budjetin kasvattamisen 6,2 miljardilla eurolla: Koheesiorahoja lisätään 5,1 miljardilla, jotta jäsenmaiden kriisin torjumiseen liittyviin korvauspyyntöihin voidaan vastata. Lisäksi 1,1 miljardia varataan koronarokotteen kehittämiseen ja markkinoille tuomiseen.

  • infographic illustration

    Parlamentti äänestää elvytyspaketin puolesta

    16. syyskuuta 2020

    Mepit vauhdittavat koronaviruselvytyspaketin käsittelyä ja hyväksyvät jo syyskuun täysistunnossa menettelyn, joka sallii EU:n ottaa 750 miljardia euroa lainaa markkinoilta elvytyksen rahoittamiseksi. Parlamentti pitää päätöslauselmassa kiinni kannastaan, jonka mukaan EU-budjettiin on saatava uusia omia varoja, joilla olisi katettava ainakin elvytyssuunnitelmasta aiheutuvat kulut.

  • infographic illustration

    Parlamentti kritisoi budjettileikkauksia

    23. heinäkuuta 2020

    EU-maiden johtajat pääsevät sopuun EU:n pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021-2027 ja elvytyspaketista heinäkuussa, minkä jälkeen mepit hyväksyvät päätöslauselman, jossa määrittelevät oman kantansa tuleviin neuvotteluihin neuvoston kanssa. Parlamentti kiittää sopua elvytyspaketin koosta, mutta kritisoi leikkauksia pitkän aikavälin budjettiin ja vaatii sitoutumista uusiin EU-tason tulon lähteisiin. Se myös ilmoittaa, ettei aio hyväksyä budjettia, jos sopimusta ei paranneta. Mepit vaativat, että parlamentin tulisi olla täysin mukana elvytyspakettia koskevassa päätöksenteossa.

  • infographic illustration

    Helpotusta pankkeja koskeviin sääntöihin lainaamisen helpottamiseksi

    19. kesäkuuta 2020

    Parlamentti hyväksyy joustavampia väliaikaisia pääomasääntöjä pankeille, jotta ne voivat helpommin antaa lainaa yrityksille ja kotitalouksille sekä lievittää koronavirusrajoitusten aiheuttamia negatiivisia talousvaikutuksia.

  • infographic illustration

    EKP:n pandemiaan liittyvä arvopaperien osto-ohjelma (1,35 biljoonaa euroa)

    4. kesäkuuta 2020

    Euroopan keskuspankki lisää pandemian vuoksi perustetun hätäosto-ohjelman kokoa 600 miljardilla eurolla eli yhteensä 1,35 biljoonaan euroon.

    Alun perin väliaikainen yksityisen ja julkisen sektorin arvopaperien osto-ohjelma perustettiin maaliskuussa, jolloin käyttöön otettiin 750 miljardia euroa pandemian vuoksi jo käyttöön otettujen 120 miljardin euron lisäksi.

  • infographic illustration

    750 miljardia euroa yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen elvytykseen

    27. toukokuuta 2020

    Valtaosa mepeistä kiittää Euroopan komission esitystä 750 miljardin euron elvytysvälineestä (”Next Generation EU”), joka kuuluisi uudistettuun EU:n pitkän aikavälin budjettiin. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli koronaviruskriisistä toipumiseen suunnitellun paketin täysistunnolle. Mepit olivat vaatineet 15. toukokuuta ja 17. huhtikuuta hyväksytyissä päätöslauselmissa vahvaa, mittavaa elvytyspakettia, joka keskittyy kansalaisten tarpeisiin.

  • infographic illustration

    EU:n rakennerahastojen varojen mahdollisimman joustava käyttö

    23. huhtikuuta 2020

    Uusien toimien ansiosta jäsenvaltiot voivat siirtää varoja kolmen tärkeimmän koheesiorahaston välillä (Euroopan aluekehitysrahasto, Euroopan sosiaalirahasto ja koheesiorahasto), eri alueluokkien välillä ja rahastojen eri painopistealojen välillä.

  • infographic illustration

    Parlamentti vaatii mittavaa elvytyspakettia

    17. huhtikuuta 2020

    Mepit vaativat päätöslauselmassa mittavaa elvytyspakettia, jolla EU:n taloutta tuetaan covid-19-kriisin jälkeen. Pakettiin olisi sisällyttävä EU:n budjetista taattuja elvytysjoukkovelkakirjoja sekä EU:n koronavirussolidaarisuusrahasto, jolla olisi varoja vähintään 50 miljardia euroa.

  • infographic illustration

    Taloudelle myönnettävä EIP:n tuki (65 miljardia euroa)

    16. huhtikuuta 2020

    Euroopan investointipankki (EIP) perustaa EU:n talouden tukemista varten 25 miljardin euron takuurahaston, josta otetaan käyttöön enintään 200 miljardia euroa jo aiemmin käyttöön otettujen 40 miljardin euron lisäksi.

  • infographic illustration

    Rajoittamistoimenpiteiden purkamista koskeva EU:n etenemissuunnitelma

    15. huhtikuuta 2020

    Euroopan komissio ja Eurooppa-neuvosto antavat jäsenvaltioille ohjeita ja suosituksia rajoittamistoimenpiteiden purkamista varten.

  • infographic illustration

    Apua välittömästi ainakin sadalle tuhannelle pk-yritykselle

    6. huhtikuuta 2020

    EU vapauttaa noin kahdeksan miljardia euroa rahoitusta EU:n pk-yrityksille, koska kriisillä on niihin suuri vaikutus.

  • infographic illustration

    EU:n rakennerahastojen varoja (37 miljardia euroa) välttämättömiä investointeja ja resursseja varten

    27. maaliskuuta 2020

    EU:n rakennerahastoista otetaan käyttöön 37 miljardia euroa koronavirusinvestointialoitteelle. Varoilla tuetaan terveydenhuoltojärjestelmiä, pk-yrityksiä ja työmarkkinoita.

  • infographic illustration

    Joustavampaa finanssipolitiikkaa

    23. maaliskuuta 2020

    EU joustavoittaa budjettisääntöjään, jotta jäsenvaltioille sallitaan poikkeuksellinen varainkäyttö kriisistä selviytymiseksi.

  • infographic illustration

    Tarkistetut valtiontukisäännöt

    19. maaliskuuta 2020

    Jäsenvaltiot voivat soveltaa valtiontukisääntöjä joustavasti. Näin varmistetaan, että kaikenlaisilla yrityksillä on riittävästi likviditeettiä ja että taloudellinen toiminta jatkuu.

TYÖLLISYYS JA YHTEISKUNTA

Kotitalouksien tulojen ja työpaikkojen tukeminen kriisin aikana

  • infographic illustration

    Työpaikkojen ja yritysten pitäminen elinvoimaisina (100 miljardia euroa)

    27. lokakuuta 2020

    Osana koronaviruksen torjuntaa EU hyväksyi toukokuussa Sure-välineen, jolla EU-maille myönnettiin enintään 100 miljardin euron rahoitus edullisin ehdoin myönnettäviin lainoihin, jotta yritykset voivat pitää työntekijänsä ja jotta työtunteja voidaan leikata siten, että tulot samalla turvataan. Se otettiin käyttöön 22. syyskuuta. Ensimmäiset erät maksettiin 27. lokakuuta.

  • infographic illustration

    Viljelijöiden ja kalastajien auttaminen

    19. kesäkuuta 2020

    Koronaviruspandemian puhkeamisesta alkaen EU on ryhtynyt poikkeustoimiin tukeakseen rahallisesti sekä markkinatoimien ja joustavampien EU:n maataloussääntöjen avulla maanviljelijöitä, kalastajia ja ruoantuotantoalan pienyrityksiä selviytymään koronaviruskriisin seurauksista.

  • infographic illustration

    Raja- ja kausityöntekijöiden suojeleminen

    19. kesäkuuta 2020

    Parlamentti vaatii pikaisia toimia raja- ja kausityöntekijöiden terveyden, turvallisuuden ja reilujen työolojen takaamiseksi koronaviruskriisin aikana.

  • infographic illustration

    Koronaviruksen luokittelu

    11. kesäkuuta 2020

    Parlamentti ja komissio pääsevät sopuun uuden koronaviruksen (SARS-CoV-2:n) luokittelusta kolmannen riskiluokan biologiseksi tekijäksi taatakseen lisäsuojaa työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.

  • infographic illustration

    EU:n ohjeita turvalliseen paluuseen työpaikalle

    24. huhtikuuta 2020

    EU antaa ohjeita paluuseen työpaikalle niin, että työntekijöiden turvallisuus ja terveys voidaan edelleen suojata. Ohjeet kattavat muun muassa riskiarvioiden tekemisen ja sairaiden työntekijöiden hoidon sekä erityistä tietoa joillekin aloille ja ammattiryhmille.

  • infographic illustration

    Vähävaraisimmista huolehtiminen

    23. huhtikuuta 2020

    Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston kautta toimitettava elintarvikeapu ja perushyödykkeinä annettava apu voidaan hoitaa sähköisillä tai paperisilla arvoseteleillä tartuntariskin alentamiseksi. Työntekijöille ja vapaaehtoistyöntekijöille voidaan myös tarjota suojavarusteita.

  • infographic illustration

    Yksityisyyden- ja tietosuojan takaaminen koronavirustartuntojen jäljityssovelluksissa

    17. huhtikuuta 2020

    Komissio antaa ohjeita ja työkaluja uusien koronaviruksen leviämisen estämiseen luotujen sovellusten kehittämiseen. Parlamentti painottaa, että kaikkien pandemian torjunnassa käytettävien digitaalisten työkalujen tulee noudattaa EU:n tietosuoja- ja yksityisyydensuojalainsäädäntöä.

  • infographic illustration

    Solidaarisuusrahaston kautta annettava taloudellinen tuki (800 miljoonaa euroa)

    26. maaliskuuta 2020

    EU:n solidaarisuusrahaston soveltamisalaan on sisällytetty myös kansanterveysuhat. Pandemiasta pahiten kärsivien jäsenvaltioiden saatavilla on vuonna 2020 yhteensä 800 miljoonaa euroa.

  • infographic illustration

    Verkon ruuhkautumisen välttäminen

    19. maaliskuuta 2020

    EU pyytää Netflixiä, Facebookia ja YouTubea heikentämään suoratoiston laatua, jotta vältetään verkon ylikuormittuminen.

MATKUSTAMINEN JA TAVARALIIKENNE

Matkailun rajoittaminen ja keskeisten palvelujen tarjoamisen varmistaminen

  • infographic illustration

    Miten pysyä turvassa covid-19-virukselta talvella

    2. joulukuuta 2020

    Komissio esittää strategian covid-19-tapausten määrän pitämiseksi vähäisenä talvikaudella. Siinä suositellaan jäsenvaltioille, että ne pitäisivät kiinni fyysistä etäisyyttä ja maskeja koskevista vaatimuksista, tehostaisivat testausta ja kontaktien jäljittämistä, antaisivat neuvoja turvallisesta matkustamisesta ja kehittäisivät edelleen rokotusstrategioita.

  • infographic illustration

    EU:n portaali jäljitys- ja varoitussovelluksia varten otetaan käyttöön

    19. lokakuuta 2020

    Komissio on perustanut EU:n laajuisen järjestelmän (”portaali”), jolla varmistetaan jäsenvaltioiden käyttämien tartuntojen jäljittämis- ja varoitussovellusten yhteentoimivuus yli rajojen. Ensimmäiset tähän palveluun liitetyt sovellukset ovat Corona-Warn-App (Saksa), COVID tracker (Irlanti) ja Immuni (Italia). Lisää sovelluksia liitetään loka- ja marraskuussa

  • infographic illustration

    Vapaata liikkuvuutta rajoittavien toimien koordinaatio

    17. syyskuuta 2020

    Komissio julkaisee esityksen, jonka mukaan jäsenmaiden tulisi koordinoida ja selkeästi viestiä EU-tasolla kaikki vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen tähtäävät toimensa. Parlamentti tukee esitystä 17. syyskuuta hyväksymässään päätöslauselmassa ja vaatii yhtenäistettyjä terveysarvioita ja menettelyitä.

  • infographic illustration

    Matkustusrajoitusten poistaminen asteittain

    15. kesäkuuta 2020

    Jäsenmaat poistavat vähitellen matkustusrajoituksia, joita asetettiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Parlamentti vaatii, että vapaan liikkuvuuden Schengen-alue palaa normaaliin toimintaansa mahdollisimman pian.

  • infographic illustration

    Re-open EU – vapaan liikkuvuuden ja matkailun tukeminen

    14. kesäkuuta 2020

    EU avaa Re-open EU -verkkosivuston, joka tarjoaa matkailijoille tietoa eri EU-maiden tilanteesta ja rajoituksista matkojen ja lomailun suunnittelun helpottamiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi. Tietoa päivitetään säännöllisesti, ja se on tarjolla 24 kielellä.

  • infographic illustration

    Suosituksia turvalliseen matkailuun

    13. toukokuuta 2020

    Euroopan komissio ehdottaa ohjeita ja suosituksia matkailun ja liikenteen alalla helpottaakseen EU-maiden yhteistyötä matkustusrajoitusten poistamisessa ja matkailijoiden suojelemisessa.

  • infographic illustration

    Tyhjillä lentokoneilla liikennöimisen lopettaminen

    26. maaliskuuta 2020

    Lähtö- ja saapumisaikoja koskevien EU-sääntöjen soveltaminen keskeytetään, jotta lentoyhtiöiden ei tarvitse käyttää suunniteltuja lähtö- ja saapumisaikojaan voidakseen pitää ne ensi kaudella.

  • infographic illustration

    Tavaratoimitusten ja palvelujen jatkumisen varmistaminen

    18. maaliskuuta 2020

    EU ottaa rajanylityspaikoilla käyttöön "vihreitä kaistoja", jotta välttämättömien tavaroiden, lääkintätarvikkeiden ja suojavarusteiden toimitukset voidaan varmistaa sisämarkkinoilla.

  • infographic illustration

    Matkustamisen rajoittaminen pandemian leviämisen estämiseksi

    17. maaliskuuta 2020

    EU on sulkenut rajansa väliaikaisesti muulta kuin välttämättömältä matkustukselta rajoittaakseen covid-19-taudin leviämistä.

  • infographic illustration

    EU-kansalaisten kotiuttaminen

    Tammikuusta 2020 alkaen

    Kymmeniä tuhansia EU-kansalaisia on tuotu kotiin ympäri maailmaa sijaitsevista kolmansista maista EU:n pelastuspalvelumekanismin ansiosta.

EU:N KANSAINVÄLISET TOIMET

Kumppanimaiden toimien tukeminen koronaviruspandemian kukistamiseksi

  • infographic illustration

    20 miljoonaa euroa Kaakkois-Aasian terveydenhuoltojärjestelmiin

    1. joulukuuta 2020

    EU käynnistää uuden 20 miljoonan euron ohjelman Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) kumppanimaiden seuranta- ja testausvalmiuksien vahvistamiseksi ja niiden terveydenhuoltojärjestelmien tukemiseksi.

  • infographic illustration

    86,5 miljoonaa euroa Ghanalle

    20. marraskuuta 2020


    EU myöntää Ghanalle 86,5 miljoonaa euroa hätäapua pandemian seurauksiin puuttumiseksi.

  • infographic illustration

    92 miljoonaa euroa Sahelille

    9. marraskuuta 2020

    EU myöntää Burkina Fasolle, Mauritanialle, Nigerille ja Tšadille 92 miljoonaa euroa auttaakseen maita tarjoamaan laadukasta terveydenhuoltoa ja vähentämään pandemian taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia.

  • infographic illustration

    25 miljoonaa euroa Gambialle

    19. lokakuuta 2020

    EU myöntää Gambialle 25 miljoonaa euroa osana Team Europe -pakettia edistääkseen elpymistä pandemiasta ja tukeakseen siirtymistä demokratiaan.

  • infographic illustration

    Humanitaarinen ilmasilta

    11. syyskuuta 2020

    EU:n humanitaarinen ilmasilta tarjoaa hätäapua koronaviruksesta kärsiville maille eri puolilla maailmaa. Ilmasillan perustamisesta asti toukokuussa 67 lentoa on toimittanut lääkinnällisiä apuvälineitä ja humanitaarisia työntekijöitä kriittisille alueille Afrikassa, Aasiassa ja Amerikoissa.

  • infographic illustration

    Lääketarpeiden ja suojavarusteiden toimitukset jatkuvat

    28. heinäkuuta 2020

    EU jatkaa lääketarpeiden ja henkilösuojaimien toimituksia ympäri maailman pelastuspalvelumekanismin kautta. Toimituksia on tehty 24 maahan, joista seitsemän on jäsenmaita, kahdenvälisen avun lisäksi.

  • infographic illustration

    64 miljoonaa euroa eteläiselle Afrikalle

    20. heinäkuuta 2020

    EU tarjoaa 64,7 miljoonan euron edestä humanitaarista apua Angolalle, Botswanalle, Komoreille, Lesotholle, Madagaskarille, Mauritiukselle, Mosambikille, Namibialle, Sambialle, Swazimaalle ja Zimbabwelle. Tuki on tarkoitettu hädänalaisille ihmisille, jotka kärsivät koronaviruksesta sekä äärisääoloista, kuten jatkuvasta kuivuudesta, ja muista kriiseistä.

  • infographic illustration

    Uusi apupaketti Pohjois-Afrikkaan

    2. heinäkuuta 2020

    EU hyväksyy uuden apupaketin tukeakseen maahanmuuttajia ja paikallisia yhteisöitä koronaviruksen vastaisissa toimissa Pohjois-Afrikassa. Pakettiin kuuluu 80 miljoonaa euroa uusia varoja ja 30 miljoonaa euroa Afrikka-hätärahastosta.

  • infographic illustration

    Tuki Keski-Afrikan tasavallalle

    18. kesäkuuta 2020

    EU myöntää 54 miljoonaa euroa tukea Keski-Afrikan tasavallalle auttaakseen maan hallitusta koronaviruksen vastaisissa toimissa.

  • infographic illustration

    Afrikan sarven maille 60 miljoonaa euroa lisätukea

    17. kesäkuuta 2020

    EU laskee liikkeelle 60 miljoonan euron apupaketin Afrikan sarven maille koronaviruskriisin kansanterveydellisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten lievittämiseksi. Toukokuussa EU hyväksyi 105,5 miljoonaa euroa apua humanitaarisiin hankkeisiin Djiboutissa, Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa terveydenhuollon, ruoka-avun ja muiden perustarpeiden tarjoamiseksi pakolaisille.

  • infographic illustration

    55 miljoonaa euroa syyrialaispakolaisille ja yhteisöille Jordaniassa ja Libanonissa

    10. kesäkuuta 2020

    EU hyväksyy 55 miljoonan euron tukipaketin syyrialaispakolaisille ja muille heikossa asemassa oleville Jordaniassa ja Syyriassa koronaviruskriisin aikana. Tuki keskittyy kansanterveyden edistämiseen sekä veden, viemäröinnin ja hygieniapalveluiden saatavuuden parantamiseen. Alueelle myönnettiin lisäksi maaliskuussa 240 miljoonan euron tukipaketti.

  • infographic illustration

    50 miljoonaa euroa lisää humanitaarista apua

    20. toukokuuta 2020

    50 miljoonaa lisäeuroa ohjataan terveyspalveluiden, suojavälineiden sekä veden ja viemäröinnin saatavuuden parantamiseen heikossa asemassa oleville ihmisille Sahelin ja Tšad-järven alueilla, Keski-Afrikan tasavallassa, Afrikan suurten järvien alueella, Itä-Afrikassa, Syyriassa, Jemenissä, Palestiinassa ja Venezuelassa sekä rohingya-pakolaisille. Rahoitus välitetään perille kansalaisjärjestöjen, kansainvälisten järjestöjen, YK-virastojen sekä Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kautta.

  • infographic illustration

    Kolme miljardia euroa lainoina naapuri- ja kumppanimaille

    15. toukokuuta 2020

    EU hyväksyy 3 miljardia euroa lainoja unionin naapuri- ja kumppanimaille niiden tukemiseksi koronaviruksen negatiivisten yhteiskunnallisten ja taloudellisten vaikutusten torjumisessa ja taloudellisen tasapainon säilyttämisessä.

  • infographic illustration

    EU tukee Länsi-Balkania 3,3 miljardilla eurolla

    29. huhtikuuta 2020

    EU ottaa käyttöön 3,3 miljardia euroa tukeakseen kumppaneitaan Länsi-Balkanilla. Tukea ohjataan terveydenhuoltosektoreille, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen elvytykseen, humanitaariseen apuun pakolaisille sekä makro- ja mikrotaloudelliseen tukeen.

  • infographic illustration

    Lähes 36 miljardia euroa kumppanimaiden tukemiseen

    8. huhtikuuta 2020

    EU käynnistää "Team Europe"-hankkeen auttaakseen kaikkein haavoittuvaisimpia maita taistelemaan pandemiaa vastaan ja lievittämään sen yhteiskunnallisia ja taloudellisia seurauksia. Tukea annetaan erityisesti Afrikassa ja EU:n naapurustossa, mutta myös Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä Etelä-Amerikassa ja Karibialla.

  • infographic illustration

    Jopa 28 miljoonaa euroa tutkimuksen tukemiseen Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa

    8. huhtikuuta 2020

    Euroopan maiden ja kehitysmaiden kliinisten kokeiden yhteistyökumppanuus (EDCTP) käynnistää kolme avointa hakua tutkimuskapasiteetin parantamiseksi Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Hankkeiden 28 miljoonan euron budjetti rahoitetaan EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020:sta.

  • infographic illustration

    700 miljoonaa euroa rahallista tukea Kreikalle maahanmuuton hallintaan

    3. maaliskuuta 2020

    EU tukee 350 miljoonalla eurolla Kreikkaa, joka ottaa vastaan valtaosan unioniin saapuvista pakolaisista ja maahanmuuttajista. Toiset 350 miljoonaa euroa voidaan pyytää osana lisäbudjettia. Lisäksi Kreikka saa apua lääketarvikkeiden, lääkintäjoukkojen, hätäsuojien, telttojen ja huopien hankkimiseen EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Koronaviruspandemiaa koskeva disinformaatio leviää vauhdilla, mikä tekee viruksen leviämisen estämisestä vaikeampaa. EU tarjoaa ja tukee luotettavaa tietoa ja tekee yhteistyötä verkkoalustojen kanssa valeuutisten poistamiseksi ja huijausten estämiseksi. Euroopan komissio ehdotti 10. kesäkuuta konkreettisia toimia, jotka voidaan ottaa nopeasti käyttöön disinformaation torjumiseksi.

Lue myös kymmenen kohdan koosteemme EU:n toimista koronaviruskriisin lievittämiseksi.

Artikkeleita samasta aiheesta