Koronavirus: EU:n elvytystoimet priorisoivat ilmastoinvestointeja

EU:n elvytyspaketti koronaviruksen aiheuttamaa taantumaa vastaan pyrkii luomaan kestävämmän tulevaisuuden.

Autoja tulvaisella tiellä.
Sinun huolesi, meidän haasteemme.

Koronaviruskriisi ja sen taloudelliset seuraukset ovat edelleen pääpainopisteitä EU:n työssä.


Kriisin vaikutuksia lieventääkseen komissio ehdotti 750 miljardin euron talouden elvytyspakettia sekä päivitettyä budjettiesitystä vuosille 20212027 viime vuonna. Ehdotus seurasi parlamentin vaatimuksia merkittävästä elvytys- ja jälleenrakennuspaketista, jonka keskiössä on vihreän kehityksen ohjelma: talous uuteen kasvuun ilmastonmuutoksen vastaisia toimia vaarantamatta.


Marraskuussa 2020 aikaansaadussa kompromississa EU:n pitkän aikavälin budjetista ja elpymissuunnitelmasta parlamentin neuvotteluryhmä ja neuvoston puheenjohtajavaltio sopivat, että vähintään 30 prosentilla menoista tuetaan ilmastotavoitteita. Samaan aikaan 7,5 prosenttia vuotuisista menoista kanavoidaan biodiversiteettiin vuodesta 2024, ja tämä osuus nousee 10 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen. Parlamentti hyväksyi budjetin joulukuussa 2020.

Next Generation EU -välineelläeli suunnitelmalla Euroopan talouksien elvyttämiseksi halutaan hidastaa pandemian vaikutuksia ja saavuttaa kestävämpi tulevaisuus. Komissio on ehdottanut, että 30 % EU:n vuosien 20212027 budjetista tulisi kohdistaa ilmastotoimiin.


EU:n elpymis- ja palautumistukiväline tukee vihreän siirtymän lisäksi älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua. Väline varmistaa, että kansalliset elpymissuunnitelmat ohjaavat vähintään 37 % rahoituksesta ilmastotoimiin ja luontokadon pysäyttämiseen.


Osana pitkän aikavälin budjettia vuosille 2021-2027 EU varmistaa, että maatalousbudjetin, Horisontti Eurooppa -ohjelman, LIFE-ohjelman, ympäristöalan toimintaohjelman, oikeudenmukaisen siirtymän rahaston sekä alue- ja koheesiorahastojen varoja käytetään linjassa EU:n ilmastotavoitteiden kanssa.

Lue lisää kehityksestä kohti EU:n ilmastotavoitteita.


Ilmastoneutraalius oikeudellisesti sitovaksi


Euroopan parlamentti julisti 28. marraskuuta 2019 ilmastohätätilan ja vaati kaikessa EU‑lainsäädännössä otettavan huomioon tavoite pitää ilmaston lämpeneminen alle 1,5 asteessa.

Komissio esitteli joulukuussavihreän kehityksen ohjelman, minkä jälkeen se ehdotti maaliskuussa 2020 uutta EU:n ilmastolakia, jolla EU:sta pyritään tekemään ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä ja josta tulee oikeudellisesti sitova, kun parlamentti ja neuvosto ovat sen hyväksyneet. Parlamentti vaati kunnianhimoisempia päästövähennystavoitteita kuin komission ehdottamat, jotta EU voi saavuttaa tavoitteen ilmastoneutraaliudesta.


Lokakuussa 2020 parlamentti hyväksyi EU:n ilmastolakia koskevat neuvotteluvaltuutensa tukien tavoitetta ilmastoneutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2050 mennessä ja päästöjen vähentämisestä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna, mikä on kunnianhimoisempi tavoite kuin komission ehdottama vähennys (55 %) ja tämänhetkinen vähennystä koskeva välitavoite (40 %).

Parlamentti ja neuvosto neuvottelivat alustavan sopimuksen EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteiden nostamisesta 40 prosentista 55 prosenttiin. Parlamentti hyväksyi EU:n ilmastolain 24. kesäkuuta 2021.

EU:n tavoitteista - vuoden 2030 päästövähennyksistä ja ilmastoneutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä - tulee laillisesti sitovia. EU:n tavoittelee lisäksi päästönegatiivisuutta vuodesta 2050 eteenpäin. Nämä toimet vahvistavat EU:n asemaa maailmanlaajuisena suunnannäyttäjänä ilmastonmuutoksen torjunnassa.


Tutustu EU:n toimien aikatauluun ilmastonmuutoksen maailmanlaajuisessa torjunnassa.

Taustaa

Marraskuussa 2019 käynnistetyn EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoite on tehdä EU:n taloudesta kestävä. Ohjelma kattaa politiikanaloja ilmastotoimista, maataloudesta ja liikenteestä biodiversiteetin suojelemiseen ja saasteiden vähentämiseen. Komissio on jo tehnyt mm. seuraavat konkreettiset ehdotukset:


Tutustu 10 EU-toimeen talouden elvyttämiseksi, ja kaikkiin EU:n koordinoitujen toimien päivämääriin ja toiminta-aloihin.

Artikkeleita samasta aiheesta